Otevření butiku Hublot v Praze

Otevření butiku Hublot v Praze

V dubnu bylo v Praze otevřeno zastoupení švýcarské hodinářské firmy Hublot, známé výrazným designem modelové řady Big Bang, originálními kombinacemi materiálů na výrobu pouzder i pásků a v neposlední řadě zajímavými in-house strojky. Příznivci kvalitních mechanických hodinek mají nově možnost vyzkoušet si tyto bezesporu zajímavé a inovativní modely bez zdlouhavého cestování do metropolí našich sousedů.

Vydáno 30. 6. 2009, autor redakce

Odkaz na reportáž z veletrhu BaselWord 2008.

Přínosy značky Hublot do hodinářského průmyslu
Většina článků, které na Chronomagu vycházejí, si klade za cíl představit značky a modely, které jsou zajímavé technologickými inovacemi, příběhem, nebo snahou vyrábět kvalitní a finančně dostupné hodinky pro internetové komunity. Hublot spadá do první kategorie - inovátorů.

Značku Hublot můžeme označit za průkopníka v nových směrech rozvoje koncepce hodinek:

  • Odvážnými kombinacemi materiálů (tzv. Fusion concept)
  • Celobarevnými modely (All in colour concept)

Fusion koncept představuje spojení dvou (nebo více) materiálů, jejichž použití na jedněch hodinkách bylo téměř nemyslitelné (minimálně do doby představení příslušného modelu u Hublot:-). V roce 1980 byl Fusion koncept představen spojením zlatých hodinek a kaučukového pásku, později byl koncept posunut do spojení high-tech zirkonové keramiky, oceli, zlata a kaučuku. Koncept se dále vyvíjí a dnes není představován pouze kombinacemi materiálů, ze kterých jsou jednotlivé díly hodinek vyrobeny, ale již o úroveň níže – samotnými slitinami, ze kterých je daná součástka vyrobena (např. Cerment).

Kombinaci zlata, kaučuku a keramiky dnes naleznete na mnoha modelech různých výrobců, ale byl to Hublot, který s těmito kombinacemi materiálů přišel jako jeden z prvních.

All in colour koncept představuje hodinky, jejichž všechny viditelné části jsou vyrobeny v jedné barvě. Použitím jednotné barvy ale různých odstínů na ciferník, indexy a ručičky ustupuje praktičnost hodinek částečně do pozadí, aby uvolnila prostor vztahu hodinek a jejich majitele. Majitel si tak hodinky nepořizuje primárně jako stroj pro měření času, ale jako malý technický zázrak, který jej bude provázet na cestě životem po dlouhou dobu. Díky použití jedné barvy jsou hodinky méně nápadné a jejich účelem je spíše potěšit jejich majitele, než upoutat pozornost okolí řadou odlesků.

HUblot Big Bang Classic
Big Bang Classic All Black

Hodinky ovšem netvoří pouze pouzdro, ale především srdce hodinek – kalibr. Ve většině hodinek Hublot naleznete upravované hodinkové strojky od švýcarského výrobce ETA a dalších švýcarských výrobců. Hublot se nebojí výrazných a rozsáhlých úprav těchto strojků. U modelu Bullet Bang, který je osazen strojkem ETA Valjoux 7750, byl kompletně přepracován mechanismus stopek. Původní "pákový" mechanismus stopek byl nahrazen mechanismem s vertikální spojkou (angl. column wheel), což je téměř konstrukčně dokonalé řešení (více snad někdy příště).

Hublot Ice Bang
Ice Bang

V posledních letech představil Hublot řadu svých vlastních kalibrů včetně tourbillonu. Jejich podrobnou recenzi přineseme v blízké době.  

Butik
Butik Hublot naleznete v Pařížské ulici č. 1. V porovnání s nápadnými opulentními výkladními skříněmi ostatních luxusních obchodů působí vnějšek prodejny decentním dojmem. Nebýt vývěsky – hodinek Big Bang, běžný kolemjdoucí by pokládal obchod za zastoupení švýcarské privátní banky, aniž by byl dalek pravdy:-)

Hublot Butik Praha

Exteriér je vyveden v černé barvě, výloha se decentně omezuje na dvě malé vitrínky. Na rozdíl od některých butiků v této ulici se to nejzajímavější skrývá uvnitř:-)

Po vstupu do butiku si budete připadat jako v kavárně muzea, do které někdo nedopatřením nastěhoval část expozice. Ve vstupních prostorách vás sice na malou chvilku zaujmou čtyři vitrínky s vystavenými modely na levé straně, ale vaše kroky neomylně zamíří k malému pultíku, kde se vás ujme ochotný personál a usadí vás v srdci butiku - v kavárně. Čas na prohlídku interiéru.

Hublot Butik Praha

Hublot Butik Praha

Interiér je vyveden převážně v černé barvě a tmavých odstínech šedi, doplněn bodovým osvětlením. Není potřeba se obávat přílišné strnulosti a chladnosti interiéru. Tmavé barvy stěn a částí stropu vyvažuje teplá barva dřevěné podlahy v odstínu třešňového dřeva. Útulnějšímu dojmu napomáhá absence klasických ostrých rohů jednotlivých místností i sporadicky umístěná zeleň.

Hublot Butik Praha

Muzejní charakter prostor podtrhuje nejen barevné a tvarové pojetí místností, ale i řada fotografií jednotlivých modelů a několik zajímavých technologických prezentačních vychytávek. Naše jediná výtka k interiéru butiku se týká zmíněných fotografií, které zachycují pouze samotné modely hodinek s fádním bílým nebo černým pozadím. Spojením motivu hodinek a běžných životních situací (nebo alespoň portrétů) by fotografie dostaly správný emoční náboj, který by je pozdvihl z precizně zpracovaných katalogových fotografií směrem k většímu uměleckému prožitku. Možná příležitost pro některé začínající talentované fotografy…

Hublot Butik Praha

Hublot Butik Praha

Představení jednotlivých prezentačních vychytávek začneme u vitrínek s jednotlivými modely ve vstupních prostorách. Zadní sklo vitrínek je v podstatě velký černo-průhledný LCD display. Doporučujeme se zde na chvíli zastavit a kochat se schematickými nákresy právě vystavených modelů.

Hublot Butik Praha

Ve vstupních prostorách se nachází dvojice stojanů bez skla s vystavenými hodinkami. Nic vám nebrání si hodinky ze stojanu sundat a vzít na ruku. Tedy skoro nic:-)

Za pozornost stojí projekční zařízení – makrokamera s vysokým rozlišením, která promítá obraz vystavených hodinek na velkou plazmovou obrazovku. Po celém světě je téměř dvacet butiků Hublot. Výše popsané zařzení je ale pouze ve dvou :-)

Hublot Butik Praha

Pomocí jednoduchého ovládacího panelu si můžete libovolně hodinky natočit, upravit si zvětšení a kochat se řadou detailů ciferníku, ručiček i pouzdra.

Big Bang Classic All Black

Abychom nezůstali pouze u popisu interiéru, nafotili jsme pro Vás dva modely z řady Big Bang – Ice Bang a Big Bang Classic All Black, který Vám představíme trošku blíže.

Big Bang Classic All Black

Pokud jsou pro vás typycké modely Big Bang s chronografem příliš extravagantní, nechte si předvést některý z modelů Big Bang Classic, ideálně Big Bang Classic All Black.

Big Bang Classic All Black

Jak již název hodinek napovídá, dominantní barvou hodinek jsou odstíny černé. Navzdory použití černé barvy na všechny viditelné díly hodinek nepůsobí hodinky monotónním dojmem. Jednotlivé části hodinek jsou vyrobeny z rozdílných materiálů, mají nepatrně odlišné odstíny černé až tmavě šedé a každý z nich jinak reaguje na dopadající světlo.

Keramické pouzdro hodinek o průměru 45milimetrů má leštěnou povrchovou úpravu, která kontrastuje s matným povrchem lunety, kaučukového pásku (včetně jeho uchycení) a podkladu ciferníku. Při pohledu z boku zaujmou jemnější tvary samotného pouzdra (v porovnání s ostatními modely z řady Big Bang). Kraje keramické lunety jsou lehce zkosené a leštěné, přední část lunety je matná se strukturou povrchu připomínající broušený kámen. Luneta je k pouzdru uchycena šesti šroubky s hlavicemi ve tvaru „H“. Hlavičky šroubků jsou leštěné.

Big Bang Classic All Black

Safírové sklíčko má mimořádně kvalitní a účinnou antireflexní vrstvu. Leštěné černé ručičky kontrastují s matným povrchem ciferníku. V závislosti na okolních světelných podmínkách i úhlu dopadajícího světla se mění barva ručiček – od černých až po „zlaté“.

Big Bang Classic All Black

Plastické indexy v intervalu 5-ti minut se drží klasického designu modelové řady Big Bang – tedy indexy s podélnou vyfrézovanou drážkou zkosené směrem ke středu. Na hodinkách nenaleznete ukazatel data, což je jedině dobře. Nedokážu si představit ukazatel data, který by jednoduchý design hodinek totálně nezkazil.

Big Bang Classic All Black

Hodinky jsou osazeny jednoduchým kaučukovým páskem, podélně jemně vroubkovaným.

Ice Bang

Hublot Ice Bang

Hublot Ice Bang

Hublot Ice Bang

Hublot Ice Bang

Co říci závěrem? Návštěvu butiku Hublot lze jen doporučit. Naživo hodinky vypadají ještě lépe, než na našich fotografiích:-)  

Autor:

  • Martin Šafránek

Zdroje fotografií:

  • Exteriér a Interiér Hublot butiku – Hublot
  • Hublot Big Bang Classic All Black, Hublot Ice Bang – Martin Šafránek


||||

13 Komentářů k tomuto článku