Kožené pásky: na kvalitě záleží

Kožené pásky: na kvalitě záleží

Uvažovali jste nad kvalitou hodinkových pásků, které nosíte? Na co si dát pozor při koupi koženého pásku k hodinkám? Jsou všechny dražší kožené pásky skutečně vyráběny z kvalitních přírodních materiálů? Jak i někteří renomovaní výrobci dokáží ošidit zákazníka? Odpovědi na tyto i jiné otázky naleznete v následujícím článku.

Vydáno 25. 11. 2009, autor redakce

V nabídce kamenných obchodů i e-shopů v ČR a v zahraničí lze nalézt desítky tisíc modelů kožených pásků v cenách od pár desítek korun až po tisíce korun. Vybrat správný pásek není pouze problémem vhodné barvy a správných rozměrů, ale zejména kvality a ceny, která této kvalitě odpovídá. Stranou by neměla zůstat ani pocitová stránka - je rozdíl, zda-li máte na ruce kus sešitého plastu, nebo poctivou ruční práci pečlivého řemeslníka.

Di-Modell
Produkce manufaktury Di-Modell, ještěrka Teju.

Kvalita pásku je dána třemi faktory, které si probereme blíže:

  • Materiál
  • Konstrukce pásku a kvalita výroby
  • Estetický vzhled

Materiál
Pokud se bavíme o hodinkových páscích, máme na mysli především tradiční materiál – kůži. Bohužel slovo kůže je nutné v případě řady výrobců dát do uvozovek. Na nákupních veletrzích spolu soupeří výrobci nikoliv v nabídce kvalitní přírodní kůže, ale v nabídce co nejvěrnějších imitací „kůže“ umělé, která se povrchem i vůní přiblíží kůži přírodní. Důvod je jednoduchý – peníze. Metr čtvereční syntetické „kůže“ je několikrát levnější než stejná plocha kvalitní přírodní kůže. Materiál sice tvoří zpravidla menší část konečných nákladů na výrobu pásků či jiných kožených výrobků, ale většina majitelů i nákupních manažerů si velmi rychle dokáže spočítat nemalou výši absolutní úspory, kterou dosáhne nahrazením přírodní kůže náhražkou.

Dalším důvodem náhrady přírodní kůže umělou „kůží“ je samotná podstata pravé kůže jakožto přírodního materiálu a s tím souvisejících drobných kazů i nepravidelností. Ale nejsou právě drobné nepravidelnosti tím, co činí každý jednotlivý výrobek z kůže jedinečný?

Poslední důvodem použití umělé „kůže“ může být deklarovaná anti-alergičnost. Bohužel alergie jsou velmi subjektivní chorobou. Je možné se setkat jak s alergií na kožené výrobky nejvyšší kvality, tak i s alergií na umělou „kůži“, přírodní kaučuk nebo nikl obsažený v oceli, ze které jsou vyrobena pouzdra a tahy hodinek. Alergici s kožními problémy by měli uvažovat o hodinkách s pouzdrem i tahem z titanu.

Konstrukce pásku
Pásek se skládá ze tří vrstev:

  • Podšívka – část pásku, která je v kontaktu s kůží na ruce
  • Střední výplň pásku ovlivňující nejen výšku pásku a boční linie, ale i ohebnost pásku. Její konstrukce a použité materiály zásadním způsobem ovlivňují životnost pásku
  • Vrchní část pásku, která plní zejména estetickou funkci

Sima Prague
Produkce zakázkového ateliéru Šíma.

Kvalitní pásek by měl mít podšívku a vrchní část z kvalitní přírodní kůže. Bohužel dnes je tendencí výrobců materiály šidit. Pokud pomineme výměnu přírodní kůže jakožto ušlechtilého materiálu za „kůži“ umělou, existují i další způsoby jak zlevnit výrobu pásku – a zejména tam, kde to není vidět – ve střední části pásku.

Střední vrstva pásků hraje klíčovou roli v odolnosti pásku proti vlhkosti. Pásek absorbuje vlhkost z ruky nebo okolí (vzdušná vlhkost, déšť, voda při koupání). Absorpce vlhkosti je rychlejší, než následné vysychání. Pokud jsou vrchní i spodní části pásku vyrobeny z umělé neprodyšné "kůže" a střed je vyroben z hmoty připomínající rozmělněný papír, bude pásek vysychat velmi dlouho. Permanentně vlhký pásek je ideálním místem pro budoucí kožní problémy.

Vhodná volba materiálů a konstrukce může výrazně usnadnit vysychání pásku. Neexistuje ale jeden jediný správný způsob konstrukce. Osobně mám dobrou dlouhodobou zkušenost s pásky německé manufaktury Di-Modell i zakázkovou produkcí kožedělného ateliéru Šíma.

  • Kožedělný ateliér Šíma používá na střední vrstvu pásku prodyšnou přírodní kůži, která rychle v teple osychá. Pásek je tak 100% vyroben z přírodních materiálů, které prověřily stovky let
  • Německá manufaktura Di-Modell má patentovanou sendvičovou konstrukci střední vrstvy zvanou "AERO-Lining", která zajišťuje odvětrávání vnitřních částí pásků. Spodní strana pásku je perforovaná. Nad ní je umístěna pěnová perforovaná vložka a nad ní nepropustná folie. Pásek se tak nepropotí naskrz a díky perforaci rychle oschne

Výsledný efekt obou přístupů mi osobně přijde stejný i při nošení v parném létě. Oba pásky mi rovněž vydržely o poznání déle, než pásek Hirsch Modena, na kterém bylo možné po pár týdnech nošení pozorovat důsledky „úspor nákladů“ výrobce. Otřesnou zkušenost mám s pásky, které jsou standardně dodávány k hodinkám ruské provenience. Při větší vlhkosti pásky barví načerno manžetu košile. Zatímco pásky pouští barvu více než ochotně, z manžety košile se barva nedostala ani drastickými metodami. Úspora několika set korun u pásku tak v mém případě znamenala nákup nových košil za 2000CZK... kdo šetří, má za tři...

Sima Prague
Produkce zakázkového ateliéru Šíma.

Di-Modell
Průřez páskem Di-Modell s technologií AERO-Lining

Použití umělých materiálů by nemělo být motivováno pouze snahou výrobce "vycpat" pásek co nejlevněji. Na následujících fotografiích můžete vidět v ČR samostatně prodávaný "kožený" pásek renomovaného výrobce v ceně 900CZK.:

Umělá „kůže“ na obou vnějších stranách pásku, uvnitř pásku odpudivá umělá hmota plnící pouze funkci vycpávky. O vůni čerstvé kůže, která na vás zaútočí při vybalení koženého pásku, si tento paskvil může nechat zdát.

Cena 900 CZK za kus plastiku na ruce je vpravdě tragická. Kožené pásky dvou výše zmiňovaných výrobců vyjdou na téměř stejné peníze a na rozdíl od strojové výroby plastiku se za nimi skrývá ruční práce, která je příjemným osvěžením v dnešním světě masové anonymní výroby.

Kvalita výroby
Výroba pásku se může zdát jednoduchá – strojem nebo ručně nastříhám tři proužky kůže, slepím je a nějak sešiju. Práce na „půl hodinky“.

Tak jednoduché to ale není. Zvládnutí ruční výroby pásků trvá více jak jeden rok a vyžaduje dlouholeté zkušenosti s ruční produkcí zakázkových kožených výrobků. Ruční výroba jednoduchého pásku trvá řadu hodin a vyžaduje nejen dokonalou znalost materiálů a výrobních postupů, ale i vhodné nástroje, lepidla, nitě a laky na barvení hran. Navrhnout a vyrobit kožený pásek tak, aby dobře vypadal, není vůbec jednoduché.

Di-Modell
Produkce manufaktury Di-Modell, Aligátor.

Každá linie pásku musí být dokonalá nejen při pohledu na čerstvě rozbalený pásek, ale i při nandání pásku na hodinky a konečně i po nasazení pásku na zápěstí. Svoji roli zde hraje nejen délka a šířka pásku, ale i jeho tloušťka, ohebnost, provedení bočních stran pásku i celkový boční profil.


Produkce zakázkového ateliéru Šíma.

Pravým testem kvality výroby i použitých materiálů jsou první měsíce nošení. Řemeslník musí znát nejen povahu jednotlivých materiálů a technik, ale i jejich trvanlivost a proměnu v čase. Pásek navíc není statický předmět – ohýbá se a narovnává, pracuje dle pohybu ruky majitele, působí na něj vlhko i agresivní pot. Dlouhé trvanlivosti pásku pomůže správná péče, občasné omytí a vysušení, ale bez kvalitního základu můžete po pár měsících nošení pásek vyhodit společně s několika košilemi, jejichž manžety budou od pásku černé jako bota.

Dlouhodobé zkušenosti umožňují výrobcům přicházet s malými drobnými vylepšeními, jako např. červená smyčka, vymezující prostor pro pohyb druhého poutka pásku (Di-Modell). Malá drobnost ale potěší.

Di-Modell
Produkce manufaktury Di-Modell, Žralok.

Více informací o náročnosti ruční výroby dokonalého pásku přineseme již brzy.

Manufaktura vs. Ateliér
Ruční výroba kvalitních pásků probíhá v manufakturách nebo ateliérech, které se liší velikostí produkce i mírou možné individualizace. Manufaktura, například německá firma Di-Modell, má standardní kolekci, ze které si zákazník vybere daný model. Kožedělný ateliér, jako např. Šíma, vyrábí pásky zpravidla dle požadavků zákazníka a hodinek. V průběhu specifikace pásku je možné si zvolit konkrétní materiál a jeho barvu šířku pásku i u spony, jeho tloušťku, styl a barvu obšití i sponu.

Sima Prague
Produkce zakázkového ateliéru Šíma

Sima Prague
Produkce zakázkového ateliéru Šíma.

Sima Prague
Produkce zakázkového ateliéru Šíma.

Sima Prague
Produkce zakázkového ateliéru Šíma.

Výhodou pásků z manufaktury je existence standardizované kolekce i rychlost dodání. Pásek lze zakoupit a jít, případně je pásek zaslán poštou během několika dnů. Výhodou kožedělného ateliéru je individuální tvorba pásku. Světlo světa tak můžou spatřit i extravagantnější kombinace, kterých by se manufaktura bála. Nevýhodou je delší dodací doba. Kvalita i ceny u obou výrobců jsou dle mých zkušeností na téměř stejné úrovni.

Di-Modell
Produkce manufaktury Di-Modell, ještěrka Teju

Di-Modell
Produkce manufaktury Di-Modell, Rejnok

Výběr pásků k hodinkám není jednoduchou záležitostí. Pokud už máte vybraného výrobce, zbývá zvolit takový model, který se bude k hodinkám jednoznačně hodit.  Následující fotografie vás možná inspirují... 

Di-Modell
Produkce manufaktury Di-Modell, ještěrka Teju, pásek má výrazný boční profil

Di-Modell
Produkce manufaktury Di-Modell, žralok

Sima Prague
Produkce zakázkového ateliéru Šíma.

Sima Prague
Produkce zakázkového ateliéru Šíma.

Sima Prague
Produkce zakázkového ateliéru Šíma, autor fotografie: Spiderer

Autor textu a fotografií (pokud není uvedeno jinak): Martin Šafránek

Zajímavé odkazy v ČR:

Zajímavé odkazy ze světa:



|||||

9 Komentářů k tomuto článku