Grand Prix d’Horlogerie de Genève 2009

Grand Prix d’Horlogerie de Genève 2009

I hodinky a jejich výrobci mají své Nobelovy ceny. Existuje jich celá řada, ale ty nejprestižnější jsou udělovány ve Švýcarsku, jak také u hodinek jinak. Pravděpodobně nejznámější je Grand Prix d'Horlogerie de Genève, Velká ženevská hodinářská cena, udělovaná již devátým rokem sdružením ženevských novinářů, muzeí a umělců. Podívejme se na nedávno vyhlášené ceny.

Vydáno 9. 12. 2009, autor Chronomag

Hlavní cenou je “L'Aiguille d'Or”, neboli Zlatá ručička. Tu letos získal A. Lange & Söhne za svůj koncept Lange Zeitwerk. Jak ještě uvidíme, koncept mechanického "digitálního" ukazatele času se dostává do módy a Zeitwerk to jen podtrhuje krásným zpracováním i použitými materiály. Provedení pouzdra je dle přání zákazníka z bílého, růžového či žlutého zlata nebo platiny, přičemž pouzdro má průměr 42 milimetrů. Tah je vyroben z krokodýlí kůže, safírové krycí sklíčko a to nejdůležitější: firemní mechanický kalibr L043.1 s ručním nátahem a s ukazatelem rezervy chodu (ta je při plném natažení 36 hodin). A především s přeskakujícími ukazateli hodin a minut v číselném tvaru, nikoliv tedy ručičkou. Ručička je vyhrazena jen vteřinám. Strojek sám se skládá z 388 dílů a je osazen 66 kameny. Dlužno dodat, že "přeskakující", nikoliv plynule se pohybující ukazatel času, navíc v tomto případě numerický, patří mezi největší hodinářské komplikace a zvláštnosti, takže ačkoliv mají Lange Zeitwerk pouhé dvě ručičky, cenu Zlatá ručička si plně zaslouží. Přeskočení času z 11:59 na 12:00 patří mezi lahůdky mechanické hodinařiny, ačkoliv pro elektronické quartzové hodinky by to nebylo nic obtížného. A cena? Podle provedení začíná na zhruba 1 milionu Kč.

A. Lange & Söhne - Lange Zeitwerk

Cenu za nejlepší design si odnesl Opus 9 Harryho Winstona.

Harry Winston Opus 9

Modelová řada Opus se rozrostla o další model nazvaný prostě 9. Hodinář Jean-Marc Wiederrecht se postaral o strojek, design měl na starosti Eric Giroud. Opusy se již tradičně nespokojují s jednoduchým ciferníkem a i tentokrát tomu není jinak. V levé části je ukazatel hodin, vpravo pak minut, ovšem provedený jako řetěz spojených diamantů, mezi něž je jako ukazatel vsazen granát, jehož červená barva ukazuje ten správný čas. Celkem tu bylo spotřebováno 66 diamantů a 6 granátů, váha diamantů je 2,14 karátu.

Samotné technické řešení převodu síly hodinového strojku na posun diamantového řetězu a vyřešení tření i vodotěsnosti hodinek do 30 metrů tlaku vodního sloupce bylo technickým oříškem, ale ne nadarmo byl autor strojku J.M. Wiederrecht v roce 2007 oceněn jako nejlepší hodinář a jeho excentrické strojky se těší celosvětovému obdivu.

Rezerva chodu samonátahového strojku je 72 hodin, rozměry pouzdra z bílého zlata jsou 56 mm x 48mm x20mm a v limitované sérii bylo vyrobeno 100 kusů. Cenu předurčuje hojné, leč v tomto případě vkusné použití diamantů a měla by se pohybovat kolem 200 000 dolarů.

Podívejme nyní na cenu za nejlepší pánské hodinky. Ani v tomto případě se nesáhlo do laciného nákupního košíku. Vítězem se stal model Jules Audemars s nepokojem od Audemars Piguet. Hodinky jsou zajímavé nejenom celkovou třírozměrnou koncepcí ciferníku, kde vlastně žádný ukazatel není uložen centrálně, ale především firemním ručně natahovaným kalibrem 2908, který pracuje s momentálně nejvyšší frekvencí nepokoje a to 43200 vibrací za hodinu. To by hodinkám mělo propůjčit vysokou přesnost, ovšemže v rámci mechanických hodinek. Rezerva chodu strojku je 56 hodin (ukazatel rezervy je přítomen), průměr 39 milimetrů, skládá se z 267 částí. Průměr pouzdra hodinek je 46 milimetrů, nebo-li opět dnešní trend oversize hodinek. Pouzdro je vyrobeno z platiny, což spolu s vysokou hodinářskou a estetickou kvalitou determinuje cenu: více jak 5 milionů Kč. Ročně se vyrobí jen 25 kousků.

Jules Audemars

Dalším oceněním je cena veřejnosti udělovaná podle výsledků internetového hlasování z předem porotou vybraných 62 modelů hodinek. Vítězem se letos stal Meccanico dG no 3 vyráběný hodinářem de Grisogono. V tomto případě jde o další vizi mechanizace digitálního odčítače času, kdy hodiny a minuty jsou ukazovány jako digitální číslice, ovšem pomocí mechanického strojku. Pro milovníky tradičního odčítání času je minutová a hodinová ručička umístěna v horní polovině hodinek, zde může být také ukazován čas z jiné časové zóny. Čas se zobrazuje pomocí skládání segmentů tak, jak jsme byli zvyklí u "digitálek", jen s tím rozdílem, že segmenty jsou mechanické. Tahle hodinářská parádička si vyžádala strojek s 651 díly. Platinové pouzdro má rozměry 56 x 48 mm a celkem má být vyrobeno jen 177 kousků těchto hodinek. Cena nebyla ani přibližně oznámena.

Meccanico dG no 3

Sportovní hodinky vyhrál Richard Mille diver’s watch RM 025:

Richard Mille diver’s watch RM 025

A na závěr: nejkomplikovanějšími hodinkami se staly Double Tourbillon Technique od Greubel Forsey.

Greubel Forsey Double Tourbillon Technique

Že se letos oceněné hodinky nedostaly v pořizovací ceně pod milion korun? Už to tak bude - vrcholná hodinařina je stále drahá záležitost.



||||

10 Komentářů k tomuto článku