Dubey & Schaldenbrand v Baselu

Dubey & Schaldenbrand v Baselu

Pro mnohé překvapivá, i když ne zcela čerstvá, je zpráva o změně vlastnictví značky D&S. Značku samotnou založili v roce 1946 George Dubey, profesor technologického institutu v La Chaud-de-Fonds a René Schaldenbrand, který již měl značné zkušenosti v hodinářské branži. Tito dva vizionáři byli zaměřeni především na inovace a technický rozvoj.

Vydáno 10. 4. 2010, autor Kamil

Až setkání s paní Cinette Robert v roce 1995 přineslo další rozvoj značky, hlavně v oblasti obchodní strategie a marketingu. A byla to ona, kdo postupně převzal vedení i vlastnictví značky a během 15let ji přeměnila v jeden z velmi úspěšných kamenů zasazených do koruny švýcarského hodinářského průmyslu. Novodobá historie se začíná psát od června 2009, kdy po jednoroční spolupráci s dosavadní ředitelkou a majitelkou kupuje firmu nový vlastník, teprve 23letý Jonatan Gil. Zároveň se jako CEO ujímá řízení spolu se svým bratrem, výkonným ředitelem Alexandre Gilem.

Nové vedení vyhlásilo tři základní cíle pro rozvoj značky Dubey & Schaldenbrand. Vypracování efektivní a efektní identity skrze vlastní ucelenou a atraktivní kolekci. Souvislé ztvárnění několika úspěšných modelových řad navržených k dlouhodobé profilaci. Ustavičné hledání kvality v poměru k ceně. Společnost se hodlá především zaměřit na modelové řady Grand Dome (původně Astro), Grand Shar (původně Spiral), Superbia a Artisan Xtrême.

Model Grand Dome DT zobrazuje měsíc a den v samostatných ukazatelích na pozici 12, měsíční fázi na pozici 6, datum na centrální stupnici, centrální vteřinová ručka slouží chronografu, stejně jako minutový sčítač na dvanáctce. Hodinky jsou postaveny na základu kalibru Valjoux 7751, který je upravován a montován v továrně firmy. Strojek je zdoben ženevskými pruhy, modřenými šroubky a logem D&S na rotoru. Rezerva chodu je 48 hodin. Pouzdro má rozměry 37x52 mm, vodotěsnost 50 metrů, vyrábí se v provedení z nerezové oceli nebo 18karátového zlata. Můžete ho mít i v dvojbarevné kombinaci oceli a zlatá, která opět přichází do módy. Obě skla jsou safírová, vrchní konvexní s antireflexní úpravou. Řemen je pravý aligátor s překlápěcí sponou s logem firmy.

Dalším přejmenovaným modelem je Grand Shar DB s kalibrem Valjoux 7750. Jedná se o klasický chronograf s datovým okénkem na 3:30, vteřinovou ručkou na 12, minutovým sčítačem na 9, hodinovým na 6 a centrální ručkou chronografu. Průměr pouzdra 44 mm, vodotěsnost 50 m, obě skla safírová. Pouzdro je také v ocelové nebo zlaté verzi. Číselník se skládá ze dvou vrstev, vnitřní se subdialy je zdobená ženevskými pruhy, vnější broušená s římskými číslicemi. Řemen opět pravý aligátor s firemní sponou.

Já osobně považuji za nejzdařilejší nový model Superbia NV v klasickém hranatém designu pouzdra s elegantním a jednoduchým číselníkem. Lahůdkou je použitý ultratenký kalibr Lémania 8810 s automatickým nátahem a tlouštkou pouhých 2,95 mm. Strojek má 25 kamenů, incablok, frekvenci 28.800 kyvů/ hodinu, rezerva chodu je 48 hodin. Číselník je v broušeném dekoru s aplikovanými indexy na 3, 6, 9 a 12 s jednoduchými dauphin ručkami. Pouzdro ocel nebo zlato, rozměry 50,5x35 mm, tlouštka 10 mm, vodotěsnost 30 m, korunka s gravírovaným logem firmy. Safírová skla, vrchní s antireflexem. Pro D&S standardní řemen z aligátora s trnovou sponou. Opravdu nádherné hodinky, excelentní řemeslné zpracování, naživo mnohem hezčí než na obrázcích, pro mě jedna z ukázek švýcarské preciznosti až dokonalosti při výrobě hodinek.

Další novou řadou je Artisan Xtrême. Firma ho prezentuje jako sportovní model chronografu s číselníkem a ručkami v duchu nové obchodní a prodejní filozofie. Sportovnějšímu zaměření odpovídá i velikost pouzdra s průměrem 47,5 mm. Kalibr je osvědčený Valjoux 7751 s chronografem, ukazateli data, dnů, měsíců a měsíční fáze. O safírovém skle a aligátoři koženém řemenu se snad ani nemusím zmiňovat. V podstatě všechny nové modely lze na individuální přání osadit diamanty, u tohoto modelu jde výběr ještě dále. Můžete ho mít samozřejmě v ocelové verzi a z 18karátového žlutého zlata jako u všech zmíněných řad. Dále v černé ocelové verzi s PVD povlakem, v bílém zlatě s lunetou osazenou 56 diamanty. Ještě existují limitované edice s různými kombinacemi zlata, PVD, diamantů a keramiky.

U všech hodinek Dubey & Schaldenbrand jsou 100% použity švýcarské díly a všechny jsou vyrobeny, sestaveny a kontrolovány pouze ve Švýcarsku. Všechny strojky, ať nové nebo vintážní, procházejí důkladným čištěním, repasí a následným opětovným sestavením v provozech firmy, velká většina strojků je ručně gravírovaná. Velká pozornost je věnována i číselníkům, u některých je potřeba až 65 operací při výrobě a ruční individualizaci. Přejme tedy firmě mnoho inovací i obchodních úspěchů a děkujeme pánům Jonatanu a Alexandru Gilovi za vstřícný přístup a kvalitní prezentaci na veletrhu Baselworld.

Text: Josef Khol
Foto: Dubey & Schaldenbrand, Josef Khol



||

3 Komentářů k tomuto článku