Ulysse Nardin novinky 2010

Ulysse Nardin novinky 2010

Firma na veletrhu Baselworld 2010 představila několik novinek. Blíže se podíváme na nové modely El Toro, Lady Diver Starry Night, Executive Dual Time a Jaquemarts Minute Repeater Cirkus Aventurin. A ještě bychom si připomněli vznik hodinářské akademie zřízené a podporované společností Ulysse Nardin. Asi nejzajímavější novince, hodinkám Moonstruck, se budeme věnovat v samostatném článku.

Vydáno 15. 4. 2010, autor Kamil

Model El Toro uvádí UN sloganem "výkonné hodinky pro každodenní užití". Jedná se o hodinky s věčným (perpetuálním) kalendářem a funkcí druhé časové zóny s vlastním (in-house) automatickým kalibrem UN-32. Strojek je osazen 34 kameny, rezerva chodu je 45 hodin a má C.O.S.C. certifikaci. Je to zřejmě jediný věčný kalendář na světě, který lze posouvat jedinou korunkou dopředu i dozadu. Takže pro ty z vás, kteří se toho dožijí, nebude v roce 2100 nutné nechat hodinky seřídit u výrobce. Průměr pouzdra je 43 mm, vodotěsnost 100 metrů, spodní a vrchní skla safírová, vrchní s antireflexní vrstvou. Hodinky jsou vyrobeny v limitované 500kusové edici v růžovém zlatě nebo platině. A proč El Toro? Zadívejte se na číselník, nepřipomíná vám hlavu býka?

Dámský model Lady Diver Starry Night se mně osobně dost líbil. Jakože hodinky s diamanty moc nemusím, tady vypadají decentně, distingovaně, není to prvoplánová snaha zaujmout, dát na odiv bohatství. Obě verze, černá nebo bílá s perleťovým číselníkem a 27diamanty, vypadaly velmi dobře. Ani velikost pouzdra z nerezové oceli 40 mm v průměru nikterak nevadila, údajný trend zmenšování se UN nijak nedotkl. Hodinky mají standardní safírová skla, vodotěsnost je 100 metrů. Kalibr je automatický UN-810 s rezervou chodu 42 hodin. Příjemně na omak působily i kaučukové řemeny v barvách číselníků.

Rozšíření nabídky se dočkala i řada Dual Time a to novými modely Executive. Novinkou je třídimenzionální stříbrný číselník s římskými číslicemi. Opět bych podotknul, že naživo vypadá mnohem lépe než na firemních obrázcích. Další inovací na tomto modelu je keramická luneta a keramická tlačítka u osmičky a desítky, kterými se nastavuje druhý čas na pozici 9. Velký ukazatel data je v pravé horní části číselníku. Tento typ věčného kalendáře byl firmou patentován v roce 1996. Individuálně číslované pouzdro z nerezové oceli nebo růžového zlata má průměr 43 mm, 100metrovou vodotěsnost, safírové sklo s antireflexem. Korunka je šroubovací, krytá malými výstupky pouzdra. Řemen s překlápěcí sponou je na výběr kaučukový nebo z kůže aligátora.

Asi jedinou světovou firmou vyrábějící hodinky s "jaquemarty" je Ulysse Nardin. Jsou to zpravidla dřevěné nebo kovové figurky odbíjející časové úseky. Z dřívějších dob se s nimi můžeme setkat například na věžních hodinách na Náměstí svatého Marka v Benátkách, na katedrále Notre-Dame v Dijonu nebo na bývalé strážní věži Zytglogge (někdy také nazývané Zytgloggeturm – hodinová věž) ve švýcarském Bernu. Model Jaquemarts Minute Repeater Cirkus Aventurin má na číselníku šest ručně vyřezávaných figurek ze zlata. Opice a žonglující klaun v levé části indikují odbíjení hodin, práskání bičem krotitele v horní části indikuje odbíjení čtvrthodin, pohyb tlapy tygra indikuje odbíjení minut. Úklony medvěda před tanečnicí vpravo dole značí, že mechanismus odbíjení je aktivován. Pouzdro o průměru 42 mm je z bílého zlata, vodotěsnost 30 metrů, safírové sklo, aligátoří řemen s překlápěcí sponou. Hodinky jsou vyrobeny v limitované edici 30 kusů.

Ještě bychom se mohli krátce seznámit s chvályhodnou iniciativou firmy, která v loňském roce zřídila nadaci podporující zřízení hodinářské akademie. Byla to infrastruktura, technické a finanční možnosti UN, které spolu s hodináři Henrikem Korpelou ze Švédska a Willem-Jan Hofsem z Holandska umožnili vznik nového Korpela Hofs Watchmaking Competence Centre v Le Locle, Švýcarsko. "S kombinací našich zkušeností a podpory nadace hodinářské akademie UN, jsme vytvořili součinnost, která je jedinečná v oboru hodinářství", píše se v prohlášení pánů Korpely a Hofse. Centrum se otevírá 1. března 2010 pro pouze čtyři vybrané studenty a hodlá od roku 2011 umožnit zápis šesti studentům dvakrát ročně. Studium bude zaměřeno na zvládnutí nových technologií a materiálů včetně osvojení technik dekorace a designu.

Text: Josef Khol
Foto: Ulysse Nardin



|

Komentáře nejsou povoleny