Hodinářská výstava 600 let orloje

Hodinářská výstava 600 let orloje

Všichni milovníci hodin, hodinek a časoměrných zařízení by měli zbystřit. Díky agentuře ABL a ostatním partnerům se ve dnech 5. února až 29. března v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice uskuteční výstava 600 let orloje. Představí se i domácí a zahraniční výrobci hodinek v míře u nás zatím nevídané.

Vydáno 30. 1. 2011, autor Kamil

Celá výstava by měla být rozčleněna na tři tématické okruhy. Samozřejmě část věnovaná Pražskému orloji, jeho historii i současnosti. Druhá část představí české a slovenské hodinářské a designerské společnosti i jednotlivce. Třetí a největší část budou tvořit zahraniční vystavovatelé.

Návštěvníci se budou moci poprvé na jednom místě setkat s téměř všemi domácími výrobci a hodináři. Chybět nebude největší český výrobce hodinek Prim, Elton hodinářská z Nového Města nad Metují. Představí osvědčené a řekl bych legendární modely, jako jsou Spartak, Orlík, Diplomat, Prim Sport. Z nových modelů jistě nebudou chybět společenské Linea, Pavouk, Diplomat a ze sportovních reedice Orlíků, Igen 45, Tiger nebo Rider.
Svou velmi zajímavou kolekci prezentuje pražský W&F atelier i hodinář Martin Brož. Ruční výrobu pouzder a sestavení hodinek představí Luděk Seryn. Také třeba i módní návrhářka Beata Rajská s vlastním návrhem designu hodinek.

Přehled zahraničních vystavovatelů je obsáhlý, úctyhodný a velmi reprezentativní, za což je potřeba poděkovat pořádající agentuře. Nepochybně k tomu přispěl i věhlas Prahy a jejího staroměstského orloje. Dokonce tomu některé firmy přizpůsobují svou kolekci. IWC přiveze historické kapesní hodinky i komplikované náramkové modely řady Da Vinci nebo Portuguese. Ulysse Nardin představí špičkové modely nejenom své, ale i světové hodinařiny, jako jsou Sonata Silicium a slavný a tématicky výstavě velmi blízký Trilogy Set sestávající z modelů Astrolabium Galileo Galilei, Tellurium Johannes Kepler a Planetarium Copernicus.
Dále se můžeme těšit na hodinky Audemars Piguet, Jaeger-LeCoultre, Girard-Perregaux, Zenith, Omega, Officine Panerai, Tag Heuer, Doxa a mnoho dalších. Ještě bych samostatně zmínil Fortis, který spolu s pražským orlojem oslaví své sté výročí, jeho expozice bude zaměřena na lety do vesmíru a možná se představí i autentický skafandr.

Na výstavě nebudou chybět různé doprovodné akce, namátkou jmenujme určitě zajímavé přednášky některých vážených členů diskuzního fóra Chronomagu: David Knespl - Jakub Čech, orlojník a hodinář nebo Libor Hovorka - Historie výroby hodinek Prim. Takže se těšme na návštěvu a zároveň doufejme v založení tradice každoroční pražské výstavy hodinek a hodinářství jako jsou světoznámý Baselworld, konkureční SIHH veletrh v Ženevě nebo stále populárnější a pro nás nejbližší Viennatime.

Text: Josef Khol
Foto: Josef Khol, fórum Chronomag, pořadatel výstavy



||||||

5 Komentářů k tomuto článku