Návštěva v továrně Junghans

Návštěva v továrně Junghans

Firma Junghans uvítala naší malou výpravu z České republiky ve městě Schramberg, kde byla založena v roce 1861 a sídlí dodnes. Zpočátku se zde vyráběly komponenty pro ostatní výrobce z okolí, první kompletní hodiny firma vyrobila v roce 1866. V roce 1888 si firma zaregistrovala ochrannou známku na logo - pěticípou hvězdu s písmenem J uprostřed, v roce 1890 se logo změnilo do podoby jak je známe dnes - osmicípá hvězda která připomíná ozubené kolo.

Vydáno 28. 7. 2018, autor redakce

V roce 1903 byl Junghans s 3000 zaměstnanci a více než 3 000 000 ks výrobků největším výrobcem hodin na světě. 1918 byly postaveny terasovité ateliery které zaručují optimální přísun přirozeného světla, tato budova se stává typickým znakem továrny Junghans. V roce 1930 přichází Junghans s prvními náramkovými hodinkami a vlastním kalibrem J80, právě se zrodily první hodinky z řady Meister. Začátkem roku 1946 se objevuje první chronograph s kalibrem J88, pro svojí robustnost tyto hodinky dlouhou dobu používala ve výstroji německá armáda. A konečně v roce 1957 Jungans vyvinul svůj první chronometr, jednalo se o kalibr J83.

BobJunghans_01

Po válce, konkrétně 1950, se Junghans rozhodne vytvořit objekt pro každodenní použití s využitím uměleckého designu. Volba padla na švýcarského umělce, sochaře, grafika a architekta Maxe Billa. Vytvořeny byly nejdříve kuchyňské hodiny, postupem času se z tohoto designu stal milník v historii firmy Junghans. V roce 1961 Max Bill vytvořil první náramkové hodinky.

BobJunghans_04

Koncem šedesátých let začínají práce na vlastním quartz kalibru, první předprodukční vzorky jsou hotové v roce 1970 a záhy jdou první série řady AstroQuartz do výroby. Junghans se stává oficiálním časoměřičem na Olympijských hrách v Mnichově, speciálně vyvinutý systém čidel na startovních blocích a záznamovém zařízení v cíli zaručuje do té doby nemyslitelnou přesnost měření časů na 1/100 s a stanovuje nový standard pro sportovní měření času. V roce 1976 Jungans zcela přestal vyrábět mechanické hodinky.

BobJunghans_15

Průlom v přesnosti měření času představuje rok 1985, Junghans vyrábí radiově řízené stolní hodiny, odchylka přesnosti činí pouhou 1 vteřinu za 1 000 000 let. V roce 1990 byly představeny první rádiem řízené náramkové hodinky MEGA 1. Vývoj radiové technologie pokračuje směrem k solárně napájeným hodinkám. 1995 byly představeny Mega Solar Ceramic, hodinky které poběží pořád, nejsou třeba seřizovat a mají nepoškrabatelné keramické pouzdro.

BobJunghans_18

Tradiční výroba hodinek se vrací do Schrambergu, vzniká inhouse kalibr J325, který byl použit při výrobě hodinek Erhard Junghans 1, těchto hodinek bylo vyrobeno pouze 12 kusů. V roce 2009 mateřská firma vlastnící Jungans vyhlásila insolvenci, firmě byly zmrazeny všechny účty, nastalo rychlé hledání investora, firmu zachránil vážený občan města Schramberg Dr. Hans Jochem Steim, firma se stala konečně opět nezávislou.

BobJunghans_25

Naše prohlídka začínala v konferenční místnosti, která sousedí s ateliérem, ve kterém se vyrábí a servisují hodinky Erhard Junghans, tento ateliér je oddělen od zbytku produkce. Byli jsme seznámeni se zástupci firmy, krátce poučeni o historii a současnosti firmy. Poté začínáme s prohlídkou továrny, naše první cesta vede do nákupního oddělení, které se zabývá kompletní správou nákupů dílů potřebných pro výrobu hodinek, pro produkci reklamních materiálů a ostatních komponent. Dále následuje prohlídka oddělení kontroly rádiem řízených hodinek, zde se nachází zařízení které testuje spoustu ukazatelů, sílu signálu, faradayova klec ve které se měří příjem jednotlivých frekvencí.

BobJunghans_30

Designové oddělení je rozděleno na několik sekcí, zvlášť se zpracovává 3D design pouzdra, 2D design ciferníku, design inhouse mechanických a quartz kalibrů. Práce na designu řady Max Bill musí být schváleny přímo Maxem před uvedením do produkce. Viděli jsme několik detailních nákresů nových hodinek, ale bohužel bylo přísně zakázáno fotit a sdílet detaily, ale mohu říci že se máme na co těšit. Z designového oddělení putují hotové výkresy do kontrukčního oddělení, kde se prověří, zda je návrh z technického hlediska proveditelný, zda vyhovují použité materiály, určí se nutné tolerance a připraví se detailní podklady pro jednotlivé komponenty. Tyto podklady dostane nákupní oddělení, které zadá zakázky dodavatelům. Vyrobí se nejprve několik prototypů, tyto prototypy se složí v továrně a testují před schválením pro produkci.

BobJunghans_28

Testování probíhá v oddělení Quality Control, zde se prověřují slabá místa konstrukce pouzder, komponentů kalibrů, životnost kožených pásků. Po schválení prototypu se vyrobí technický vzorek v počtu 25 ks, vzorky podstoupí kompletní testování včetně nárazového testu, drop testu, testu otěru materiálu, stálobarevnost, tlakové zkoušky, přesnost strojku v různých pozicích, odolnost teplotám -20 až +55 C. Dále se testují na mikroskopu součásti kalibrů, pracuje s přesností až na 1/10 tloušťky lidského vlasu.

BobJunghans_31

Další samostatnou sekcí je výroba solárních panelů pro hodinky řady Solar, polotovary od dodavatele jsou opatřeny nutnými otvory, opracovány a následně potištěny. Dále se zde vyrábí náhradní díly pro historické modely Jungans aby byl zajištěn kompletní servis. Pro výrobu a kompletaci je zde tzv. špinavá a hodinářská dílna. Ve špinavé dílně se kompletují pouzdra, korunky a krčky. V hodinářské dílně dochází k finální kompletaci hodinek, osazení strojků, ruček, finálním testům na vibrografu. Dílna je rozdělena podle typu strojků na mechanickou a quartz část.

BobJunghans_27

Poslední etapa výroby je logistické oddělení, všechny hodinky jsou roztříděny do odpovídajících obalů, do každých hodinek je před expedicí vypáleno laserem seriové číslo, které slouží následně k identifikaci hodinek, kdy byly vyrobeny, jaké díly byly použity, kdo hodinky kompletoval a kompletní servisní historii. Poté jsou hodinky zabaleny a předány k expedici.

BobJunghans_33

Momentálně nevyužitá je kaskáda, kdysi ústřední bod produkce. Nyní již při výrobě není nutné denní světlo, proto kompletace probíhá ve sterilní hodinářské dílně, momentálně se uvažuje o využití kaskády jako muzea historie tradiční výroby hodinek. Pro Junghans je také důležitý pozáruční servis, ročně se zde oservisuje více než 15 000 ks hodinek z celého světa. Junghans nadále vyrábí součástky k již nevyráběným modelům aby zajistil svým zákazníkům kompletní servis.

BobJunghans_21

Junghans Meister - jedna z hlavních produktových řad firmy Junghans, vyznačuje se elegantním nadčasovým designem s množstvím variant, komplikací, barevných provedení. Například Meister Telemeter s automatickým kalibrem J880, nebo Meister Kalendar s automatickým kalibrem J800 s ukazatelem dne, data, měsíce a měsíční fáze. Velice povedený model je Meister Agenda s automatickým kalibrem J810 s ukazatelem data, dne v týdnu, týdne a rezervy nátahu. Dalšími modely jsou Meister Chronometer, Meister Classic, Meister Handaufzug, Meister Damen.

BobJunghans_08

Erhard Junghans - špička produkce firmy, hodinky osazeny vlastními kalibry J830, J890. Aerious Chronoscope - chronograph s automatickým pohonem, inhouse kalibr J890. Masivní hodinky s průměrem pouzdra 46,6 mm. Tempus Chronoscope - chronograph s automatickým pohonem, inhouse kalibr J890. Elegantní oblekové hodinky s poudrem z oceli/růžového zlata s průměrem 41,8 mm.

BobJunghans_12

Max Bill - série hodinek klasického Bauhaus minimalistického designu. V nabídce modely s automatickým kalibrem J880 například řada Max Bill Chronoscope, modely s automatickým kalibrem J800 například řada Max Bill Automatic, modely s manuálním kalibrem J805 Max Bill Handaufzug, dále modely s quartz kalibrem J645 například Max Bill Quarz nebo dámské modely Max Bill Damen s kalibrem J643. V nabídce jsou také stolní a nástěnné hodiny s designem Max Bill.

BobJunghans_09

Junghans Spektrum Mega Solar - řada quartzových hodinek, se solárním nabíjením a rádiem kontrolovanou přesností, kalibr J615, pouzdro z kombinace keramiky a oceli. 1972 Chronoscope Solar - quartzový kalibr se solárním nabíjením a chronographem, kalibr J622, ocelové pouzdro a retro design. Force Mega Solar - celokeramické hodinky s radiem řízeným a solárně napájeným kalibrem J615.

BobJunghans_11

Musím říci, že továrna Junghans nás rozhodně nezklamala, vše je řízeno s německou důkladností a důrazem na detail. Pokud chcete zkusit opravdovou kvalitu spojenou s tradicí, pak je značka Junghans pro vás to pravé. Já osobně jsem nadšený z novinky Spektrum Automatic s novým kalibrem J830, tělem vyrobeným z kombinace oceli a keramiky.

BobJunghans_05

Autor: Robert Pokorný




Komentáře nejsou povoleny