Exkluzivně: nové a luxusní hodinky Prim

Nemohu si odpustit trochu bulvárnější nadpis. Ale skutečně, nyní budete mít exkluzivní příležitost podívat se na nejlepší české sériově vyrobené hodinky. Pocházejí z hodinářské firmy Elton hodinarska a.s. - znacka Prim a dlužno říci, že srdce každého fandy hodináře musí zaplesat.

Vydáno 12. 2. 2005, autor Chronomag

Nepochybně si všimnete, že jde o provedení modelu Prim Solitér, jenže zatímco doposud to vypadalo, že ten bude vyroben jen v jediném kuse a v osmnáctikarátovém zlatě, nyní výrobce bude nabízet i verzi v nerezové leštěné oceli. Zákazníka to vyjde několikrát levněji a původní zákazník, který koupil onen unikátní zlatý kousek, má exkluzivitu právě na to zlaté provedení. Nicméně, pokud i vy byste toužili po nějakém exkluzivním provedení jen pro vás, můžete zkusit chtít bílé či růžové zlato a pokud nevíte, kam s penězi, zkuste chtít i platinu.

Pro obyčejné smrtelníky představuje nerezové provedení Prim Solitér opravdu pozoruhodný kousek. Hodinky mají naprostou většinu funkcí, na jaké byste mohli u mechanických hodinek pomyslet (včetně ukazatele měsíčních fází) a když jsem měl příležitost si je osahat, budily jen ten nejlepší dojem. Cena hodinek byla zatím stanovena na 96 000 Kč, což v absolutním čísle není málo, ale na hodinky vyšší kategorie je to opravdu příznivá cena, podobně vybavené hodinky švýcarských výrobců by začínaly minimálně na dvojnásobku.

Navíc politikou značky Prim je přizpůsobovat hodinky přání zákazníka. Můžete si přát individuální úpravy a za patřičný peníz vám bude vyhověno, běžně tu provádějí rytí jména majitele hodinek, můžete si přát změny pásků, ale i složitější individualizace. Hodinky jsou vyráběny pro každého zákazníka zvláště, jde prakticky plně o ruční práci (jen strojek je dodávaný specializovanou firmou), takže si můžete vymýšlet a poroučet i to, co u jiných hodinek nejde.

Hodinky, které jsem držel v ruce, měly perfektní zpracování a vlastně jediné, co člověka na jejich vzhledu nepříjemně zarazí, je značná tloušťka 16 mm. Nenašel jsem specifikaci použitého strojku, je ale pravděpodobné, že je to dané jeho komplikací. A navíc, na ruce ta tloušťka není vůbec vidět, hodinky na ruce vypadají naopak velmi elegantně a decentně.

Co dodat: je příjemné vědět, že hodinařina v Česku nezemřela a že i u nás se objevují pozoruhodné kousky, za jaké by se nemusel ani švýcarský hodinář zvučného jména stydět.

Prim Tycho de Brahe

Technický popis z webu výrobce:
Pouzdro náramkových hodinek je vyrobeno z nerezové oceli. Pouzdro má průměr 41 mm, výška 16 mm. Mechanický strojek kalibr 77.51 s automatickým natahováním, rotor je uložen v kuličkovém ložisku, 28´800 kmitů/hodinu (4hz), 25 rubínů, nárazuvzdorné uložení setrvačky.

Strojek má následující funkce: hodinová ručka, minutová ručka, malá sekundová ručka. Chronograph stopky 60 sekund, ukazatel 30minut a 12 hodin. Datum je znázorněn pomocí datumové ručky, rychlokorekce datumu, dne, měsíce a měsíční fáze, 24-hodinová ručka.

Pouzdro je osazeno safírovým konkávním sklíčkem. Pouzdro je uzavřeno závitovým víkem se safírovým sklíčkem. Víko je označeno výrobním číslem No. 01/01. Korunka je utěsněna O-kroužky. Stříbřený číselník, černá arabská čísla, body u čísel 12, 3, 6, 9 jsou vykryté svítící hmotou. Pozlacené ručky jsou vykryté svítící hmotou.

Hodinky byly testovány na podtlak a přetlak 0,5 MPa (5 ATM). Hodinky splňují zkoušku na vodotěsnost - ÉTANCHE 50 M.

Strojek je regulován při plném natažení v pěti polohách v rozmezí ± 0 - +20 s/d .

Rezerva chodu 46 hodin.




2 Komentářů k tomuto článku