Hodinářské značky A až C

Často slýchám se ptát, zda bych nemohl nějak v krátkosti představit jednotlivé značky. Ne velkým článkem, ale nějakým souhrnem, kde každé značce věnuji tak odstaveček a rychle vám řeknu, jaké hodinky nabízí a zda se tedy o ni máte zajímat, zda zapadá do toho, co vy chcete a požadujete. Je to nevděčná práce, protože co člověk, to názor na nějakou značku a co značka, to názor na sebe sama jako na špičku luxusu a kvality. Následující řádky berte tedy jako opravdu velmi rychlé představení, soukromý názor – jenž nevnucuji. Jako důvod, k dalšímu samostudiu a pole pro diskusi…

Vydáno 14. 5. 2005, autor Chronomag

Rád bych předeslal svoje rozdělení na čtyři kategorie hodinářů:

  • klasická hodinařina představuje výrobu modelů, kde jde především o hodinářské umění (funkčnost i krása na prvním místě)
  • šperkařská či klenotnická hodinařina – tyto hodinky jsou spíše šperk, hustě posypané drahokamy a z drahých kovů, hodinářská práce není na prvním místě.
  • designerská hodinařina – hodinky sice nejsou posypány tolika drahokamy, ale i zde jde hlavně o jejich vzhled, který je nadřízen funkčnosti a praktičnosti. Vévodí zejména netradiční tvary či materiály.
  • masová hodinařina – levné quartzové strojky, snaha o minimalizaci ceny, hodinky jsou spíše degradovány na pouhý ukazatel času (či dalších dat – jsou to i databanky atd) a už to není ani tak ten pánský šperk, jako spíše masová produkce. O nich tu píšeme málo.

Začínáme písmeny A až C.

A. Lange & Söhne – proslulá hodinářská firma založená 1845 v německém Glashütte a dnes patřící mezi nejvýznamnější německé hodináře. Kvalitní hodinky vyšší třídy, doporučuji všem zájemcům o nejlepší společenské hodinky. Ceny se bez problémů pohybují v desetitisících dolarů, ani starší modely nedostanete pod 10 000 dolarů. 60% firmy patří skupině Richemont.
Web.

Audemars Piquet – jeden ze tří Velkých hodinářů, jak se nazývá obecně akceptovaná trojice nejprestižnějších hodinářských značek. Výrobce (ano, švýcar) nejluxusnějších hodinek v cenách od cca 1200 dolarů až přes 150 000 dolarů. Pozornosti doporučuji řady Royal Oak, pokud máte na hodinky od sta tisíce korun. Velmi kvalitní a neokázalé hodinky vhodné hlavně na reprezentaci. Rodina zakladatele stále firmu vlastní. Web.

Baume & Mercier – Ženevská firma od roku 1918, dnes vlastněná skupinou Cartier. Vyrábí především střední třídu, znalci oceňují hlavně chronografy a klasické modely, ceny ale začínají už od 200 dolarů. Dobrý tip pro zájemce o levnější společenské hodinky. Dnes patří do skupiny Richemont. Web.

Ball – americký hodinář od roku 1891, tradičně spojovaný s americkou železnicí. Zvláštností je používání samonapájecích plynových mikrotrubiček pro noční nasvícení ciferníku, velký výběr kvalitních a ve střední kategorii zajímavých hodinek. U nás se neprodávají. Web.

BELL & ROSS – relativně mladá firma založená v roce 1952, ale vyrábějící velmi zajímavé a kvalitní hodinky pro profesionály – pro piloty, sportovce a vojenské jednotky. Jejich chronografy patří mezi velmi zajímavé a cenově příznivé alternativy pro všechny milovníky modelů jako je Rolex Submariner – bohužel se u nás neprodávají. Web.

Blancpain – založen v roce 1735, jedna z nejstarších hodinářských firem světa. Dnes vyrábí širokou škálu hodinek od základních až po nejdražší modely a nejvyšší komplikace. Zajímavé jsou kombinací nadčasového designu a historizujících prvků, rovněž doporučuji zájemcům o střední a vyšší třídu hodinek. Sportovní řada Trilogy se mnohými považuje za nejpreciznější sportovní hodinky vůbec – cena od 5500 USD, ze společenských jsou ceněné modelové řady 2000, 2100 a Chronograph. Dnes patří do Swatch Group. Web.

Breguet – další starobylý hodinář, firma založena 1775 Abraham-Louis Breguetem, označovaným za jednoho z největších hodinářů všech dob (udělal nejsložitější hodinky té doby pro Marii Antoanetu). Breguet přinesl řadu novinek jako je nárazuodolné pouzdro, tourbillon nebo hodinářský vlásek. Nejlevnější sportovní hodinky z řady Aeronavale nebo Transatlantique (pro piloty či námořníky) začínají u 6000 dolarů, v průměru ale počítejte s částkami přes 13 000 dolarů a modely s tourbillonem na 150 000 USD. I starší hodinky Breguet se zle shánějí a jsou ceněné (=drahé). Doporučuji zájemcům s větším rozpočtem a zájmem o něco výjimečného a ceněného. Dnes patří do Swatch Group. Web.

Breitling – Švýcarský hodinář od roku 1892, podrobněji historie pojednána na Chronomagu zde. Tradičně sportovní hodinky určené automobilovým sportovcům a zejména letcům, jedna z mála firem, která neváhá kombinovat mechanické a digitální části v hodinkách. Ceněné jsou zejména řady Premier, Chronomat, Navitimer, Cosmonaute (zejména ten miluji) a Duograph a také Unitime, které ukazují čas ve všech městech světa. Ceny začínají u dvou tisíc dolarů a šplhají do střední cenové kategorie, většinou se ale drží do 5000 USD. Pro zájemce o sportovní hodinky dobrá volba. Web.

Bulova – americký výrobce kvalitních a zajímavých hodinek, založen 1875 českým emigrantem Josefem Bulovou. Řada Accutron je vyráběna ve Švýcarsku, některé hodinky jsou tedy značeny jako Swiss Made. Používají se zejména quartzové strojky, tyto hodinky patří po stránce zpracování mezi velmi kvalitní a cenově levné, od 300 dolarů. Již Charles Lindberg nosil hodinky BULOVA a astronaut Neil Armstrong v roce 1969 hodinky BULOVA Accutron zanechal na památku na povrchu Měsíce. Firma BULOVA jako jedna z prvních začala využívat ve své době převratný systém quartz - bateriový hodinkový strojek. Stojí za pozornost pro začínající zájemce a hlavně pro zájemce o quartz hodinky. Web.

Calvin Klein – další hodinářská značka patřící dnes do Swatch group a zaměřující se hlavně na designové hodinky. Prodávají se často i u nás a dá se mezi nimi najít řada zajímavých hodinek nejenom pro lidi dávající přednost designu hodinek, ale i pro začínající hodináře. Web.

Candino - švýcarský hodinář od roku 1867, v roce 2002 ho převzala Festina a od té doby je díky její logistice a díky své zajímavé produkci na vzestupu. A díky Festině se začíná prodávat i u nás, považuji je za hodinky nižší střední třídy. Vzhledem k tomu, že jde o kvalitní švýcarskou práci za docela levné peníze, má smysl o nich uvažovat pro začínající fandy hodinek, jsou to většinou mechanické i samonátahové modely vhodné pro každodenní nošení. Web. Web český.

Cartier – značku vytvořil designér Louis-François Cartier roku 1847. Proslulé se staly zejména modely "Santos" (1907),''Baignoire" (1912), "Tank" (1917), "Pasha" (1932) a "Vendome" (1933), později se ale tyto hodinky staly dost předražené, většinou šlo hlavně o designersky, nikoliv hodinářsky zajímavé kousky. Dnes se opět vrací do kategorie dostupnějších hodinek zajímavých pro všechny, kteří chtějí hlavně vzhledově zajímavé hodinky. Ceny se pohybují od 1500 dolarů, ale v průměru jsou na úrovni 5-8000 dolarů dle materiálu a hustoty posypu drahokamy, ceny končí vysoko nad 20 000 USD. Dnes patří do skupiny Richemont. Web.

Casio – Japonská hodinářská firma, většinou vyrábějící masové hodinky. Kvalitnější výrobky nabízí spíše jen na americkém a japonském trhu. Stejně jako Citizen doporučuji opravdu jen pro děti a mládež nebo na pracovní nošení, reprezentativní hodinky to ve většině případů nejsou. Web.

Certina - Založena v severozápadním Švýcarsku v roce 1888 bratry Kurthovými, dnes jde spíše o levnější až střední třídu hodinek nabízející za přijatelné peníze kvalitní hodinky. Od roku 1959 se prodávají Certina DS, kde DS znamená dvojí jištění (double security) proti nárazům zesílením pouzdra a speciálním zavěšením strojku. Dnes patří do Swatch Group. Web.

Citizen – Japonská firma. Většinou se u nás prodávají hlavně ty levnější masové hodinky. Spousta plastu, digitálky nebo quartzové strojky, většinou humus. Dobré pro děti, aby je zničili, nebo pro lidi, kteří hodinkám neholdují, ale kdo si takové digitálky vezme k saku, je prase. Na druhou stranu i Citizen dělá kvalitní hodinky klasické hodinařiny, jenže u nás se prakticky neprodávají,největší výhrou jsou vkusnější modely digitálek nebo quartzových hodinek. Citizen a Casio patří mezi největší prodejce hodinek na světě. Web.

Concord – švýcarská značka patřící dnes do skupiny Movado a existující od roku 1900, značka byla obnovena v roce 1970. Vyznačuje se především designersky zajímavými hodinkami provedenými z drahých kovů a kamenů, čemuž odpovídají ceny. Z chronografů jsou zajímavé hlavně modely Saratoga (automat) a La Scala (quartz), ceny začínají někde u 2000 USD. Web.

Corum – velmi mladá švýcarská značka založená v roce 1956 (někdy se uvádí 1955) Gastonem Riesem, Simonem Riesem a Rene Bannwartem. Proslulá je zejména kreativním designem a nápaditostí, spíše patří mezi designerské hodináře, časté použití quartzových strojků. Ceny od 1000 dolarů, ale mají i zajímavé automaty v řadě Bubble, doporučuji zájemcům o zajímavý a hravý design, klasické hodinky moc nemají. Web.

Pokračování D a dále příště... Pokud vám tu nějaké hodinky z tohoto rozsahu chybí, připište do komentářů, pokud máte nějaké poznámky k hodnocení značek, pište také - budeme průběžně updatovat.




102 Komentářů k tomuto článku