Patek Philippe Quantième Annuel a Ellipse d’Or

Quantième Annuel HommeHned několik nových hodinek si představíme z nabídky švýcarského hodináře Patek Philippe. V prvé řadě jde o dámskou a pánskou verzi proslulého Patekova věčného kalendáře, o model Quantième Annuel Homme. Pak dvě nová provedení modelové řady zvané "hodinářská elipsa" pod jménem Ellipse d'Or, tedy o hodinky elipsovitého tvaru a velmi malé tloušťky pouzdra, přitom vybavené samonátahovým strojkem.

Vydáno 17. 5. 2005, autor Chronomag

Patek Philippe Ellipse d'Or

Začněme těmi nejjednodušími hodinkami zvanými prozaicky Hodinářská elypsa - Ellipse d'Or. Jejích hlavní výhodou je ultratenký samonátahový mechanický strojek kalibru 240 vybavený 27 kameny a 21600 kmity za hodinu. Rezerva nátahu strojku je 48 hodin. Mini-rotor tohoto strojku je vyroben z 22 karátového zlata, pouzdro hodinek je vyrobeno z osmnáctikarátového zlata bílého, žlutého či růžového dle přání majitele.

Tloušťka hodinového strojku je pouhých 2,5 milimetrů, tloušťka celých hodinek je 5,65 mm, což z nich dělá jedny z nejtenčích samonátahových hodinek na světě. Průměr elipsy hodinek je 33.70 mm x 35.60 mm. Hodinky jsou vybaveny páskem z aligátoří kůže v barvě dle výběru – hnědá, černá a navy.

Klikem na obrázek se vždy dostanete na větší verzi obrázku.

Patek Philippe Ellipse d'Or

Patek Philippe Quantième Annuel Homme - pánská verze

V pánské (homme) a dámské (dame) verzi se začne nabízet nový model z řady komplikací věčných kalendářů Patek Philippe a to pod názvem Quantième Annuel.

Věčný kalendář je Patekův patent od roku 1996, od kdy Patek vyrábí hodinky, které mění automaticky a správně datum i název měsíce bez ohledu na to, kolik dní v měsíci je. Hodinky se musí seřídit pouze jednou ročně, na konci února. Není bez zajímavosti, že Patekovy hodinky s věčným kalendářem a ukazatelem měsíčních fází obsahují celkem 330 dílů, zatímco hodinky bez věčného kalendáře, pouze s měsíčními fázemi obsahují 275 dílů.

U nového pánského modelu Ref. 5146 vychází Patek vstříc příznivcům větších ciferníků a zvětšuje jej o 2 mm z původních 37 na 39 mm. Hodinový strojek kalibru 315 je samonátahový s rezervou chodu cca 38-48 hodin. Rozměry hodinového pouzdra jsou 39 mm, tloušťka je 11 mm, což opět není na samonátahové hodinky vůbec mnoho!

Luxus není ale jen v technologii a hodinářském umu, ale také v použitých materiálech. Pouzdro hodin je z osmnáctikarátového zlata žlutého či bílého dle volby zákazníka, k dispozici jsou také dva vzhledy ciferníků zdobených jemnou giloší. Hodinové ručičky jsou ze zlata a pásek z krokodýlí kůže.

Patek Philippe  Quantième Annuel Homme

Quantième Annuel Dame - a dámská

Úplnou novinkou je dámské verze Quantième Annuel Dame. Poprvé se tak dostává do hodinek v dámské velikosti věčný kalendář. Dámská verze je identická, pouze má pouzdro o průměru 37 mm, Patek zde recykloval původní pánský model, protože dámské ciferníky většínou mývají tak 30 mm v průměru. Aby ale Patek podtrhl dámské vyznění hodinek, ciferník je vyložen perletí a po obvodu má posázené diamanty v počtu 156 kusů, vše samozřejmě do 18ti karátového žlutého zlata. Také korunka má svých 14 diamantů a Patek ujišťuje, že diamanty na ciferníku musely být vybírány ve dvou velikostech, aby perfektně padly na vnější a vnitřní kruh.

Patek Philippe  Quantième Annuel Dame




6 Komentářů k tomuto článku