Nejlepší hodinky světa za rok 2005: Vacheron Constantin Tour de l’Ile

Rok 2005 pomalu končí a to je ta správná chvíle představit si vítěze letošní Grand Prix d’Horlogerie de Geneve, tedy pomyslné nejlepší hodinky světa za letošní rok. Ale nebojte se, i hodináři vědí, že čím více oceněných a nejlepších, tím více spokojenosti a letošní ceny byly uděleny rovnou v deseti kategoriích, takže si vybere opravdu každý. I letos ovšem platilo, že označení opravdu každý se vztahuje jen na zájemce s řádně nabitou prkenicí. Podívejme se tedy na absolutního vítěze...

Vydáno 28. 12. 2005, autor Chronomag

Absolutním vítězem, tedy nositelem ocenění v hlavní kategorii Prix de ‘L’Aiguille d’Or se stal Vacheron Constantin se svým modelem Vacheron Constantin Tour de l'Ile. Pro výrobce založeného v roce 1755 to bylo symbolické zakončení prvního čtvrttisíciletí existence, což Vacheron Constantin neopomněl při přijetí ceny zdůraznit.

Není bez zajímavosti, že Vacheron tak vyrovnal krok se svým hlavním rivalem Patek Philippe, který cenu získal v roce 2002 a 2003, Vacheron Constantin ji získal v roce 2001 a vloni François-Paul Journe.

Model Tour de l'Ile lze nejsnáze popsat asi jako nejkomplikovanější z komplikovaných komplikací - však se také skládá z 834 částí, jeho pouzdro má průměr 47 mm a tloušťku 17,8 mm. Díky tomu všemu hodinky nabízejí celkem šestnáct hodinářských komplikací počínaje minutovou repeticí, přes čas východu slunce, druhou časovou zónu, tourbillon až samozřejmě po věčný kalendář. Aby všechny tyto informace hodinky z vládly obsáhnout, mají dva ciferníky na každé straně hodinek.

Vacheron Constantin Tour de l'Ile

Však také nejde o žádný velkosériový výrobek, na světě je jen sedm kousků a jestli jste právě chtěli zkontrolovat stav účtu, zadržíme vás. Tak především poslední kousek byl prodán na aukci 3. dubna 2005. I kdybychom vás informovali o této aukci dříve, asi byste do jejího průběhu významně nezasáhli, protože hodinky byly vydraženy za 1,8 milionu švýcarských franků, což činí více jak 35 milionů Kč.

Každá velkolepost má svoji cenu. O dalších vítězích si povíme v následujících dnech.

Přehled oceněných za rok 2004 najdete v tomto článku. Anglickou prezentaci na webu Vacheron Constantine najdete zde.

A na závěr detaily hodinek pro potěchu oka... (klikem se dostanete na větší fotku)

Detail Vacheron Constantin


Zadní strana hodinek

A detail z boku




11 Komentářů k tomuto článku