PRIM Chronomag l. e.

Pravidelným čtenářům Chronomagu a jeho diskusního fóra netřeba Chronomag limitovanou edici představovat. Ale možná ne všichni tyto skvostné hodinky a historii jejich vzniku znají. Pojďme si osvěžit paměť a zároveň seznámit širší okruh milovníků hodinek s vyjímečností této edice.

Vydáno 23. 7. 2006, autor Kamil

Někdy v říjnu roku 2005 vznikla první myšlenka na hodinky na bázi Prim Linea, jenže s pro většinu zájemců akceptovatelnější velikostí pouzdra z původních 36 mm na 40 mm. Postupně se, zpočátku nezávazně, přidávali další zájemci, začínal se diskutovat vzhled číselníku a možnost použití Prim kalibru 66. A jelikož proti nebyl ani obchodní ředitel Eltonu, jako zástupce budoucího výrobce hodinek a velmi aktivní účastník diskuse, začínal celý projekt dostávat konkrétní obrysy. Kupodivu téměř nejvášnivější debata se rozvinula nad novým logem Primu a nemožností použít jeho původní a obecně známější verzi. Naopak začínala panovat shoda v osazení starším, ale originálním českým strojkem.

Už v prosinci stejného roku bylo kolem dvaceti vážných zájemců. Diskuse, ladění a objednávání edice se přesunuly do samostatného vlákna, které se následně stalo nejnavštěvovanějším v historii Chronomagu. Po mnoha leckdy velmi vášnivých a skoro konfrontačních debatách – například ve volbě jazyka popisu dýnka, vykrystalizovala zhruba v únoru 2006 konečná podoba hodinek. A koncem března se již dočkali první šťastlivci zbrusu nových a v českém hodinářském prostředí naprosto jedinečných hodinek.

Dodejme, že „Chronomag limited edition“ má konečný počet 40 kusů a číslo koresponduje se čtyřicátým výročím vzniku originálního československého kalibru 66. Tento strojek si většina zájemců sehnala sama po známých a příbuzných, eventuálně použila ze starších hodinek nakoupených v bazarech. Strojky samozřejmě prošly kompletní renovací a seřízením v továrně. Všechny hodinky mají nově vyvinuté pouzdro z leštěné nerezové oceli, konkávní safírové sklo, šroubovací dno s průhledem na strojek a informačními popisky. Vodotěsnost je pro společenské hodinky naprosto dostatečných 50 metrů. Každé jsou číslovány pořadovým číslem v rámci edice.

Hodinky vycházejí se stejného základu, ale nejsou identické. Panuje shoda v grafice číselníku, nicméně jeho barvu a barvu ručiček si každý vybíral sám. Téměř rovnocené je zastoupení bílého a černého číselníku s ručičkami opačné barvy, zajímavou kombinací je použítí vteřinové ručičky v barvě číselníku. Našli se i zájemci o stříbrný číselník s černými i zlatými ručičkami. Rovněž rozsáhlá úprava a dekorace strojku nabízela velmi zajímavé možnosti individualizace. Bylo možné si objednat zlacení, rhodiování či perlování včetně potisku i rytí vlastního jména, přezdívky nebo podpisu. A samozřejmě barvu a typ koženého řemenu si také každý vybíral podle svého vkusu.

Nesmíme zapomenout na hodinky s označením 30/40. Tento kousek zaplatil z poloviny výrobce a o druhou polovinu se rovnoměrně rozdělili všichni majitelé limitované edice. Předpokládáme, že se někdy koncem roku 2006 vydraží na dobročinné aukci a výtěžek bude věnován některému z fondů na pomoc dětem. O přesném termínu konání aukce vás samozřejmě budeme včas informovat. I hodinky 40/40 čeká neobvyklý osud, poputují totiž do firemního muzea.

Obdobný model Prim Linea 40 si případní zájemci mohou objednat na stránkách Elton a.s. Tentokrát ne v limitované edici, ale jako standardní model se stejnými parametry jako Chronomag l. e., ovšem kromě použitého strojku. Dodávají se s automatickým samonátahovým kalibrem Prim 73 (odvozen od ETA 2824-2) s datumovkou na pozici 3. A jelikož se stále vyrábí původní Linea 36, vzniká velmi zajímavá možnost pro partnerské dvojice. No řekněte, nebylo by hezké mít s vaší drahou polovičkou stejné hodinky, lišící se pouze rozměrem pouzdra?




7 Komentářů k tomuto článku