Panerai, hodinky italských instalatérů I

Panerai, hodinky italských instalatérů I

Každý z nás čas od času musí využít služeb instalatéra. Jednou kape kohoutek, jindy je potřeba připojit myčku nebo vyčistit ucpaný odpad. Dívali jste se instalatérovi někdy na ruku, jaké hodinky nosí? Pokud ne, o mnoho jste přišli. V dnešním odlehčeném článku se zaměříme hlavně na značku Panerai, ale stranou nezůstane, ani Omega, Breitling a další značky.

Vydáno 6. 9. 2008, autor redakce

Při čtení úvodu jste si asi položili otázku, jaká je souvislost mezi legendárními (a drahými) hodinkami italské firmy Officine Panerai a instalatéry - živnostníky živořícími pod daňovým břemenem státu? Příznivci mechanických hodinek jsou plémě řevnivé a rádi vedou dlouhé diskuze o kvalitě designu, historii, míře "úprav" standardních ETA mechanických strojků v hodinkách i cenové politice jednotlivých firem. Je jedno, zda se jedná o početnou komunitu majitelů masově vyráběných hodinek značky Omega nebo Breitling, majitele Officine Panerai nebo fanatických zastánců Seika (mezi něž počítám moji maličkost). Stranou nezůstává ani vzkříšená česká značka Prim, která budí v těchto diskuzích divoké emoce, které by švýcarské značky mohly závidět.

Není proto divu, když se na pyšné majitele hodinek jednotlivých značek vymýšlí různá pořekadla a tito majitelé se občas dohadují jak malí kluci na pískovišti (včetně mě samotného). Některé tyto hlášky časem zdomácněly a tak se můžete při čtení diskusního fóra serveru Chronomag setkat s označeném hodinek Omega a Breitling jako s hodinkami vídeňských čističů kanálů i s označením hodinek Officine Panerai jako hodinek italských instalatérů. Stačí si vzpomenout na italské a francouzské komedie 70-tých a 80-tých let a je vám jasné, že Italského instalatéra byste si domů rozhodně nepustili.

Naštěstí hodinky Panerai jsou jiná liga, než italští instalatéři.

Krátce z historie:
1860 Giovanni Panerai (1825-1897), zakladatel rodinné firmy otevírá první obchod s hodinkami ve Florencii na mostě Ponte alle Grazie a navazuje kontakty s nejznámějšími švýcarskými výrobci.

1890-1900 Pod vedením syna zakladatele, pana Guido Panerai (1873-1934), rozšiřuje rodinná firma své podnikání a stává se dodavatelem jemné mechaniky pro italské námořnictvo (Royal Italian Navy). V roce 1900 se rodinný obchod stěhuje do Piazza San Giovanni, kde i dnes můžete nalézt prodejnu Panerai (znovu otevřenou před několika lety).

1910-1915 Firma začíná experimentovat s luminiscenčními materiály. Luminiscence je dosaženo použitím sulfidu zinku, bromidu radia (odtud název Radiomir). Luminiscenční materiál byl vložen vždy do malých skleněných trubiček (uložení luminiscenčního materiálu v trubičkách dnes používá třeba firma Traser, nebo Ball). Luminiscenční materiál bych chráněn patentem nejen v Itálii, ale i v ostatních zemích.

V průběhu první světové války použilo italské námořnictvo výrobky rodinné manufaktury v průběhu skutečných bojů. Jednalo se o měřiče hloubky, časovače, mechanické kalkulátory na rychlých torpédových člunech.

1936 Klíčový rok pro Panerai. Po neúspěšných testech tehdy dostupných hodinek, požádalo italské námořnictvo firmu Panerai, aby vyrobila hodinky pro extrémní podmínky. Model Radiomir byl na světě a úspěšně prošel všemi zkouškami. Pro hodinky bylo (a je) charakteristické originální řešením sendvičové konstrukce ciferníku. Ten se skládá z několika na sobě umístěných vrstev, což zajišťuje mimořádně vysokou luminiscenci. Základem je kovová destička, na které je umístěna další destička s luminiscenčním materiálem, na vrchu je vlastní číselník s výřezy číslic.

Na obrázku model 111 se sedvičovým ciferníkem:

 Panerai 111

Detail:

 Panerai 111

Model 005 nemá sedvičový ciferník:

 Panerai 005

1938 - Začala sériová produkce modelu Radiomir s polštářkovým pouzdrem o průměru 47mm, šroubovací korunkou a luminiscenčním ciferníkem a ručičkami. Hodinky byly vybaveny strojkem s ručním nátahem od firmy Rolex a osazeny byly dlouhým, širokým, koženým páskem z naolejované kůže, aby je bylo možné zapnout i přes tehdejší potápěčský skafandr.

Na začátku čtyřicátých let začaly být hodinky osazovány ochranou korunky. Ochranný mechanismus měl za úkol korunku zafixovat. Díky této ochraně byly hodinky vodotěsné do 200 metrů. Z dnešního pohledu není vodotěsnost 200 metrů žádný zázrak, tehdy se jednalo o skutečnou technologickou špičku.

Na fotografiích je model 111:

Panerai 111

Panerai 111

1943 Panerai představila prototyp prvního Panerai chronografu Mare Nostrum určeného důstojníkům. Vzhledem k průběhu války už k výrobě nedošlo.

Roku 1949 si Panerai nechává patentovat novou luminiscenční směs pod názvem Luminor (na základě Tritia), která nahradila dříve používanou směs Radiomir (odtud i názvy dnešních modelů).

O 13 let později na žádost egyptského námořnictva dodává model Panerai Radiomir se strojem Angelus a 8-denní rezervou chodu. I pro ostatní námořnictva ve Středomoří vyrábí v limitovaných edicích kolem 30 kusů svých jedinečných hodinek. V tomto roce (1956) si nechává v Itálii patentovat korunku, která zajišťuje vodotěsnost a o 4 roky později i v USA.

Roku 1956 vyrábí Panerai pro Egyptské námořnictvo model Radiomir s osmidenní rezervou nátahu (s kalibrem Angelus) a otočnou lunetou s aretací po 5-ti minutách. Ve stejném roce si Panerai nechává patentovat svoji typickou ochranu korunky

Roku 1972 umírá Giuseppe Panerai a řízení firmy je předáno inženýrovi panu Dino Zei (stejně se jmenuje jeden z modelů firmy Anonimo). Firma se přejmenovává na Officine Panerai s.r.l a stále je jedním z dodavatelů italského námořnictva.

Roku 1993 Panerai nabízí své hodinky k volnému prodeji a to v číslovaných limitovaných edicích Luminor, Luminor Marina a Mare Nostrum.

V roce 1995 vyrobila Panerai pro herce Silvestra Stallone speciální limitovanou Sérii Slytech s gravírovaným podpisem herce na spodním víčku. Původně však Sly žádal speciální edici Submersible, kterou by používal při natáčení filmu Daylight. Na jeho přání se začaly vyrábět hodinky s bílým číselníkem, které si i tak pojmenoval.

Rok 1998 přinesl první model s automatickým kalibrem Luminor Submersible, Luminor GMT, Luminor Power Reserve. Do té doby byly v hodinkách Panerai používány pouze strojky s manuálním nátahem.

Na fotografiích je strojek modelu 111:

Panerai 111

Panerai 111

 V roce 2000 byl představena nová modelová řada Contemporary s menším pouzdrem o průměru 40mm.

Rok 2004 a model Radiomir představují návrat ke kořenům. Tento model má 8- denní rezervu nátahu.  Původní model z roku 1940 používal kalibr Angelu s ručním natahováním. „Nová“ verze používá strojek postavený na základě kalibru Jaeger-LeCoultre.

Roku 2005 Panerai představila první kalibr vlastní výroby - P.2002. Ruční nátah, rezerva nátahu 8 dní (zajištěná třemi pérovníky), 245 součástek, GMT ukazatel, ukazatel data, reset vteřinové ručičky pro seřízení času. Ke kvalitám kalibru není třeba více dodat.

Dnes je Panerai součástí skupiny Richemont, která zastřešuje mimo jiné i značky:

  • Vacheron Constantin
  • Jaeger-LeCoultre
  • Lange & Söhne Glashütte
  • 1847 Cartier Paris
  • IWC Schaffhausen

Officine Panerai má asi nejloajálnější fanoušky ze všech hodinářských značek (snad kromě značky PRIM v ČR), z nichž si někteří nechávají logo této firy vytetovat na ruce nebo na záda. V této souvislosti se útrata i několika set Euro za jeden ručně šitý kožený pásek (nebo nálepka na auto) jeví jako vcelku normální záležitost. Není neobvyklé, když k jedněm hodinkám mají majitelé i deset pásků na střídání - viz zde:

Ručně šité pásky na Panerai lze pořídit například zde:

Hodně výrobců dnes vyrábí hodinky designově podobné hodinkám Panerai. Na srovnání Panerai s hodinkami Precista Italien a trapnou napodobeninou Marina MIlitare se podíváme příště. Zároveň si tak odpovíme na otázku, co dělá hodinky  Officine Panerai tak výjimečnými?

Precista Italien PRS-20 z TimeFactors.com:

Precista Italien

Precista Italien

V Číně vyráběné Marina Militare:

 

Užitečné odkazy:

UPOZORNĚNÍ: NÁVŠTĚVA VÝŠE UVEDENÝCH ODKAZŮ MŮŽE VÉST K TĚŽKÉ ZÁVISLOSTI NA MECHANICKÝCH HODINKÁCH, ZEJMÉNA NA OFFICINE PANERAI A SEIKO. NÁSLEDKEM ZÁVISLOSTI MŮŽE DOJÍT KE ZRUINOVÁNÍ OSOBNÍHO NEBO RODINNÉHO ROZPOČTU, ROZPADU MANŽELSTVÍ, DEPRESI A DALŠÍM PSYCHICKÝM PORUCHÁM. ČASTÉ NÁVŠTĚVY UVEDENÝCH ODKAZŮ (TENTO ČLÁNEK NEVYJÍMAJE) KONZULTUJTE PRAVIDELNĚ SE SVÝM LÉKAŘEM.

Fotografie laskavě poskytli členové diskusního fóra Chronomag:

  • Cyber
  • Jeremy (Moderátor föra)
  • lolohh
  • Ondraj
  • YPO (moderátor föra)

Autor:
Martin Šafránek (alias "safi")



|||||

11 Komentářů k tomuto článku