Panerai, hodinky italských instalatérů II

Panerai, hodinky italských instalatérů II

V minulém článku jsme čtenářům Chronomagu představili italsko-švýcarskou značku Panerai. Je běžné, že úspěšné výrobky a služby jsou v různé míře a různým způsobem napodobovány. Na internetu, zejména na eBay je možné nalézt mnoho falzifikátů hodinek Panerai a také hodinky, které sice nejsou opatřeny logem Panerai, ale designově se od originálu téměř neliší.

Vydáno 29. 9. 2008, autor redakce

Hodinky Panerai patří k dražším hodinkám, ceny nejlevnějších modelů začínají na hranici 3000EUR. Hodinky Panerai jsou proslulé nezaměnitelným designem a vysokou kvalitou. Mnoho lidí hledá a posléze přes internet kupuje faky nebo hodinky více či méně inspirované stylem nebo konkrétními modely Panerai.

Falzifikát, anglicky fake, je jakýkoli výrobek, který nese název, logo nebo jinou ochrannou značku a který je vyroben bez vědomí majitele tohoto loga, názvu nebo ochranné značky. Mohou se vyskytnout i falzifikáty modelů hodinek, které originální výrobce ani nevyrábí.

Naproti tomu "inspirované" hodinky mohou mít design (pokud není patentově či jinak chráněn) téměř shodný s originálním designem, ale jsou vyráběny pod jinou značkou nebo případně beze značky.    

Jak "výhodné" jsou tyto nákupy? Je opravdu možné získat za zlomek ceny stejnou kvalitu a pocit z nošení jako z originálu? Jaké jsou právní aspekty výroby a prodeje takto inspirovaných hodinek?  Cílem článku je nalézt na výše uvedené otázky odpověď. Postavili jsme tedy proti sobě hodinky Panerai a dvoje hodinky jimi inspirované. Vítěz je již dopředu známý - tedy originál (Panerai). Srovnání těchto tří hodinek je ale přesto užitečné, protože nám názorně odpoví na dvě otázky: 

  • Co dělá hodinky Panerai tak výjímečnými?
  • Jaké úskalí v sobě může skýtat nákup levných napodobenin a inspirací?

Při brouzdání aukčním serverem eBay narazíte na veliké množství hodinek, které více než věrně kopírují design jednotlivých modelů Panerai, ovšem pod vlastní "značkou" Marina Militare. Vzhledem k rozšířenosti těchto modelů nemůže "Marina Militare" chybět v našem srovnání.

Marina Militare

O úroveň výše z pohledu kvality a ceny je limitovaná edice Precista Italian PRS-20 od znovuvzkříšené anglické značky Precista (článek na Chronomagu zde, model je k dispozici i v nelimitované edici).

Precista Italian PRS-20

Jak jsme již na Chronomagu několikrát psali, nošení mechanických hodinek je hlavně o pocitu. Sluší se hned na začátku říci, že drahé hodinky nemusí vždy přinášet lepší pocit než hodinky levnější. Zkusme se napřed zamyslet, které faktory ovlivňují subjektivně vnímaný pocit z nošení hodinek:

  • Kvalita technického zpracování pouzdra, ciferníku, strojku
  • Prestiž a komunita majitelů hodinek
  • Historie značky a modelu
  • Přínos značky do hodinářského oboru, počet a význam patentů
  • Balení hodinek a prezentace značky

Jednotlivé faktory nejsou seřazeny podle významu, význam jednotlivých faktorů je vnímán subjektivně. Při výběru hodinek má cena a technické zpracování vliv pouze do určité výše ceny nebo kvality. Jejich význam přebírá historie značky, její přínos do hodinářského oboru a prestiž z nošení vybraných hodinek.

Hodinky Panerai PAM 210 a dvoje „Panerai inspirované“ hodinky budeme srovnávat v těchto kategoriích:

  • Právní aspekty
  • Technické zpracování - pouzdro
  • Technické zpracování - ciferník a ručičky
  • Technické zpracování - strojek
  • Technické zpracování - pásek a přezka
  • Balení
  • Servis
  • Komunita a prestiž

Právní aspekty

Výroba a prodej plagiátů hodinek (faků) je jednoznačným porušením zákona a v mnoha zemích tvrdě trestáno. K porušení zákona dojde nejčastěji neoprávněným použitím loga nebo názvu originálního výrobce, případně jím vlastněných patentů nebo ochranných známek. V případě Panerai je tedy nutné se vyvarovat použití:

  • Loga Panerai
  • Názvu Panerai
  • Patentové ochrany korunky modelů Luminor, kterou má Panerai registrovanou jako ochrannou známku

Naproti tomu pouzdro, ciferník i ručičky nejsou chráněny žádnými vzory nebo ochrannými známkami. Stručně řečeno - pokud vyrobím jakékoliv pouzdro a použiju u něj stejnou ochranu korunky, kterou má ve vlastnictví Panerai, dopouštím se neoprávněného použití. Ale pokud vyrobím +. podobné polštářkové pouzdro, zákon jsem neporušil.

Marina Militare u některých svých modelů porušuje právní řád používáním ochrany korunky, kterou má Panerai registrovanou jako ochranou značku. Tyto modely Marian Limitare tak překračují tenkou hranici mezi "inspirací" a plagiátem.

Naproti tomu hodinky Precista tuto ochranu korunky nepoužívají a z právního hlediska zde tedy ke zneužití ochranné známky nedošlo.

Technické zpracování – pouzdro
Srovnávané hodinky mají pouzdro polštářkového tvaru o průměru 44-45mm. Samotné pouzdro i luneta mají leštěný povrch, na kterém je vidět každý škrábanec a bohužel tak předurčují hodinky spíše do kanceláře než do terénu. To je bohužel úděl většiny civilizovaných vojenských modelů. Ačkoli jsou pouzdra na první pohled stejná, každé z pouzder má lehce odlišné křivky. Tvar pouzdra, lunety a jejich vzájemná designová provázanost působí u Precisty vyzrálejším dojmem než u Marina Militare.

Marina Militare: Na zadní straně pouzdra je vyražen nápis 100m, vodotěsnost je ovšem 3ATM, což je u potápěčských hodinek nedostatečné. Samotné pouzdro je místy ožužlané. O ručně leštěném pouzdru Panerai si tyto hodinky mohou nechat pouze zdát. Korunka je leteckého tvaru, není bohužel šroubovací („novější“ modely již šroubovací korunku mají). Korunka nedoléhá až k pouzdru, je nasazena na jakýsi krček což opticky nevypadá nejlépe. Přední minerální sklíčko je vypouklé, bez antireflexní úpravy.

Marina Militare

Marina Militare

Precista PRS20 Italian: Korunka s logem je šroubovací, hodinky jsou certifikovány na vodotěsnost 10ATM. Vypouklé safírové sklíčko s antireflexní úpravou povrchu má tloušťku 1,5-2,9mm. Limitovaná edice je vybavena safírovým plochým zadním sklíčkem, nelimitovaná edice plným dýnkem.

Precista Italian PRS-20

Precista Italian PRS-20

Panerai PAM 210: Korunka s logem Panerai je ze tří modelů jednoznačně nejpropracovanější. Subjektivně se mi ale nelíbí nasazení korunky na jakýsi krček, tento element působí ve velmi čistém designu pouzdra příliš rušivě. Přední safírové sklíčko z umělého korundu je silné 1,9mm a zaručuje hodinkám vodotěsnost až do 100m. Dražší verze modelu mají pouzdro ze zlata nebo keramiky.

Panerai PAM 210

Panerai PAM 210

 

Technické zpracování - ciferník a ručky
Marina Militare: Ciferník je sendvičový, luminiscence z hlediska intenzity patří mezi slabší průměr. Bílá mimostředná vteřinová ručička je pozici 9, na ciferníku se nachází nápis “Marina Militare”. Hodinová a minutová ručička jsou černé s bílou výplní. Časté jsou defekty ruček, při pohledu zboku vypadají ručky jako vystřižené z papírového kartonu.

Precista Italian: Opět sendvičový číselník, luminiscence nadstandardní díky použitému materiálu Super Luminova C3. Ručičky jsou z modře kalené oceli s bílou výplní. Jednoduchý design ciferníku podtrhuje absence vteřinové ručičky a jakýchkoli nápisů.

Precista Italian PRS-20 night

Panerai PAM 210: Velmi dobrá luminiscence. Čistý design ciferníku doplňují pouze nápisy “Radiomir” a “Panerai”.

Panerai PAM 210

Technické zpracování - strojek
Pro většinu modelů Panerai a „Panerai inspirovaných“ hodinek je charakteristický strojek s ručním nátahem. Pokud hodinky mají vteřinovou ručičku, pak ji naleznete na pozici 9, vyskytují se i modely bez vteřinové ručičky – ciferníku to dodává určitý klid.

Marina Militare: Čínská kopie strojku Unitas 6497 s tvarem můstků inspirovaných modely Panerai, frekvence 18000 kmitů za hodinu, manuální nátah, rezerva chodu cca 40 hodin. Strojek je vybaven mikroregulací, ozdoben imitací ženevských pruhů a celkově vypadá poměrně slušně. Strojek dosahuje stabilní denní odchylky kolem 5 vteřin denně. Opravdový test kvality přijde až po několika letech nošení. Dle nezávislého hodináře vydrží tato čínská kopie několik desetiletí, standardní švýcarský mechanický strojek vydrží i více jak 100 let (při správné údržbě).

Doplněno po několika dnech - první defekt na strojku - vypadl šroubek mikroregulace a zablokoval chod ozubených koleček.

Marina Militare movement

Precista Italian je osazena švýcarským kalibrem Unitas (ETA 6498-1). Strojek má frekvenci 18000 kmitů za hodinu, je vybaven mikroregulací, vyvažovanou setrvačkou (Glucydur), chronometr vláskem Anachron. Rezerva chodu je 42 hodin. Strojek je vyladěn ve třech polohách (na chronometr certifikaci je potřeba vyladění v pěti polohách). Kalibr je ozdoben modřenými šroubky a ženevskými pruhy.

Precista Italian PRS-20 movement

Precista Italian PRS-20 movement

Panerai ve svých modelech původně používala ručně natahované strojky Rolex, později Almanus. V “novodobé” historii používá upravované strojky Unitas, nebo strojky vlastní konstrukce a výroby. V modelu PAM 210 nalezneme kalibr Panerai OP X. Kalibr je postaven na základě strojku ETA 6497. Strojek má 17 kamenů, personalizovaný tvar můstku inspirovaný původními kalibry Rolex, 21600 kmitů za hodinu, Glucydur setrvačku s vláskem Nivarox, ochranu setrvačky Incabloc, mikroregulaci a prodlouženou rezervu chodu na 56 hodin. Strojek je do detailu zpracován a ozdoben. Povrh je zdoben ženevskými pruhy, modřenými šroubky a zkosenými hranami můstků. Základna kalibru je ozdobena perličkováním včetně ploch, které jsou překryty jinými součástkami a nejsou tedy viditelné.

Panerai PAM 210 movement

Panerai PAM 210 movement

Nejlepší strojek má jednoznačně Panerai – nejvyšší doba nátahu, u modelů s mimostřednou vteřinovou ručičkou zpravidla chronometr certifikace, nejlepší zdobení a personalizován tvar můstků. Na paty mu poměrně těsně dýchá Unitas z Precista Italian Limited Edition. S hodně velkým odstupem pak tuto dvojici následuje čínská kopie v Marina Militare.

Zatímco při srovnání kvality pouzdra, ciferníku a ručiček není žádný výraznější rozdíl mezi Precista Italian a Panerai PAM 210, u strojku tomu už tak není. K jakému závěru nás toto zjištění vede? To co dělá Panerai není technické zpracování “běžných” modelů. Kvalitně zpracované hodinky s klenutým safírem a vodotěsností 100m dokáže dnes vyrobit bez problémů veliké množství firem. Kolik firem dokáže vyrobit mechanické hodinky vodotěsné 300m? Určitě méně, například Seiko, Breitling. A kolik firem dokáže vyrobit mechanické hodinky vodotěsné 1000m jako model Panerai Submersible? Velmi málo. Kolik firem dnes vyrábí vlastní kalibry s osmidenní rezervou nátahu? Opět jen několik.

Rozdíl mezi Panerai a Precistou je ve vyspělosti top-techniky, kterou značka dokáže nabídnout. Je libo model Radiomir v bílém zlatě s vlastním kalibrem? U Panerai není problém, stačí zaplatit 18 000 Liber. Precista? Lituji nevedeme. A to je jeden z důvodů proč je na cenovce technicky srovnatelných Panerai 210 a Precista Italian cenovka 2700 GBP a 600 GBP.

Technické zpracování - pásek a přezka
Většina majitelů dodávaný pásek co nejdříve nahradí několika pokud možno ručně šitými originálními pásky, protože originalita a jedinečnost pásku se mezi majiteli Panerai a jimi inspirovanými hodinkami cení. Postřeh: Pokud si pořídíte kvalitní pásek z aligátora, bude Vás stát více jak celé hodinky Marina Militare.

Panerai and custom made strap

Marina Militare: Pásek je klasické asijské produkce, nevalná kvalita, kůži neviděl ani z Pendolina.

Precista Italian je dodávána s komfortním páskem z pravé kůže.

Panerai jsou zpravidla dodávány s páskem z krokodýlí kůže s masivní propracovanou sponou.

Servis
U hodinek Marina Militare byly na zahraničních fórech několikrát reportovány technické problémy, například netěsnost zadního průhledu. Velmi komplikovaný je i servis z důvodu absence servisní sítě a náhradních dílů – je vždy nutné koupit celé hodinky. Záruka funguje na základě dobré vůle prodávajícího a to výměnou kus za kus.

Hodinky Precista jsou prodávány přes internetový obchod TimeFactors, který rovněž zajišťuje záruční i pozáruční servis, je nutné ale zaslat hodinky do Velké Británie.

Panerai se prodávají ve většině zemí s dostupným kvalitním a také drahým servisem.

Balení
Marina Militare: Hodinky zabaleny v bublinkové fólii. Žádná krabička, manuál ani záruční karta.

Limitovaná edice Precista Italian je dodávána ve velkém koženém cestovním pouzdře se všemi doklady, manuálem, záručním listem a dvěma náhradními pásky. Na dalším obrázku je balení nelimitované edice. Limitovaná edice má dvakrát větší pouzdro.

Precista Italian PRS-20 package

Panerai PAM 210 jsou dodávány v dřevěné krabici, která obsahuje manuál, doklady, záruční kartu, šroubováček na výměnu pásků a zpravidla i náhradní pásek.

Komunita a prestiž:
O vyhraněné komunitě mezi majiteli Marina Militare nemůže být ani řeč. Kupují si je lidé s různými finančními možnostmi. Někteří si je kupují jen pro zvědavost, jiní proto, že si dražší hodinky nemohou dovolit nebo nechtějí příliš utrácet za hodinky. Hodinářsky zdatní zájemci si Marina Militare kupují jako základ budoucích projektů, při kterých zůstane z hodinek původní pouze pouzdro. Běžná je výměna strojku za švýcarský, přetěsnění hodinek a individualizace ciferníku spočívající v nanesení nové luminiscenční vrstvy nebo v ruční malbě. Některé zajímavé výtvory můžete obdivovat na WUS fóru. Vaše vlastnictví hodinek Marina Militare moc lidí z hodinářské komunity nenadchne, přece jen to jsou low-end a low-cost hodinky. Lidé vně budou vašimi hodinkami zpravidla nadšeni. Po relativně krátké době Vás ale tyto hodinky omrzí.

Hodinky Precista si kupují lidé, kteří mají rádi kvalitu, ale nemohou si dovolit anebo nechtějí utratit tolik peněz za Panerai. Tyto hodinky jsou dle finančních možností majitele časem nahrazeny Panerai (už jen pro tu komunitu kolem) nebo nošeny do konce života či omrzení (což se nestává moc často). Vlastnictví hodinek bude jak v hodinářské komunitě, tak i vně velmi příjemně oceňováno.

Panerai duo

Vlastnictví Panerai je velmi silným emotivním zážitkem. Silným zážitkem nikoli z techniky vašeho „Low-Panerai“ modelu, ale z historie značky a komunity kolem. Takovouto atmosféru nemůže nabídnout uměle marketingově budovaný Breitling. Omega ji může nabídnout pouze u modelu SpeedMaster Moonwatch, které jako jediné hodinky byly ve volném vesmíru i na Měsíci. Takovou atmosféru nenabídne ani masově vyráběný Rolex z důvodů opravdu velkého objemu produkce. Panerai vyrobí každý rok pouze omezené množství modelů a i kdyby se celý trh rozkrájel na malé kousíčky, hodinek nebude vyrobeno více. I v tomhle přístupu cítíte pokračování umanutosti původních konstruktérů Panerai, pro které slůvko nemožné neexistovalo. Konstruktéři tehdy posouvali dosavadní hranice hodinářského světa a dalších oborů.

Officine Panerai má asi nejloajálnější fanoušky ze všech hodinářských značek. Někteří z nich si nechávají logo této firmy vytetovat na ruce nebo na záda. Nosit Panerai, to není jen o vlastnictví hodinek jako takových, vlastnictví Panerai je slovy jednoho majitele “o té omáčce kolem”. Jinak řečeno - jde o životní styl. Komunita majitelů se setkává na internetových Panerai diskusních fórech a pořádá společné akce. Pokud chcete do této skupiny zapadnout a skutečně být in, pak dle nepsaných zásad musíte:

  • Vlastnit větší množství ručně šitých pásků
  • Pravidelně pásky střídat, ideálně alespoň dvakrát denně
  • Po dobu vlastnictví Panerai ušít vlastními silami alespoň jeden pásek a nosit jej

Panerai je jako droga, jakmile vás jednou tyto hodinky zaujmou je s vámi konec. Při troše nadsázky lze říci, že pro některé majitele je vlastnictví Panerai určitým náboženstvím. Do jaké míry jsou vlastníci Panerai nadšenci, nebo z pohledu běžného člověka na ulici magoři, nechám na čtenářích článku.

Závěrem:
Původně jsem chtěl napsat dlouhý všeobjímající závěr. Bohužel mě už předběhl jistý člen Chronomag fóra, jehož závěr si dovolím slovo od slova zopakovat:

Vlastnictví Panerai je o té omáčce kolem“.

Já pouze doplním:

Omáčkou rozuměj historii, vynikající techniku špičkových modelů a komunitu kolem značky”.  Ze srovnávaných modelů toto dokáže plně nabídnout pouze Panerai. Precista nabídne dobrou kvalitu za rozumnou cenu, ale bez příběhu. Marina Militare nabídne lehce podprůměrnou kvalitu a pozlátko dražší značky.

 

Užitečné odkazy:

UPOZORNĚNÍ: NÁVŠTĚVA VÝŠE UVEDENÝCH ODKAZŮ MŮŽE VÉST K TĚŽKÉ ZÁVISLOSTI NA MECHANICKÝCH HODINKÁCH, ZEJMÉNA NA OFFICINE PANERAI A SEIKO. NÁSLEDKEM ZÁVISLOSTI MŮŽE DOJÍT KE ZRUINOVÁNÍ OSOBNÍHO NEBO RODINNÉHO ROZPOČTU, ROZPADU MANŽELSTVÍ, DEPRESI A DALŠÍM PSYCHICKÝM PORUCHÁM. ČASTÉ NÁVŠTĚVY UVEDENÝCH ODKAZŮ (TENTO ČLÁNEK NEVYJÍMAJE) KONZULTUJTE PRAVIDELNĚ SE SVÝM LÉKAŘEM.

Fotografie laskavě poskytli členové diskusního fóra Chronomag:

  • Cyber
  • Jeremy (moderátor föra)
  • lolohh
  • Ondraj
  • weiview
  • YPO (moderátor föra)

Autor:
Martin Šafránek (alias “safi”)



|||||||||

24 Komentářů k tomuto článku