Tag Heuer Aquaracer 2000

Tag Heuer Aquaracer 2000

Říká se, že základem reprezentativního vzhledu jsou odpovídající, čisté a naleštěné boty. Tento standard dnes většina české populace akceptuje a dodržuje, i když třeba oproti jihoamerickým zemím máme pořád co dohánět. Bohužel, málokdo si k naleštěným botám pořídí kvalitní hodinky. Často je tak možné vidět bankéře v drahém obleku, který má na ruce plastové Casio nebo Swatch, případně nekvalitní hodinky prodávané za 1000CZK, které zpravidla nepřežijí první výměnu baterie.

Vydáno 15. 11. 2008, autor redakce

Pro většinu populace jsou hodinky spotřebním zbožím, stejně jako mobilní telefon. Kritériem pro jejich výběr je cena, dostupný servis a univerzálnost nošení. Hodinky musí být nositelné jak ke sportovnímu oblečení, tak i k obleku. Od spotřebního zboží bohužel není očekávána dlouhá doba životnosti a tak málokdo očekává od hodinek dobu použitelnosti více než pět let. Z tohoto důvodu lidé nechtějí do hodinek investovat větší částku něž několik tisíc, za které příliš kvalitní hodinky nekoupí, a tak se točíme stále v kruhu.

Tento článek je první ze série představení cenově dostupných hodinek, které nestojí více než 35 000 Korun a lze je až na malé výjimky koupit v ČR v kamenných obchodech. Prvními hodinkami, se kterými se dnes seznámíte blíže, je model Aqauracer 2000 od známé švýcarské firmy Tag Heuer, jejíž historii si můžete přečíst zde.

Tag Heuer Aquaracer

Tag Heuer Aquaracer je jedním z nejdostupnějších univerzálních modelů pro vstup do světa automatických hodinek renomovaných švýcarských značek s globální působností. Jedná se o decentně pojaté sportovní potápěčské hodinky vhodné pro potápění s přístrojem, které jsou vnímány jako levnější alternativa k bondovskému kultu - Omega Seamaster. V nabídce výrobce se jedná o nejlevnější automatický model vůbec. Původní recenzi modelu Aquaracer napsal člen fóra Chronomag.cz. HB63. Jeho velmi zdařilá recenzi byla se svolením autora upravena a nyní máte možnost si ji přečíst.

Technické údaje:

  • Průměr hodinek 41mm
  • Šířka přes korunku 46,5mm
  • Výška 11,7mm
  • Délka přes nožičky 48,3mm
  • Hmotnost hodinek při nezkráceném tahu 151g
  • Hmotnost hodinek při zkráceném tahu (17,5cm) 141g
  • Hmotnost hodinek na řemenu 84g
  • Použitý kalibr: TAG HEUER CALIBER 5 (ETA 2824-2)
  • Vodotěsnost: 300 m

Úvodem

Modelová řada Aquaracer 2000 se objevila na trhu v r. 1982. Dnes představovaná modernizovaná verze byla poprvé veřejnosti představena v roce 2003 a hlavním rozdílem oproti předchozímu modelu je zvýšení vodotěsnosti na hodnotu 300m.

Tag Heuer Aquaracer

První dojem z hodinek ovlivňuje vždy balení. Balení Aquaraceru odpovídá věhlasu výrobce. V papírové krabici naleznete kazetu, v jejíchž útrobách se vyhřívá na obligátním polštářku předmět našeho bádání. Jako příslušenství je zde rovněž pouzdro z umělé kůže a uvnitř jsou uloženy návody k použití včetně návodu v češtině a mezinárodní záruční karta. Na hodinky je standardně záruka dva roky.

Pouzdro
Pouzdro hodinek je vyrobeno z oceli, povrch pouzdra je opracován kartáčováním. Šroubovací korunka na pozici 3 je válcového tvaru o průměru 6mm a je opatřena dvanácti zářezy rovnoběžnými s osou. Hrany zářezů jsou dostatečně ostré, aby nedocházelo ke klouzání prstů při manipulaci s korunkou (nastavování data a času, případně ruční natahování). Vzhledem k použitému automatickému strojku nehrozí, že by po několika letech byly problémy se závitem korunky, jak je tomu u některých hodinek s ručním nátahem a šroubovací korunku, jejichž výrobce tuto součástku dostatečně nedimenzoval. Korunka je ozdobena značkou výrobce.

Jednotlivé polohy pro manipulaci jsou pro tento typ hodinek klasické:

  1. Nátah
  2. Rychlé překlopení data
  3. Seřízení času, hacking (zastavení vteřinové ručičky pro seřízení hodinek rádiem)

Šroubovací dýnko hodinek je opatřeno šesti symetricky umístěnými zámky určenými pro čelisti otvíráku. Uprostřed dna je umístěn reliéf potápěčské helmy. Po obvodu dýnka jsou vyznačeny údaje o vodotěsnosti, druhu sklíčka, kód modelu a znak výrobce.

Tag Heuer Aquaracer

Tag Heuer Aquaracer

Luneta
Potápěčská luneta je dvanáctihranná a mírně zaoblená. Boční strany lunety mají leštěnou povrchovou úpravu. Kroužek lunety široký 5mm je modrý s přehledně vyznačenými indexy. Jak bývá u potápěčských hodinek zvykem, na lunetě je umístěn svítící bod na pozici 12. Lunetu je možné otáčet pouze na jednu stranu, pohyb lunety je aretován do 120-ti poloh. Otáčení lunety jde dost ztuha, což je jenom dobře - nikdo nechce, aby došlo k jejímu nechtěnému posunu, který by měl při potápění fatální následky.

Sklíčko je safírové a o chloupek přesahuje horní okraj lunety. Je trochu škoda, že sklo není zaoblené ve stejném poloměru jako luneta, ale výrobce chtěl dosáhnout co nejmenší celkové výšky hodinek a proto je ploché. Navíc výroba plochého sklíčka bude jistě lacinější, než výroba zaobleného sklíčka.

Číselník a ručičky
Číselník má stejný průměr jako sklíčko - tedy 30mm. Temně modrý podklad kontrastuje s bílou výplní indexů a ručiček a zajišťuje velmi dobrou čitelnost. Hodinové indexy jsou kulaté kromě poloh 3,6,9 kde jsou indexy lichoběžníkové a na 12 kde jsou lichoběžníky dva. Všechny indexy jsou vyplněny luminiscenční barvou. Datumovka je umístěna na klasické pozici 3, má bílý věnec s černými čísly. Barevné provedení datumovky se nesetkává u některých osob s nadšením, ale je lépe čitelné, než datum s tmavým podkladem a bílými číslicemi. A to je u tohoto typu hodinek důležité. Umírněné nápisy na číselníku včetně znaku výrobce jsou vyvedeny v optimální velikosti bílou barvou.

Tag Heuer Aquaracer

Hodinová a minutová ručka mají jednoduchý tvar, leštěné okraje a výplň s luminiscenční barvou. Vteřinová ručička je ocelově leštěná, v poslední čtvrtině lakovaná červenou barvou. Šípovité zakončení ručičky má výplň s luminiscenční barvou.

Shrnutí: Ciferník v kombinaci s ručičkami je přehledný a dobře čitelný. Jedinou výhradu mám k čitelnosti za snížené viditelnosti, kdy by svítivost hodinek mohla být o něco delší.

Tah
Rozteč nožiček pro uchycení tahu je 20mm a v základním provedení hodinek jsou zde uchyceny masivní koncové články nerezového náramku a na ně přímo navazuje tah samotný. A rovnou musím říci, že se podle mého názoru jedná o nejslabší část hodinek. Tah má v místě připojení k plášti šířku 20mm a postupně se zužuje na 17mm u spony. Tloušťka článků je 3,2mm a jsou umístěné ve třech řadách. Vnější řady jsou kartáčované,prostřední je leštěná. Celkově působí tah subtilním dojmem a myslím, že by mohl být o něco mohutnější. Potápěčské hodinky by obecně měly mít mohutné tahy. Například Rolex Submariner je osazen tahem, jehož první články mají šířku téměř 4mm.

Tag Heuer Aquaracer

Jednou ze základních funkcí potápěčských hodinek je kromě vodotěsnosti možnost prodloužení tahu hodinek. Hodinky se při potápění mohou nosit na holé ruce, nebo přes neopren. Zápěstí navlečené do neoprenu má o něco větší průměr a je tedy nutné mít možnost jednoduchým způsobem prodloužit délku tahu. Prodloužení tahu se nazývá potápěčskou extenzí. Každý výrobce má zpravidla vlastní adaptaci řešení prodloužení tahu.

Tah Aquaraceru je osazen překlápěcí sponou, která umožňuje rychlé prodloužení tahu přes potápěčský neopren. Spona plní svoji funkci sice bezchybně, ale je pouze plechová. Na vyšších modelech dává výrobce spony masivní, a proto zamrzí, když výrobce na sponě u recenzovaného modelu šetří.

Tag Heuer Aquaracer

Tag Heuer Aquaracer

Celkové provedení hodinek hodnotí autor původní recenze jako "velmi dobré, moje výhrady jsou spíše v rovině osobních preferencí, například v osobní preferenci modrých verzí hodinek. Modré provedení obecně působí chladným dojmem což v případě Aquaraceru umocňuje chlad, který vyzařuje náramek. Jedná se o subjektivní názor, problém se dá ovšem snadno napravit tuningem hodinek".

Tuning hodinek
Hodinky, stejně jako auto, se dají přizpůsobovat subjektivním preferencím majitele. Mezi základní a nejjednodušší přizpůsobení hodinek patří výměna pásku/tahu. Recenzované hodinky byly od výrobce vybaveny ocelovým tahem. Majitel ovšem zatoužil po pásku, který by kvalitou a materiálem hodinky doplňoval.

Autor původní recenze k tomu uvádí: „Rozhodl jsem se nakoupit v prověřeném internetovém obchodě www.chronoshop.cz řemen z tmavě modré žraločí kůže, který se původem materiálu a designem skvěle hodí k potápěčským hodinkám".

Tag Heuer Aquaracer

Řemen vyrobila firma DI-MODELL. Jedná se o německou manufakturu, která ručně šije velmi kvalitní pásky, které v porovnání s běžně prodávanými pásky v kamenných obchodech v ČR nemají žádnou konkurenci. Pásek je vyroben z tmavě modré žraločí kůže, jednoduché prošití je v barvě kůže. Řemen je v místě připojení široký 20mm a zužuje se na 18mm u přezky. Nerezová leštěná přezka střídmého vzhledu je ozdobena firemní značkou a svojí funkci plní bezchybně. Údaje vytlačené na rubu pásku jsou umírněné a svědčí o tom, že výrobce nemá potřebu se předvádět. Velká pochvala. Na řemínku je skvělá vychytávka v podobě firemní speciality „LOOP ARCHOR“, která spočívá v uchycení druhého poutka na provlečení volného konce řemínku na jakési „vodítko“,aby pořád neutíkalo, kam nemá.

Autor původní recenze dále dodává: "Kombinace temně modrého číselníku, o něco světlejšího kroužku lunety a zase o chloupek světlejšího řemínku je povedená a je škoda, že na snímcích tak nevynikne. Celkový vzhled hodinek se vylepšil naprosto zásadním způsobem a výše zmiňovaný chlad byl pryč. Hodinky se na koženém pásku nosí pohodlně i přes útlou ruku (17,5cm). Na pásku vždy více vynikne tvar nožiček pouzdra. Jsou použitelné k mnoha příležitostem".

Tag Heuer Aquaracer

Konkurence:
Přímou či méně přímou konkurencí jsou následující modely:

  • ORIS řady Diver a Sport
  • FORTIS B-42 Marinemaster
  • HAMILTON Khaki Navy Frogman
  • LONGINES Hydro Conquest

Závěr:
Pokud při výběru hodinek hledáte kvalitu a věhlas výrobce, může se Aquaracer stát číslem jedna při výběru časomíry pro každodenní použití. Překážkou při výběru může být hlavně vzhled a primární určení hodinek -sportovní/čistokrevné potápěčské hodinky. Pokud preferujete sportovnější oblečení, budou hodinky bez jakýchkoli pochyb dobrou volbou.

Výrobci se podařilo stlačit výšku pouzdra pod 12mm a tak je možné o nich uvažovat jako o hodinkách pro celodenní nošení, například i do práce k obleku. Tady může být drobně na závadu modrá barva a primární sportovní/potápěčské určení, ale i tak budete mít kvalitnější a hezčí hodinky než 90 procent vašich kolegů. Ostatně dnes se nosí „vše“. K dispozici je i verze v černé a ta bude jistě použitelná pro více situací.

Nabízí se srovnání s hodinkami OMEGA Seamaster (alias Bondovky). Upřímě řečeno s Omegou se TAG Heuer Aquaracer rovnat nemůže, protože „Bondovky“ jsou o třídu výše včetně ceny.

Přesnost chodu automatického strojku je podle autora původní recenze při celodenním nošení (ve dne v noci) +4-6 s/24hod, při odkládání +5-7 s/24hod. Naměřené hodnoty představují slušný standard necertifikovaných strojků. Navíc komu nevyhovuje automat (a ještě ušetří nějakou korunu), může si pořídit verzi quartz, která se pozná na první pohled podle barevného znaku výrobce na číselníku.

Hodinky poměrně hlasitě tikají, což může souviset s poměrně tenkým pouzdrem-zjevně úmysl výrobce o co nejnižší hmotnost a rozměry.

Pokud tedy Aquaracer automatic do této doby ušel vaší pozornosti, doporučuji vyrazit k nejbližšímu prodejci Tag Heuer a podívat se na hodinky naživo. Za cenu pod 30 000 CZK získáte univerzální hodinky renomované značky na několik desítek let.

Autor

Přepracoval:

  • Martin Šafránek


||||

23 Komentářů k tomuto článku