Novinky Glashütte Original

Novinky Glashütte Original

V málokterém médiu dnes naleznete pozitivní a povzbuzující zprávy ze světa politiky, ekonomiky nebo ochrany životního prostředí. Naštěstí je zde Chronomag. Zapomeňte proto alespoň na chvíli na drsnou realitu každodenního života a ponořte se do světa hodinářského umění.

Vydáno 12. 3. 2009, autor redakce

Oproti předchozím článkům o novinkách v hodinářském průmyslu dnes zůstaneme na jednom místě – konkrétně v německém městečku Glashütte, kde sídlí stejnojmenná firma Glashütte Original, druhá nejvýznamnější značka tohoto regionu.

Senator Meissen Tourbillon

Senator Meissen Tourbillon
Senator Meissen Tourbillon je výsledkem spolupráce Glashütte Original a porcelánky Meissen. Při prvním pohledu model zaujme zejména zlatým pouzdrem a tourbillonem, další unikátní prvky modelu až tak nápadné nejsou. A to je jedině dobře.

Senator Meissen Tourbillon

Ve zlatém pouzdře o průměru 40mm je uložen inhouse kalibr 94-11 s ručním nátahem a tourbillonem. Kalibr má rezervu chodu 48 hodin. Vlásek i setrvačka kalibru jsou uloženy v kleci, která se otočí jednou za minutu o 360 stupňů a rozkládá tak rovnoměrně vliv působení zemské gravitace na přesnost chodu hodinek. Ve středu tourbillonu nenajdeme v ložisku běžně používaný syntetický rubín, ale dle tradic Glashütte nerost nejušlechtilejší - diamant. Horní díl klece tourbillonu je ke kleci připevněn ve třech bodech. Jedno z upevnění je tvarováno do podoby šipky, má modřenou povrchovou úpravu a plní tak funkci vteřinové ručičky.

Senator Meissen Tourbillon

Oklikou jsme se od popisu pouzdra dostali k popisu číselníku. Senator Meissen Tourbillon má číselník vyroben z porcelánu. Možná máte doma staré kapesní hodinky z první republiky od Omegy, nebo jiných švýcarských firem. Pokud mají bílý (asi už i trošku rozmlácený) číselník, pak se jedná právě o porcelánový číselník.

Celkový zážitek z hodinek doplňují tradičně modřené ručičky a překřížené meče na ciferníku – tradiční znak míšeňského porcelánu.

Senator Meissen Tourbillon

S ohledem na křehkost porcelánu, tenký profil číselníku a minimální tolerance je jeho výroba technicky velmi náročná. Ciferník modelu Senator Meissen Tourbillon má tloušťku 0,8mm. Výroba ciferníku začíná zformováním plochého disku ze směsi, která obsahuje 50 % kaolinu, 25 % křemene a 25 % živce, někdy se přidává křída a mramor. Následně je základ ciferníku vypálen v peci při teplotě 1400°C. Zatímco při výrobě porcelánového nádobí na nějaké té setině, nebo desetině milimetru nezáleží, při výrobě ciferníku musí být ciferník vyroben s přesností na setiny milimetru.

Po následné pečlivé kontrole jsou vybrány nejvhodnější disky na vyříznutí otvoru pro tourbillon. Vzhledem ke křehkosti a malé tloušťce materiálu vyžaduje tato operace dlouholeté zkušenosti.

Senator Meissen Tourbillon

Další fází výroby ciferníku je glazování, což je nanesení tenkého sklovitého povlaku na povrh porcelánového disku.  V prvním kroku se nanese bílá glazura na celý povrh ciferníku, disk se poté vypálí při teplotě 900 stupňů.

Ve druhém kroku je provedena samotná ruční malba římských číslic a dalších nápisů na ciferníku. Pro chyby je zde jen velmi malý prostor. Malba se provádí barevnými glazurami pomocí nejjemnějších štětečků. Malíř potřebuje na každý ciferník 8 hodin čistého pracovního času.

Senator Meissen Tourbillon

Poslední fází výroby je finální vypalování ciferníku v peci při teplotě 1400 stupňů.

Více informací o porcelánu a jeho výrobě naleznete na Wikipedii.

 

Senator Navigator Perpetual Calendar
Současná řada Senator Navigator odkazuje na letecké hodinky vyráběné pro německé letectvo za druhé světové války. Řada obsahuje čtyři modely, tři stávající modely a jednu novinku:

  • Senator Navigator Automatic
  • Senator Navigator Panorama Date
  • Senator Navigator Chronograph
  • Novinka - Senator Navigator Perpetual Calendar

Pokud už připustíme smysluplnost existence leteckých hodinek, tak jejich základní vlastností by měla být skvělá čitelnost a rychlá orientace na číselníku hodinek. To pro případy, kdy pilotovi Boeingu se dvěma stovkami lidí na palubě vysadí v letadle všechna elektronika, letadlo se střemhlav řídí k zemi a pilot si vzpomene, že neví, kolik je hodin.

Senator Navigator Perpetual Calendar

Většina pilotních hodinek tak má pouze tři ručičky ukazující čas, trpěno je datum, stopky, či ukazatel druhého času. Věčný kalendář, kterým je vybaven model Senator Navigator Perpetual Calendar, je u pilotních hodinek výjimkou. Z leteckých modelů jej má např. Breitling Navitimer Olympus Chronograph 4 Year Perpetual Calendar, který je v porovnání s Navigatorem až zoufale nepřehledný.

Senator Navigator Perpetual Calendar

Věčný kalendář u modelu Navigator má tyto ukazatele:

  • Ukazatel měsíce na pozici 2-3
  • Ukazatel data na pozici 4 (tzv. Big Date)
  • Ukazatel měsíční fáze na pozici 7-8
  • Ukazatel dne v týdnu na pozici 10
  • Ukazatel přestupného roku na pozici 12

Všechny ukazatele kalendáře jsou provedeny decentně a nijak nenarušují čitelnost ciferníku, čemuž napomáhá i černý podklad jednotlivých ukazatelů. Za pozornost stojí střízlivé pojetí ukazatele přestupného roku, kdy přestupný rok není indikován číslicí „4“, ale písmenem L. Důvodem je optické odlišení hlavních ukazatelů času od vedlejších ukazatelů data. Jinými slovy - perfektní práce střízlivého německého designu.

Senator Navigator Perpetual Calendar

Černý podklad ciferníku v kombinaci s jeho bílým potiskem a modřenými ručičkami s bílou výplní zajišťují perfektní čitelnost ve dne, luminiscenční materiál SuperLuminova zase v noci. SuperLuminova je použita na indexy, číslice na ciferníku, i na všechny tři hlavní ručičky.

Senator Navigator Perpetual Calendar

Senator Navigator Perpetual Calendar

Vteřinová ručička je úzká dlouhá linka ze tří čtvrtin potažená bílou luminiscenční barvou. Zbylá jedna čtvrtina je modřená, zakončená typickým znakem Glashütte Original „GO“.

Senator Navigator Perpetual Calendar

V ocelovém pouzdru o průměru 44mm s broušenou povrchovou úpravu nalezneme srdce hodinek – kalibr 100 – 07.

Senator Navigator Perpetual Calendar

Pod označením 100-07 se skrývá kalibr s automatickým nátahem s minimální rezervou chodu 55 hodin. Kromě funkce věčného kalendáře je kalibr vybaven funkcí resetu vteřinové ručičky.

Reset vteřinové ručičky je nutno odlišit od běžné používané funkce hackingu, kterou je vybaveno 90% dostupných švýcarských strojků. Při hackingu dojde při vytažení korunky k zastavení chodu setrvačky a následně celého strojku. Strojek se opět pustí vrácením korunky do původní pozice. Při seřízení přesného času oproti časovému signálu v rádiu je tak nutné:

  • Nechat doběhnout vteřinovou ručičku na pozici 12 (na celou minutu)
  • Povytáhnout korunku a zastavit vteřinovou ručičku na pozici 12
  • Posunout hodinovou ručičku na přesný čas
  • Po zaznění zvukového signálu z rádia vrátit korunku do původní polohy (strojek se rozeběhne)

Při resetu vteřinové ručičky dojde k jejímu okamžitému vrácení na pozici 12. Většina hodinek vybavených touto funkcí resetuje vteřinovou ručičku při povytažení korunky. U modelu Senator Navigator Perpetual Calendar dojde k resetu vteřinové ručičky při stisknutí tlačítka na pozici „8“.

 Senator Navigator Perpetual Calendar

Co říci závěrem? Oboje hodinky představují kus mistrovsky odvedené práce. Tomu i odpovídá i jejich cena. A tak většině příznivců kvalitních mechanických hodinek zbydou jen oči pro pláč.

Autor:

  • Martin Šafránek

Zdroj:



||

10 Komentářů k tomuto článku