Nomos Tangente Date Power Reserve

Nomos Tangente Date Power Reserve

Značka Nomos patří mezi mé oblíbené značky německé hodinařiny. Svojí roli v tom hraje její novodobá historie a zejména píle konstruktérů, kteří se nespokojili jen s montováním hodinek, ale chtěli vyrábět vlastní strojky. A to se jim podařilo. Důležitá je i snaha dělat věci poctivě a udržet svoji cenu dostupnou i běžnému člověku.

Vydáno 26. 2. 2009, autor redakce

V ruce jsem už měl všechny modely této značky, žádný z nich se ale zatím nestkví v mé skromné sbírce. Důvodem je má posedlost modely Grand Seiko. V souboji s nimi Nomos zatím těsně prohrává, ale nemusí to být napořád.

Už dlouhou dobu jsem měl v plánu sepsat dojmy z modelové řady Nomos Tangente. Z různých důvodů jsem psaní odkládal, až mě předběhl člen Chronomag fóra GHILL. Následující recenze vznikla na základě jeho popsaných zkušeností.

Proč Nomos Tangente?
Samotnému nákupu předcházelo důkladné zvažování, které oblekové hodinky si koupit. Řadu Nomos Tangente jsem si vybral kvůli velikosti, kráse a čistotě ciferníku. V řadě Tangente naleznete modely se základními funkcemi ukazování času, ale také modely se základními hodinářskými komplikacemi (funkcemi), například ukazatel data nebo ukazatel rezervy nátahu (něm. gangreserve). Finálně jsem se rozhodl pro nejvíce „vybavený“ model s ukazatelem data i ručního nátahu. Důvody byly dva:

  • Nikdy nevím, jaké je datum a ukazatel data je pro mě nutností
  • Tangente byly mé první hodinky s ručním nátahem a rezervu nátahu jsem zvolil jako nutnost, protože vím, jaký jsem sklerotik. Dalším důvodem byla skutečnost, že tuto hodinářskou komplikaci ve své sbírce nemám

Nomos Tangente Date Power Reserve

Koupě
Hodinky byly kupovány přes internetový obchod Timedesign.de. Pokud tento obchod navštívíte, možná vás lehce znechutí zastaralý design, který patří do minulého tisíciletí. Kvalita služeb je ovšem excelentní. Posuďte sami.

TimeDesign jsem si prvotně vybral podle řady dobrých referencí. Hans-Peter reagoval na mé emaily až neuvěřitelně rychle, i když jsem mu poslal email 31.12.2008 pouze 15 minut před půlnocí (náhodou v tom neměl prsty žádný alkohol:-). K objednaným hodinkám mi zdarma přibalil Nomos Sundial (sluneční hodiny) jako malou náplast mé přítelkyni za další nákup hodinek.

Hodinky byly zaslány 5.1.2009 a o dva dny později byly v Čechách na mezinárodní poště, kde se trošku zasekly. Po 4 telefonátech jsem dostal kontakt na správnou poštu a k mé hrůze jsem se dozvěděl, že balíček byl poškozený, je právě přebalován a bude zaslán na moji lokální pobočku pošty.

Další pokračování příběhu se odehrálo na pobočce pošty. Paní za přepážkou mi napřed tvrdila, že zásilku na pobočce nemají. Po telefonickém ověření přes kontaktní centrum se balíček na poště přece jenom našel. Následně mi dala úřednice podepsat standardní přebírací protokol. Protože byl balíček poškozený, trval jsem na společném otevření balíčku pro případnou reklamaci. Paní za přepážkou se moc nechtělo, nakonec musela ale kapitulovat. Třesoucíma rukama jsem rozbalil balíček a oddechl si. Hodinky byly v pořádku. Nomos Sundial ovšem v balíčku nebyly.

Tragédie na poště posléze postoupila do dalšího dějství. Úřednice za přepážkou na mě vystartovali s tvrzením, že pokud chci reklamovat poškození balíčku, musím jim tam nechat kompletní balíček. Požádal jsem je o nalezení příslušné pasáže v reklamačním řádu. Zaměstnal jsem tři úřednice na dobrých deset minut. Výsledkem byly hodinky na ruce a reklamační protokol v kapse

Nomos Tangente Date Power Reserve

Zatímco vyzvednutí hodinek na poště byla tragédie, další jednání s TimeFactors byl neskutečný luxus. Protože při přepravě došlo ke ztrátě slunečních hodinek, poslal mi Hans-Peter nové. Dále jelikož byl v popisu prodávaných hodinek špatně uveden typ zdobení strojku, zaslal mi iniciativně Hans-Peter navíc hnědý řemínek Shell Cordovan.

Recenze
Hodinky jsou malé a překvapivě lehké, průměr hodinek je cca 36mm. Oproti hodinkám Rolex Explorer na kovovém tahu má člověk pocit, že na ruce nic nemá. Ovšem jen do okamžiku, kdy se na ruku podíváte. Díky úzké lunetě a bílé barvě ciferníku působí hodinky jako výrazně větší. Hodinky mají na výšku 6mm, což je standardem u modelové řady Tangente bez ohledu na přítomnost ukazatele data a/nebo ukazatele rezervy nátahu.

Nomos Tangente Date Power Reserve

Nomos Tangente Date Power Reserve

Nožičky pouzdra jsou tenké a zahnuté. Díky velikosti pouzdra a tvaru nožiček se hodinky nosí na ruce velmi pohodně, bez ohledu na to velikost vašeho zápěstí.

Nomos Tangente Date Power Reserve

Hodinky jsou vodotěsné pouze na pár kapek deště (tři až čtyři). Pokud potřebujete vodotěsnost na více kapek deště, musíte zvolit model Tangente Sport, který je vodotěsný až do 100m.

Korunka ničím nevyniká, ani na sebe nepoutá zbytečnou pozornost. Svým tvarem perfektně zapadá do celkového konceptu hodinek. Korunka je spíše menšího průměru, není šroubovací. Korunka je signovaná nápisem Nomos a velmi příjemně se drží v ruce při natahování. Pro osoby s většími prsty by mohlo být natahování trochu obtížnější. Mechanismus nátahu vydává při natahování velmi příjemný zvuk, jeho chod je 'německy' přesný.

Číselník hodinek vypadá na fotkách bílý. Ve skutečnosti je postříbřený galvanizováním s drobnou strukturou povrchu. Bohužel není v lidských silách tuto krásu věrně přenést na digitální fotografii. Tištěné číslice jsou vyvedeny černou barvou v grafickém stylu školy Bauhaus . Na mnohých hodinkách bývají číslice vykrojené, například z důvodu umístění ukazatele data. Zde tomu tak není a všechny číslice jsou vyvedeny v celé své kráse.

Nomos Tangente Date Power Reserve

Většina prostoru ciferníku je přísně symetrická. Krásně modřené ručičky i ukazatel data jsou umístěny v ose 6-12. Vteřinová ručička je umístěna v samostatném kruhu s jemným vroubkováním. Datumové okénko, které je často v designu hodinek rušivým elementem, je pojato velmi decentně a nenarušuje čistotu ciferníku.

V horní polovině ciferníku nalezneme nápis NOMOS Glashütte, napravo od nápisu nalezneme patentovaný ukazatel rezervy nátahu.Ukazatel je pojat skutečně minimalisticky, neruší dojem z čistoty ciferníku, naopak vnáší hodinkám jakýsi zvláštní šmrnc, jakoby designér hodinek pomrkával "hej, všechno nemusí být podle pravítka, jak se na první pohled může zdát ".

Nomos Tangente Date Power Reserve

Krátce se ještě pozastavím u vteřinové mimostředné ručičky. Díky její velikosti je občas obtížné postřehnout její pohyb. Tangente jsou moje první hodinky s mimostřednou vteřinovou ručičkou. U hodinek s centrální vteřinovou ručičkou jsem při odečítání času často její pohyb pozoroval. U mimostředné ručičky tomu tak není, skoro ji nevěnuji pozornost.

Nomos Tangente Date Power Reserve

Díky černému tisku, tenkým modřeným ručičkám, stříbrnému podkladu ciferníku a minimalisticky pojatým ukazatelům jsou hodinky velmi čitelné. Celkově tedy ciferník splňuje mé požadavky na čisté a ničím nerušené linie. Oproti mnoha ostatním hodinkám si ciferník uchovává svůj osobitý vzhled a přehlednost.

Pod průhledným safírovým sklíčkem je vidět kalibr Delta s rezervou nátahu 42 hodin. Kalibr je z drtivé většiny sestavován ze součástek, které si Nomos sám vyrábí (recenze z továrny zde). Povrch kalibru je zdoben ženevskými pruhy, zlatým nápisem „Nomos“ a tepelně modřenými šroubky. Šroubky jsou modřené včetně drážky, což není příliš časté.

Na první pohled vás na kalibru ale zaujme setrvačka, která se hýbe ladně a pěkně v klidu, zejména v porovnání se strojkem Rolex. Po přiložení hodinek k uchu uslyšíte velmi hlasitý a pomalý tikot strojku. V porovnání s rychlým tikotem strojku v mých Rolex Explorer je zvuk strojku Nomosu posazení v nižší tónině.

Nomos Tangente Date Power Reserve

Rezerva chodu je patentovaná a Nomos ji používá ve dvou barevných variantách:

  • Černé, kdy je ukazatel při plném natažení hodinek černý a postupně je černá nahrazována bílou. Jakmile je rezerva chodu vyčerpána, je ukazatel plně bílý
  • Červené, kdy je ukazatel při plném natažení hodinek bílý a postupně je bílá nahrazována červenou. Jakmile je rezerva chodu vyčerpána, je ukazatel plně červený

Další patentově chráněnou inovací je uložení datového věnce. Většina kalibrů má datový věnec s vyznačenými čísly dne v měsíci uložen na spodní straně strojku. Nomos má datový věnec uložený také na spodní straně, ale kolem kalibru. Díky tomuto řešení nevzrostla tlouštka kalibru.

Nomos Tangente Date Power Reserve

Hodinky jsou vybaveny černým koženým řemenem z kůže mustanga (Shell Cordovan). Pásek je osazen jednoduchou sponou s nápisem Nomos. Pásek je tenký a mám z něj subjektivně „plastový pocit“. Podle referencí se ale velmi rychlo zapracuje a dlouho vydrží, časem získá osobitý vzhled díky patině.

Nomos Tangente Date Power Reserve

Nomos Tangente Date Power Reserve

Nomos Tangente Date Power Reserve

Závěrem lze jen konstatovat, že hodinky na ruce vypadají prostě skvěle. Nomos odvedl dobrou práci.

Původní autor recenze:

  • Ghill

Pro redakční systém upravil:

  • Martin Šafránek


|||

13 Komentářů k tomuto článku