DOXA, oranžová hodinkám sluší

DOXA, oranžová hodinkám sluší

Potápěčské hodinky jsou dlouhodobě v módě, stejně jako letecké hodinky. Nijak tomu nebrání fakt, že 95% potápěčských hodinek nepřijde kromě koupelny a bazénu do styku s vodou. O šnorchlování, natož skutečném hloubkovém potápění ani nemluvě.

Vydáno 18. 5. 2009, autor redakce

Mnoho lidí si potápěčské hodinky kupuje kvůli masivnímu vzhledu, skvělé čitelnosti ciferníku a robustní konstrukci. Ale také jako vyjádření svých osobních zájmů a koníčků směrem k aktivnímu životnímu stylu a outdoor aktivitám. Pro skutečné potápění si potápěčské hodinky kupuje málokdo. Výjimkou jsou příznivci švýcarské značky Doxa, u které nalezneme mezi jejími zákazníky vysoký podíl amatérských i profesionálních potápěčů. Ostatně vlákno "Underwater pictures of DOXA watches" na oficiálním fóru této značky hovoří za vše.

Doxa

Na webu značky DOXA nalezneme dvě základní kolekce:

  • DOXA Classic - klasické hodinky
  • DOXA Sub - Potápěčské hodinky

Dále se budeme věnovat převážně zajímavějším potápěčským hodinkám.

Historie
Doxa byla založena v roce 1889 panem Ducommunen. Značka po dlouhou dobu vyráběla kvalitní společenské hodinky, které se spíše než na outdoor aktivity hodily k obleku. V druhé polovině šedesátých let minulého století si vedení společnosti uvědomilo, že potápění je stále více a více populárnějším sportem – a to i zásluhou známého mořského badatele pana Jacquese Cousteau. Výrobu a prodej hodinek pro tento sport si ke konci padesátých let částečně podchytily dvě hodinářské firmy: Rolex modelem Submariner a prestižní švýcarský výrobce Blancpain modelem Fifty Fathoms. Doxa tedy neměla zrovna jednoduchou pozici. Roku 1967 vedení rozhodlo o vývoji sportovních potápěčských hodinek. Krok dnes obvyklý, byl před více jak 40-ti lety poměrně riskantní. Doxa do té doby vyráběla kvalitní, přesné společenské hodinky. Výroba sportovních hodinek byla tehdy velkou výzvou.

Doxa se při vývoji hodinek spojila s profesionálními potápěči. Mezi oslovenými byli J. Cousteau i zástupci U.S. Divers, kteří následně zakoupili většinu takto navržených hodinek. Na základě testů bylo rozhodnuto o použití oranžové barvy ciferníku. Důvodem byla lepší čitelnost v kalné vodě. 

Doxa

Výsledkem snažení inženýrů a profesionálních potápěčů byl kultovní model Sub300t. Jak již název napovídá, hodinky byl vodotěšné do hloubky 300m. Hodinky byly dále osazeny otočnou lunetou sloužící pro výpočet času při potápění bez dekomprese (dle standardů US Navy). Pozdější verze měly zvýšenou vodotěsnost na 750m.

Doxa

Model Sub300t byl velmi rychle vyprodán. V některých případech začal být jeho design, respektive jeho části kopírovány ostatními výrobci. O úspěchu modelu Sub300t se kromě podařené konstrukce a designu postaral i marketing.

Autor dobrodružných novel, Dr. Clive Cussler, napsal řadu příběhů jejichž hrdina-potápěč Dirk Pitt® používal tyto legendární oranžové hodinky. První příběh byl napsán v roce 1973. O třicet let později, v roce 2003 Doxa vyrobila limitovanou sérii 3000 kusů reedice původního modelu SUb600t. Model s číslem 1/3000 dostal právě Dr. Clive Cussler, který je rovněž držitelem prvního vyrobeného modelu původní reedice Sub300t z roku 2002. Inu psaní se vyplácí :-)

Hodinky DOXA byly rovněž v 70. letech používány potápěči U.S. a dále britskými, francouzskými a polskými námořními vojenskými jednotkami.

První komerčně dostupné hodinky s héliovým ventilem
V prvenství výroby hodinek s héliovým ventilem dodnes panují při diskuzích nemalé dohady. Fakta jsou ale jasná. V roce 1969 uvedla Doxa na trh první, veřejnosti dostupné potápěčské hodinky s héliovým ventilem (model Conquistador). Ve stejném roce Rolex také představil své hodinky s héliovým ventilem. Hodinky nebyly dostupné pro širokou veřejnost, Rolex je prodával potápěčským společnostem (např. společnosti COMEX). O tři roky později Rolex představil model Sea Dweller s héliovým ventilem, který již byl určen k prodeji veřejnosti. 

Modely Doxa Sub mají oproti rozšířeným modelům Omega Seamaster héliový ventil integrován do těla hodinek.

Doxa

Přínosy značky (shrnutí):

  • 1967 – první potápěčské hodinky s oranžovým ciferníkem (Sub300t)
  • 1967 – první potápěčské hodinky s otočnou lunetou sloužící pro výpočet času při potápění bez dekomprese (Sub 300t)
  • 1969 - první, veřejnosti dostupné potápěčské hodinky s héliovým ventilem (model Conquistador)

Současnost
Krátce po představení na tehdejší dobu revolučnímho modelu byl švýcarský hodinářský průmysl težce zasažen japonskou quartzovou revolucí. Kvůli přežití se Doxa připojila ke skupině švýcarských výrobců, čímž si ale nijak výrazněji nepomohla. Kolem roku 1980 byla činnost této firmy ukončena.

Naštěstí pro příznivce potápění byla značka Doxa opět vzkříšena. Nyní je značka v majetku v rodinném vlastnictví. Současnou filosofií této firmy je připravovat reedice svých původních modelů, vylepšovat je a nabízet limitované edice, např. pro členy Oficiálního DOXA hodinkového fóra na WUS:

  • Limitovaná edice 100ks Seahunter Divingstar SUB 600T (2004)
  • Limitovaná edice 250ks SUB 750T Caribbean (2005)

Doxa 750T SharkHunter GMT:

Doxa GMT

Modelová řada
Jednotlivé modely značky jsou rozlišovány podle:

  • Materiálu pouzdra
  • Použitého automatického strojku (strojky ETA a Valjoux)
  • Barvy ciferníku
  • Vodotěsnosti

Doxa používá následující kódová označení modelů

  • Professional – hodinky osazené oranžovým ciferníkem
  • Sharkhunter hodinky osazené černým ciferníkem
  • Searambler hodinky osazené stříbrným ciferníkem
  • Caribbean hodinky osazené modrým ciferníkem
  • Divingstar hodinky osazené žlutým ciferníkem
  • Conquistador hodinky vybavené héliovým ventilem

Doxa Sub1000T Caribbean:

Doxa

Doxa Sub1000T DivingStar:

Doxa

Název modelu vždy v sobě skrývá míru vodotěsnosti pouzdra a barvu číselníku. Model Sub 1000T DivingStar tak představuje hodinky se žlutým ciferníkem vodotěsné do 1000m (3280ft). Je zajímavé, že někdy označení modelu představuje vodotěsnost nikoliv v metrech, ale ve stopách - např. Sub5000T. Inu méně pracné řešení než vymýšlet pouzdro vodotěsné do 5000m:-)

Závěr
V porovnání se vzorem potápěčských hodinek Omega Seamaster jsou modely Doxy méně líbivé, některé detaily hodinek nejsou natolik propracované jako u Seamasterů. Doxy jsou spíše pracovním nástrojem než oblekovými potápkami.

A to je jedině dobře.

Zdroje:

Autor:

  • Martin Šafránek
  • Martin Weichert


||

34 Komentářů k tomuto článku