Snídaně s Glashütte Original, druhá část

Snídaně s Glashütte Original, druhá část

Přinášíme Vám druhou část reportáže z prezentace novinek Glashütte Original pro rok 2009. V druhé části vám představíme troje hodinky. Dva společenské modely Senator Chronograph XL a Senator Sixties Square Chronograph a dále jeden sportovní model Sport Evolution Impact Panorama Date.

Vydáno 31. 5. 2009, autor redakce

První díl reportáže naleznete zde.

Senator Chronograph XL
Většina společenských modelů řady Senator má průměr pouzdra okolo 40mm. Poptávka po velkých společenských hodinkách stoupá a tak Glashütte Original představilo XL verzi tradičního modelu Senator Chronograph.

Glashuette Original Senator Chronograph XL

Zatímco současný model Senator Chronograph má pouzdro o průměru 40,1mm, Senator Chronograph XL se pyšní zvětšeným pouzdrem o průměru plných 44mm. Díky chytře zvoleným zaobleným tvarům pouzdra a díky šikovně zvoleným proporcím pouzdra, lunety a vnitřní lunety působí hodinky jemným dojmem i navzdory většímu průměru.

Po kliknutí se fotografie zvětší.

Glashuette Original Senator Chronograph XL
Zdroj: Martin Šafránek

Přehledný číselník v duchu německých designových tradic ovlivněných školou Bauhaus je propracovaný do nejmenších detailů. Namátkou je možno jmenovat:

  • Zapuštěné subciferníčky pro ukazatele vteřin běžného času a minut měřeného času
  • Plastické ze čtyř stran zkosené indexy bezchybně vyplněné luminiscenční barvou
  • Dokonalé ručičky trojúhelníkového profilu

Glashuette Original Senator Chronograph XL

Hodinky jsou osazeny kalibrem z řady 39, jedná se tedy o téměř stejný kalibr, který nalezneme i v klasické verzi chronografu z modelové řady Senator.

Senator Sixties Square Chronograph
Modelovou řadou Senator Sixties se Glashütte Original ohlíží zpět do 60. let německého socialismu. Pro hodinky, vyráběné v šedesátých letech socialistickým konglomerátem (VEB Glashütter Uhrenbetriebe), bylo charakteristické použití klenutého ciferníku, obdélníkových ručiček a klenutého plastového sklíčka.

Na tuto designovou tradici navazuje řada Senator Sixties, která nyní obsahuje tři modely:

  • Senator Sixties Automatic
  • Senator Sixties Chronograph
  • Senator Sixties Square Chronograph (představená novinka)

Fotografie modelu Senator Sixties Automatic:

Glashuette Original Senator Sixties Automatic

Glashuette Original Senator Sixties Square Chronograph

Povšimněte si zajímavě řešeného zadního průhledu na strojek:

Glashuette Original Senator Sixties Square Chronograph

Při zvětšení je vidět, že safírové sklíčko zadního průhledu není rovné, ale má tvar cylidru - kloboučku. Na strojek je tak lépe vidět nejen z vrchu, ale i ze stran což klade větší nároky na míru zdobení strojku. Stejně řešený zadní průhled má i model Senator Sixties Square Chronograph.

Glashuette Original Senator Sixties Square Chronograph

Pouzdro hodinek Senator Sixties Square Chronograph o průměru 42mm zaujme kombinací čtvercového pouzdra s oblými hranami.

Glashuette Original Senator Sixties Square Chronograph

Glashuette Original Senator Sixties Square Chronograph

Ciferník má černý sametový podklad, diamantovým nástrojem řezané indexy doprovázené luminiscenčními body a na Glashütte Original extravagantní font číslic „6“ a „12“ pocházející z původního modelu ze šedesátých let. Hodinkám prospěla absence ukazatele data, který by narušil designovou čistotu a vyváženost ciferníku.

Ručičky mají tvar obdelníku, s ohnutou špičkou respektující tvar klenutého sklíčka.

Glashuette Original Senator Sixties Square Chronograph

 Hodinky jsou rovněž k dostání ve verzi s bílým ciferníkem a zaltými indexy:

Glashuette Original Senator Sixties Square Chronograph

Sport Evolution Impact Panorama Date
Zatímco předchozí představené modely byly určeny spíše k obleku, model Sport Evolution Impact Panorama Date bez problémů snese plavání, šnorchlování i drsnější zacházení v průběhu kterého jsou hodinky vystaveny řadě nárazů (včetně hraní golfu).

Největším nepřítelem hodinek a zejména hodinkového mechanického nebo automatického strojku jsou nárazy do pouzdra hodinek. Větší náraz se na hodinkách projeví:

  • Optickým poškozením pouzdra nebo sklíčka
  • Poškozením strojku, zejména setrvačky

Nutným důsledkem poškození strojku je návštěva servisního střediska. Na internetu jsou popsány případy, kdy si nezkušení hráči golfu vzali s sebou na hřiště hodinky s tourbillonem. Po několika jamkách se jim doslova rozpadlo srdce hodinek - klec tourbillonu :-) Inu kdo umí, umí :-)

Glashuette Original Sport Impact Evolution Panorama Date

V průběhu času se jednotliví výrobci snažili vyřešit problém citlivosti setrvačky na nárazy různými způsoby. Někteří výrobci se zaměřili na nárazuvzdorné uložení setrvačky (např. Incabloc), jiní výrobci se snažili minimalizovat dopady nárazových šoků na přesnost hodinek vývojem vlastních slitin pro výrobu setrvaček a vlásků.

Glashütte Original se rozhodlo pro jednodušší a přímočařejší řešení problému. Proč vyvíjet nové slitiny, nebo zlepšovat odolnost jednotlivých součástek, když by se dalo lepšího efektu docílit izolací celého strojku hodinek od nárazů?

Tak jednoduché to ovšem není. Strojek je vždy pevně vsazen do pouzdra s minimálními vůlemi (které jsou nežádoucí), proti pohybu je strojek zajištěn zpravidla šroubky. Na strojek je pevně připevněn pomocí kolíčků ciferník, který opět přesně pasuje do pouzdra. Strojek, ciferník i pouzdro tak tvoří jednolitý celek, který velmi dobře přenáší nárazy na citlivé součástky strojku hodinek.

V Glashütte Original vyřešili tento problém mistrovsky - účinně, elegantně a jednoduše. Strojek je pevně spojen s ciferníkem jako u běžných hodinek. Celá tato sestava je přichycena k pouzdru pomocí čtyř bloků z červeného elastomeru, které dle výrobce pohltí až 60% energie nárazu. Při pohledu na ciferník hodinek si všimnete nejen výše zmíněných elastomer bloků, ale rovněž skutečnosti, že mezi ciferníkem a pouzdrem hodinek je malá mezera, která zabraňuje přenosu nárazové energie mezi pouzdrem a ciferníkem. Jelikož jsou hodinky osazeny průhledným dýnkem, můžete přes ciferník vidět pokožku vašeho zápěstí. Není potřeba se bát - mezera je decentní.

Glashuette Original Sport Evolution Impact Panorama Date

Glashuette Original Sport Impact Evolution Panorama Date

Glashuette Original Sport Impact Evolution Panorama Date

Pouzdro z oceli o průměru 46mm je pokryto vrstvou černé gumy, která zjemňuje hrany pouzdra a dodává hodinkám lehký military nádech.

Glashuette Original Sport Impact Evolution Panorama Date

Hodinky jsou osazeny in-house kalibrem 39-47 s rezervou nátahu 40 hodin. Strojek je vybaven funkcí ukazatele data tzv. BIG date. Díky šikovnému technickému řešení ukazatele data není potřeba jednotlivé číslice data oddělovat rámečkem.

Glashuette Original Sport Impact Evolution Panorama Date

Autor:

  • Martin Šafránek

Zdroje fotografií:

Za pozvání na prezentaci děkujeme:



|||

7 Komentářů k tomuto článku