Epos Chronograf 3393

Epos Chronograf 3393

Když se řekne „švýcarské hodinky“, každý si představí kvalitní mechanické hodinky, zpravidla chronografy, nadčasově elegantní ale nenápadné. Mnozí mají dodnes v šuplíku schované staré švýcarské „Suisse“ chronografy po dědečkovi, klasiku své doby, ke kterým se váže mnohokráte opakovaný rodinný příběh a které i dnes zaujmou.

Vydáno 5. 12. 2009, autor redakce

Stařičké „Suisse“ chronografy se staly klasikou nejen pro svůj nadčasový design, ale i pro svoji odolnost vůči zubu času. Obligátní modřené ocelové ručičky chronografu sytě modře září i po padesáti letech. Chronografy prokázaly neuvěřitelnou odolnost navzdory nepravidelnému a nekvalitnímu servisu v ČSSR i mnohdy nešetrnému zacházení.

Mechanický chronograf Epos 3393 lze považovat za současnou obdobu původních „Suisse“ chronografů. V mnoha ohledech jsou si totiž velmi podobné:

  • Decentní vzhled
  • Přehledný ciferník s velmi dobrou kvalitou potisku a řadou detailů
  • Nádherně modřené ručičky
  • Robustnost a kvalitní provedení
  • Cenová dostupnost

Důvěrně známá klasika. Slovní spojení se vám vybaví při rozbalení krabičky z lakovaného dřeva skrývající mechanické chronografy Epos 3393. V porovnání se soudobou produkcí většiny hodinářských firem, které podléhají módním trendům a kopírují si navzájem jednotlivé modely jak na běžícím pásu, působí tento model značky Epos až neuvěřitelně osvěžujícím dojmem. Od prvního okamžiku, kdy krabičku s hodinkami rozbalíte, máte pocit, že hodinky důvěrně znáte. Konečně hodinky, na jejichž design si člověk nemusí zvykat:-) Pokud máte rádi revoltu, zvolte radši  jiný model, nebo si pokazíte renomé.

Ve tvaru pouzdra je možné nalézt řadu drobných designových odkazů na hodinky tradičních švýcarských značek. To je ostatně důvod, proč hodinky působí tak přátelsky. Epos si jde ale svojí vlastní cestou designu. Straní se imitace ostatních značek i sterilnosti klasické módní konfekce z nákupních center.

Ve tvaru pouzdra ani v designu ciferníku a ručiček nenaleznete jediný laciný módní prvek, žádnou nevkusnou módní zdobnou křivku. Ještě před tím, než do ruky vezmete silnou lupu a začnete si hodinky zblízka prohlížet, vám bude jasné, že zde žádné nedodělky rozhodně nenajdete. Naopak. Při bližším pohledu budete překvapeni množstvím detailů, které pro vás Epos nachystal. Právě důraz na detail a přiměřená míra zdobnosti jsou základními znaky pravých zástupců „švýcarských hodinek“.

Průměr pouzdra 41 mm předurčuje hodinky pro širokou skupinu lidí bez ohledu na velikost zápěstí. Eposy tak mohou sloužit jako opticky „menší “ hodinky k obleku i jako výraznější doplněk útlejšího zápěstí. Jemné linie pouzdra podtrhuje šikovně navržená luneta, která se zužuje ve dvou stupních, stejně jako nožičky pouzdra.

I přes leštěnou povrchovou úpravu nepůsobí pouzdro nijak kýčovitě. Na pouzdru nenaleznete větší rovné leštěné plochy, na kterých by se masivně odráželo okolí. Boční linie pouzdra jsou na pravé straně šikovně narušeny tlačítky chronografu a korunkou. Linie pouzdra na levé straně jsou vhodně doplněny imitací tlačítek chronografu s příčným pruhováním.

Sklíčko hodinek je rovné, safírové bez antireflexní vrstvy. Je zarovnáno přesně s horním okrajem lunety. Bílý podklad ciferníku omezuje odrazy světla na sklíčku hodinek. Absence antireflexní vrstvy tak nenarušuje odečítání času. Osobně absenci antireflexní vrstvy u hodinek tradičních tvarů vítám – sklíčko tak tvoří nedílnou součást hodinek.

Pro uchycení pásku k hodinkám není použit jednoduchý systém stěžejek s pružinkou. Pásek je k pouzdru připevněn pomocí dutých trubiček, které jsou na jednom konci osazeny závitem pro šroubek. Výměna pásku je tak rychlá a snadná i pro méně šikovné majitele.

Dýnko má tvar podšálku, směrem k ruce se zužuje. Hodinky tak sedí velmi pohodlně i na útlém zápěstí. Mechanický strojek můžete pozorovat přes safírové sklíčko zadního průhledu.

Korunka cibulovitého tvaru je výrazně vroubkovaná, s korunkou se snadno operuje. S ohledem na určení hodinek není korunka šroubovací. Vodotěsnost hodinek je 5 ATM. Tlačítka chronografu mají tvar obdélníku s výrazným vertikálním vroubkováním. Vhodně tak doplňují design korunky i ostatní detaily pouzdra.

Nastavení hodinek vyžaduje pečlivější prostudování manuálu. Korunka má celkem tři polohy:

  • Poloha 1 – manuální nátah
  • Poloha 2 - nastavení čísla dne v měsíci otáčením korunky nahoru. Otáčením korunky opačným směrem dochází k rotaci disku měsíční fáze. Nastavování ukazatele měsíční fáze je zcela nezávislé na nastavení ostatních ukazatelů data
  • Poloha 3 – nastavení hodin a minut. V této poloze se zastaví vteřinová ručička (hacking)

Zkratka dne v týdnu se nastavuje integrovaným tlačítkem v levém boku pouzdra. Zkratka měsíce se nastavuje korunkou v pozici 2 - při přetočení ukazatele data z 31 na 1 dojde k překlopení měsíce.

Ciferník hodinek je s ohledem na množství dílčích ukazatelů přehledný, při bližším pohledu ohromí řadou promyšlených detailů. Kombinace bílého podkladu ciferníku a modré barvy potisku dává hodinkám punc nadčasové elegance – modro-bílá barevná kombinace se používá v hodinářském průmyslu už pěkných pár set let.

Ciferník se skládá z následujících částí:

  • Vnější kružnice s natištěnými čísly dnů v měsíci (1-31)
  • Vnitřní kružnice se stupnicí měřených sekund a čtvrtin sekund. Do této kružnice zasahují luminiscenční indexy hodin, pod kterými jsou umístěny modřené hodinové indexy ve tvaru obdélníkové stříšky. Modré odlesky světla na jednotlivých stranách indexů vydržíte sledovat desítky minut
  • Vnitřní gilošovaná část ciferníku obsahuje tři malé ciferníčky na pozici 6,9 a 12

Ciferníček na pozici „6“ zobrazuje na obvodu počet hodin měřeného času (0-12 hodin). Uprostřed ciferníčku je ukazatel měsíční fáze v tradiční barevné kombinaci tmavě modrého podkladu a „zlatého„ tisku.

Ciferníček na pozici „9“ obsahuje dvě ručičky – menší ručka zobrazuje čas ve 24 hodinovém formátu (0-24), větší ručka zobrazuje aktuální počet vteřin běžného času. Čas ve 24 hodinovém formátu je pevně svázán s běžným časem – velkou hodinovou a minutovou ručkou. Hodinky tedy nemohou zobrazovat domácí a zahraniční čas.

Konečně ciferníček na pozici 12 zobrazuje počet stopovaných minut. Uvnitř ciferníčku naleznete okénka ukazatelů dne v týdnu i ukazatel měsíce v angličtině.

Všechny ručičky jsou nádherně modřené, na jejich množství si budete pravděpodobně chvilku zvykat. Ručička ukazatele data je je tenká a zakončená tradičním červeným půlměsícem, vteřinová ručička měřeného času má tvar tenké modré čárky. Hodinová a minutová ručka běžného času jsou trojúhelníkového tvaru,  mohly by být ale více opticky a velikostně rozlišeny.

Luminiscenční body na ciferníku svítí světle modře, minutová a hodinová ručička svítí světle zeleně. Luminiscence je spíše decentní.

Hodinky jsou osazeny mechanickým strojkem s funkcí chronografu a s automatickým nátahem. Oproti častěji používané verzi Valjoux 7750 má tento strojek řadu dalších funkcí. Kromě klasického chronografu je strojek vybaven těmito funkcemi (komplikacemi):

  • Ukazatel měsíční fáze na pozici „6“
  • Ukazatel času ve 24 hodinovém formátu na pozici „9“. Ukazatel je pevně svázán s hodinovou a minutovou ručičkou, nelze jej tak bohužel použít jako indikátor druhého času
  • Ukazatel dne v týdnu a ukazatel měsíce na pozici „12“

Hodinky jsou osazeny černým páskem s leštěnou ocelovou sponou. Pásek se příjemně nosí, kvalita pásku odpovídá ceně hodinek cca 54 000 CZK.

Závěr
V průběhu recenze jsem u hodinek nenašel žádné výraznější nedostatky. Šikovně zvolená velikost hodinek, klasický design pouzdra, ciferníku a ručiček, řada detailů i spolehlivý kalibr mi objektivně dovolují zakončit recenzi touto smyšlenou reklamní hláškou:

Epos 3393..když se řekne švýcarské hodinky.

 

Autor textu i fotografií (pokud není uvedeno jinak): Martin Šafránek

Hodinky byly zapůjčeny hodinářstvím Martin Brož z pasáže Alfa na Václavském Náměstí v Praze (viz také www.leteckehodinky.cz).

Oficiální stránky Epos v ČR



|||

4 Komentářů k tomuto článku