Nový El Primero chronograf

Nový El Primero chronograf

Jedna z návštěv na veletrhu Baselworld 2010 směřovala k firmě Zenith. V příjemném prostředí jejich expozice jsme se měli možnost seznámit s novinkami pro tento rok, z nichž bezesporu nejzajímavější je nový kalibr El Primero s novým a historicky nejpřesnějším měřením stopek u mechanických hodinek na jednu desetinu vteřiny.

Vydáno 5. 4. 2010, autor Kamil

El Primero neboli "první" byl 10. ledna 1969 prvním oficiálně představeným automatickým chronografem na světě. Spory se vedou o to, kdo skutečně nejdříve vyrobil takovýto strojek. Během šedesátých let probíhal vývoj automatického chronografu nejenom u Zenithu, ale také u Seika s legendárním kalibrem 6139 z něhož vychází nynější špičkový strojek 8R28 a třetím hráčem bylo konsorcium Breitling, Heuer, Hamilton-Büren a Dubois-Dépraz se svým kalibrem 11.

S nástupem quartzové revoluce v hodinářském průmysl se na El Primero málem zapomnělo. Dokonce nový vlastník od roku 1971, americký výrobce a dodavatel elektronických komponentů a zařízení a zároveň vlastník rádia Zenith Radio Corporation, rozhodl o likvidaci strojů, součástek a dokumentace k výrobě mechanických strojků. Díky tehdejšímu vedoucímu výroby ve Švýcarsku Charlesi Vermontovi zůstaly stroje a dokumentace zachovány, aby se po přechodu vlastnictví do švýcarských rukou v roce 1978 a požadavku firmy Ebel z roku 1981, znovu vrátily k životu. Je známou skutečností, že El Primero používal v letech 1988-2000 také Rolex do svého modelu Cosmograph Daytona jako kalibr 4030, než vyvinul vlastní strojek. Méně známou skutečností je to, že strojky použité u Dayton měly sníženou frekvenci na 28 800 kyvů/hodinu. Důvodem byla obava Rolexu, že v té době používané mazací oleje by nezvládly tak vysokou frekvenci.

Standardní frekvence kalibru El Primero je 36 600 kyvů/hodiny, což znamená 10 kyvů za vteřinu, 864 000 za den a 315 360 000 za rok. I když se chod vteřinové ručky zdá lidským okem plynulý, ve skutečnosti poskočí desetkrát za vteřinu. A nový "El Primero Striking 10th" kalibr umožňuje právě tak přesné měření času. Při zapnutých stopkách oběhne centrální vteřinová ručička číselník jednou za deset vteřin, indikaci lze odečíst na vnitřní obvodové stupnici. Na hodinkách najdeme další tři subciferníky, na pozici 3 je minutový sčítač, na pozici 6 hodinový a na pozici 9 je malá vteřinová ručička. Ukazatel data je na šestce. Celý strojek se skládá z 326 součástek a má 31 kamenů.

Tento model se vyrábí ve dvou verzích, v provedení pouzdra z nerezové oceli nebo z růžového zlata. Ocelovou verzi můžete mít s kaučukovým i krokodýlím řemenem, zlatou jen s krokodýlím. U tohoto řemenu je velmi zajímavé a příjemné na ruce jeho spodní podšití kaučukem, řemen neklouže a komfortně se nosí. Pouzdro má průměr 42 mm, výšku 12,75 mm, vrchní i spodní safírové sklo, vodotěsnost 10ATM. Ručky a indexy jsou rhodiované s vrstvou Superluminova SLN C1. Rotor je zdoben ženevskýni pruhy.

Nové modely jsou vlastně tři. Zenith vyrobil na počest zachránce kalibru El Primero a zároveň k datu jeho vzniku limitovanou edici v počtu 1969 kusů, odlišující se celomodrým číselníkem a značením dýnka. I s tímto modelem jsme se mohli v Baselu na stánku firmy Zenith blíže seznámit. Poděkování patří i naší milé a profesionální průvodkyni Darii Rath.

Text: Josef Khol
Foto: Zenith a Josef Khol



|

7 Komentářů k tomuto článku