Montblanc: Více manufakturních strojků

Montblanc: Více manufakturních strojků

Jedním z dlouhodobých cílů serveru Chronomag je vzdělávat naše čtenáře tak, aby se snáze orientovali v rozmanité nabídce hodinek jednotlivých značek. Dnes se zaměříme na značku Montblanc - výrobce luxusních per a kožených doplňků, který je v posledních letech velmi aktivní i na poli hodinářské produkce.

Vydáno 11. 4. 2010, autor redakce

Pokud jste alespoň letmo listovali novinkami z letošních veletrhů v Ženevě nebo v Basileji, nemohly vám uniknout hodinky dvou tváří Montblanc Metamorphosis.

Montblanc

Montblanc Metamorphosis

Hodinky jsou jedním z prvních projektů Institutu Minerva de Recherche en Haute Horlogerie. Montblanc založil tento institut za účelem:

  • Podpory uchování tradičních dovedností vysoké hodinařiny (Haute Horlogerie)
  • Finanční, materiální a intelektuální podpory nadějným hodinářským talentům. Stručně řečeno - Montblanc podporuje rozvoj budoucích generací nezávislých hodinářů

Prvními dvěma nadějnými hodináři, které institut podpořil, jsou Johnny Girardin a Franck Orny. A výsledek? Originální hodinky dvou tváří. Pouzdro hodinek skrývá upravený strojek Montblanc MBM 16.29 s ukazatelem data a funkcí stopek. U běžných hodinek jsou všechny ukazatele viditelné na číselníku najednou, což představuje „malý“ problém - na číselníku je příliš mnoho titěrných ruček a dalších ukazatelů.

Hodinky Montblanc Metamorphosis zobrazují běžný čas a datum, nebo jednotlivé ukazatele stopek. Ukazatele ale zobrazují ve dvou pohledech:

  • Základní pohled – kolik je hodin?
  • Ručka na pozici "12" zobrazuje hodiny
  • Retrográdní centrální ručka zobrazuje minuty na stupnici od "8" do "4"
  • Centrální vteřinová ručka zobrazuje vteřiny běžného času
  • Ukazatel na pozici "6" zobrazuje aktuální datum
  • Pohled pro použití chronografu
    • Ručka na pozici "12" zobrazuje hodiny běžného času
    • Retrográdní centrální ručka zobrazuje minuty na stupnici od "8" do "4"
    • Centrální vteřinová ručka zobrazuje vteřiny měřeného času
    • Ukazatel na pozici "6" zobrazuje naměřené minuty

    Oba pohledy se přepínají páčkou na levém boku hodinek. Stisknutí páčky uvede do chodu komplikovaný mechanismus, který skryje některé části číselníku - hodinky tak ukážou svojí druhou tvář. Nemá smysl popisovat detaily, video je lepší než tisíc slov. Cena cca 195 000 EUR.

    Montblanc
    Montblanc Metamorphosis

    Pro mnoho příznivců kvalitních mechanických hodinek byly hodinky Montblanc Metamorphosis překvapením. Dosavadní produkci hodinek Montblanc považovali spíše za „módní“ hodinky, samotná značka pro ně byla zejména výrobcem velmi kvalitních psacích potřeb.

    Montblanc
    Montblanc Limited Writers Edition 2004 Franz Kafka

    Montblanc patří do holdingu Richemont, který zastřešuje řadu výrobců luxusního zboží včetně tradičních a respektovaných hodinářských značek jako Lange & Söhne , Vacheron Constantin, Piaget, Jaeger-LeCoultre, Officine Panerai a IWC. Oproti čistě hodinářským značkám má Montblanc jednu významnou výhodu – širokou skupinu spokojených uživatelů svých tradičních produktů – psacích potřeb a kožených doplňků. Uživatelé se postupem času mění ve fanoušky značky a nákup hodinek je tak logickým krokem. Základní modelové řady jsou oproti ostatním hodinářským značkám v holdingu také cenově dostupnější.

    Montblanc
    Montblanc Timewalker Chronograph Automatic

    Stále se ovšem bavíme o kvalitních švýcarských hodinkách vyráběných skutečně ve Švýcarsku a používajících desítkami let prověřené kvalitní mechanické švýcarské strojky ETA. Naproti tomu v mechanických hodinkách módních oděvních značek (např. Police nebo Emporio Armani) naleznete zpravidla čínské mechanické strojky, které jsou vyrobeny z méně trvanlivých materiálů, s větší tolerancí nepřesnosti při výrobě i při následném měření času.

    Někteří komentátoři řadí vybrané hodinky Montblanc do stejné kategorie jako hodinky Jaeger Le Coultre.

    Oprávněně? Tato otázka si rozhodně zaslouží bližší prozkoumání, zejména když Montblanc čas od času zveřejní fotografie hodně zajímavých hodinek:

    Montblanc
    Hodinky Montblanc Villeret 1858

    Stručná historie značky
    V roce 1906 založil papírník Claus-Johannes Voss, bankéř Alfred Nehemias a strojař August Eberstein v Hamburku společnost Simplo Filler Pen s cílem vyrábět plnicí pera. O tři roky později bylo představeno první plnicí pero Rouge Et Noir následované roku 1910 perem Mont Blanc, podle kterého byla firma později přejmenována. Tradičním vizuálním prvkem per i symbolem značky je od roku 1913 bílá šesticípá hvězda, která má připomínat zasněžený vrchol Mont Blanc. Další historie již stručně:

    • Legendární řada per Meisterstück je představena v roce 1925
    • Rok 1934 přinesl nový název. Společnost je přejmenována na Montblanc-Simplo GmbH a zároveň představuje své první plnicí pero s plnícím pístem
    • V roce 1977 je společnost koupena značkou Alfred Dunhill. O jedenáct let později je založen holding Richemont, který drží podíly v podniku Alfred Dunhill a následně tedy i ve značce Montblanc
    • Roku 1997 byla zahájena výroba hodinek Montblanc
    • Při příležitosti stoletých narozenin v roce 2006 byl představen nový diamantový výbrus tvaru „hvězdičky“ – loga Montblanc. Výbrus má 43 faset
    • v říjnu 2006 ohlašuje Montblanc akvizici značky Minerva
    • V roce 2008 jsou představeny hodinky Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph, inspirované první prakticky použitelnou časomírou z roku 1821 a dále první hodinky Montblanc s tourbillonem - Montblanc Grand Tourbillon Heures Mystérieuses
    • Na veletrhu SIHH 2010 v Ženevě jsou představeny hodiny Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph s křemíkovým krokovým mechanismem a dále hodinky dvou tváří Montblanc Metamorphosis

    Tolik stručná historie. Současnou kolekci hodinek Montblanc je možné rozdělit do následujících skupin:

    • Cenově dostupné kvalitní hodinky kolekcí Star, Star 4810, Sport, Timewalker, Profile a Summit. Hodinky jsou osazeny zpravidla mechanickými strojky švýcarského výrobce ETA, některé modely jsou osazeny quartzovými strojky. Montblanc dle údajů časopisů EuropaStar vyrobí ročně cca 100 000 kusů hodinek
    • Hodinky Montblanc Villeret 1858, které jsou vyráběny ve stejnojmenném městečku. Základními znaky kolekce je velmi konzervativní design a vysoký podíl ruční práce na výrobě hodinek
    • Hodinky Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph inspirované první technicky vyspělou mechanickou časomírou. Hodinky jsou osazeny manufakturními strojky, které Montblanc vyvíjel deset let

    Montblanc

    Montblanc Star 4810 Chronograph Automatic (číslo 4810 odkazuje na výšku hory Mont Blanc)

    Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph
    První kapesní hodinky, které bylo možné s velkými obtížemi použít k měření časových intervalů, byly vyrobeny v roce 1766. Na použitelnou a technicky vyspělou časomíru si svět musel počkat až do roku 1821, kdy na dostizích v Paříži představil Nicolas-Mathieu Rieussec skříňku, která spolehlivě měřila mezičasy v jednotlivých kolech závodu až na pětinu sekundy. Dnes jsou všechny hodinky se stopkami neprávem nazývány chronograf (anglicky chronograph). Část slova „GRAPH“ totiž odkazuje na grafický a trvalý záznam naměřených výsledků. V případě časomíry Nicolase-Mathieu Rieusseca se naměřené výsledky zaznamenávaly tuší na dva disky s emailovým povrchem, které plnily funkci vteřinového a minutového sčítače.

    Novodobou zmenšenou interpretaci této časomíry vyvíjel Montblanc deset let. Hodinky zaujmou dvojicí sčítačů v dolní části číselníku. „Ručky“ jsou pevně umístěné, pohybují se samotné kotouče – přesně jako u časomíry z roku 1821.

    Montblanc
    Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph Silicon Escapement

    První model s ručním nátahem byl představen v roce 2008. Následovala verze s automatickým nátahem, ukazatelem GMT a letošní novinka Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph Silicon Escapement. Všechny tři varianty strojku mají dva pérovníky, díky čemuž hodinky dosahují rezervy chodu až 72 hodin, strojek s automatickým nátahem má navíc funkci GMT.

    Montblanc
    Manufakturní strojek Montblanc MB R100

    Montblanc
    Manufakturní strojek Montblanc MB R200

    Použití křemíku na krokový mechanismus má řadu výhod:

    • Výsledné součástky jsou o 60 % tvrdší a o 70 % lehčí než ocel
    • Vysoká odolnost proti magnetismu
    • Až desetinásobně vyšší přesnost při výrobě

    Výroba hodinek Montblanc Nicolas Rieussec Chronograph probíhá v manufaktuře v Le Locle. Naproti tomu hodinky kolekce Montblanc Villeret 1858 jsou vyráběny ve stejnojmenném městečku v prostorách bývalé manufaktury Minerva.

    Montblanc
    Strojek Montblanc Villeret 1858


    Montblanc Villeret 1858
    Značka Minerva byla příkladem malé manufaktury, která vyráběla hodinky střední třídy se strojky vlastní konstrukce. Cenové kategorii odpovídala i pozornost věnovaná zpracování jednotlivých detailů hodinek.

    V roce 2000 byla manufaktura prodána italskému obchodníkovi jménem Emilio Gnutti. Pod jeho vedením značka představila nové hodinky i novou filosofii značky - důraz na vyšší podíl ruční práce i propracovanost detailů. Nový přístup značky a špatná komunikace s hodinářskou komunitou a médii zapříčinila řadu vášnivých diskusí. O šest let později Montblanc oznámil akvizici značky Minerva.

    Z dnešního pohledu je možné konstatovat jediné – pod křídly Montblanc zažívá odkaz značky Minerva takový rozvoj, o kterém si dřívější vlastníci mohli nechat nanejvýš zdát. Ve zrekonstruovaných výrobních prostorách v městečku Villeret dnes pracuje 37 zaměstnanců, kteří vyrábí hodinky kolekce Montblanc Villeret 1858. Strojky této kolekce stále nesou označení „Minerva“.

    Montblanc
    Strojek Montblanc Villeret 1858

    Základní koncepcí hodinek Montblanc Villeret 1858 je konzervativní vzhled a na sériovou výrobu abnormálně vysoký podíl ruční práce.

    Montblanc
    Hodinky Montblanc Villeret 1858

    Montblanc
    Hodinky Montblanc Villeret 1858

    Manufaktura si sama vyrábí setrvačku a vlásek nakupuje pouze ve formě prototypu, který v manufaktuře prochází řadou úprav včetně zeštíhlení o 15%, ručního zkroucení, temperování a ručního seřízení délky. Což ani v kategorii Haute Horlogerie není vždy samozřejmé.

    Montblanc
    Strojek Montblanc Villeret 1858

    Výroba hodinek je velmi striktně omezena. Daného modelu se může vyrobit pouze 1, 8 nebo 58 kusů (1 8 58 = 1858 = rok založení původní manufaktury Minerva). Dle interních směrnic nesmí být vyrobeno jednoho strojku více jak jeden lot – tedy 288 kusů. Poté výroba strojku končí a je nutné vyvinout strojek úplně nový. „Trvanlivost“ jednoho strojku ve výrobě jsou 2-3 roky. Vývoj strojků probíhá interně.

    Strojky používané v hodinkách Villeret 1858 mají pouze tradiční komplikace – automatický nátah a ukazatel data zde zatím nenajdete. A to je dobře.

    Montblanc
    Institut Minerva de Recherche en Haute Horlogerie

    Cílem dnešního článku bylo představit „trochu jiné hodinky Montblanc“. Manufakturní strojky, snaha o originální komplikace u modelů Montblanc Nicolas Rieussec a Montblanc Metamorphosis, výroba součástek z křemíku a zejména tradiční produkce hodinek v městečku Villeret jsou dostatečnými důvody pro označení těchto hodinek jako Haute Horlogerie.

    Souhlasíte?

    Montblanc

    Videa:

    Diskuse ke článku na fóru Chronomag

    Autor: Martin Šafránek, kontakt na redakci: redakce@chronomag.cz

    Hodinky Montblanc je možné prohlédnout v Hodinářství Carollinum.

    Zdroje informací:

    Zdroje fotografií:




    Komentáře nejsou povoleny