Vybíráme slušné hodinky za rozumnou cenu 1 – hodinové strojky

Jak si vybrat hodinky a přitom za ně nedat moc? To je oblíbené téma. Lze si vybrat dobré, kvalitní a stylové hodinky s kvalitním strojkem - však každý prodejce tvrdí, že takové má. Jak se nenechat nachytat a podle čeho vybrat? V prvním díle se podíváme, jak je to se strojky v hodinkách...

Vydáno 2. 12. 2004, autor Chronomag

Nějak se s hodinkami má začít a je pravda, že nemá smysl si hned koupit Vacheronky za půl milionu, ledaže je to vaše měsíční výplata a váš rozpočet to prakticky nezatíží. K rozhodnutí koupit si velmi dobré a drahé hodinky se podle mne člověk  musí propracovat nejenom finančně, ale i mentálně. Měl by projít jakousi cestou "zasvědcení", kdy dojde k tomu, že má hodinky opravdu rád, stihne si vytvořit názor, jaké hodinky by k němu sedly a pak si je po dlouhých urputných vnitřních bojích zakoupí. A v takovém momentě se mu hodí zkušenosti nabyté při pořizování nějakého levnějšího modelu.

Dotazů na to, jaké hodinky by si člověk měl koupit, když nechce sahat hluboko do kapsy, jsem dostal celou řadu. Těžko poradit takto všem a přitom zůstat dosti obecný, dám vám ale pár rad, tipů a doporučení.

Sumarizujme si požadavky

První z požadavků je spíše limit a to limit finanční. Kolik na hodinky máte. Stanovte si limity dva. Ten první je střední limit, tedy hodnota, kolem které by se hodinky měly maximálně pohybovat. A druhý je limit maximální, tedy kolik do nich jste opravdu ochotni vrazit. Jak se tyhle limity liší? Inu, když je váš střední limit deset tisíc a uvidíte nádherný kousek za patnáct, pravděpodobně se ještě necháte zlomit, ačkoliv jiné za patnáct vás už nechají chladným.

Jaký strojek

Nebudu unavovat dělením strojků dle výrobců, jen si udělejme rychlý vhled. Strojky máme v zásadě čtverto typu. Digitální strojky pro digitální hodinky, quartzové strojky pro analogové (tedy ručičkové) hodinky, mechanické strojky pro analogové hodinky a mechanické strojky se samonátahem. Více kombinací (vyjma obskurností jako atomový strojek pro atomové hodiny – a pozor na to, orloje jsou mechanické strojy) mne nenapadá. Neznám kupříkladu digitální hodinky s mechanickým strojkem.

Abstrahujme od digitálek – to je elektronika, o tom mluvit nebudu, to není hodinařina.

Quartzové strojky

Jde o strojky, kde veškerou práci vykonává elektromotorek posouvající ručičky a energii mu dodává nějaký externí zdroj, například (a zpravidla) baterka, v řidších případech solární energie, teplo ruky nebo pohyb. Čas odměřuje odtikávání krystalu. Quartzové strojky jsou doménou nejlevnějších hodinek a vcelku na nich není, co zmrvit, přesné jsou dostatečně. Dobré je pamatovat si ještě systémy Kinetic firmy Seiko, kde baterii nahrazuje právě pohyb ruky, obdobný a do mnoha dalších dodávaný Autoquartz od ETA a Citizen Eco-Drive, kde energii dodává solární článek. Podrobněji o nich zde.

Quarztové strojky vydrží na baterii fungovat až dva roky (pozor na vestavěné světlo v hodinkách, vybíjí fest), kinetické strojky vydrží desetiletí. I v nich je totiž nějaká záložní baterka

Mechanické strojky

U mechanického strojku už je hromada koleček, které do chodu uvádí natažená pružina tím, jak se postupně rozbaluje. Podle toho, jak tuto pružinu uvádíme do smrštěného stavu, se hodinky dělí na strojky s ručním nátahem a na automatické strojky. U automatických strojků pružinu svinuje pohyb ruky. U obou typů strojků se však udává "rezerva nátahu" – tedy to, jak dlouho hodinky vydrží bez natahování (u automatů sundané z ruky). Běžný je jeden až dva dny, ty nejlepší hodinky mývají až dva týdny, to jsou ale už spíše drahé výjimky. U automatů to není tak podstatné, i když je jasné, že by vám neměly zdechnout přes noc, když je sundáte a je dobré, aby vydržely přes víkend.

Pokud nejste hodinář, asi nepoznáte, co je který mechanický strojek zač jen podle jeho označení. Často a nesprávně se říká, že kvalita mechanických strojků závisí na tom, kolik mají kamenů, klenotů. Není to tak docela pravda – klenoty mají své využití jako ložiska, která se neopotřebovávají, dnes jde ale už o syntetické kameny, zpravidla rubíny, které nemají žádnou komerční hodnotu a posuzovat podle nich kvalitu strojku, nemá smysl. Do běžných hodinek postačí 17 klenotů, složitější strojky mají 21-23 klenotů.

O kvalitě strojku u hodinek pod 30 000 Kč nemá smysl podle mého soudu pro laika uvažovat v jiných intencích, než je výrobce, provedení automatika/manuální natahování a délka nátahu. A vůbec to neznamená, že byste za tyhle peníze museli špatně nakoupit, velmi slušné hodinky s automatickým nátahem se dají koupit kolem 10 000 Kč.

Většinu strojků si totiž nedělají výrobci sami a odebírají je od specialistů. Do skupiny Swatch Group patří ETA, velký švýcarský výrobce strojků pro mechanické i quartzové hodinky (haha, taky vás napadli nejdřív teroristi a pak ten náš sporákovýrobce). Když na jeho značku narazíte, buďte bez obav, dělá kvalitní strojky.

Výrobcem specializovaným na quartzové strojky je švýcarská Ronda. I téhle značky se nemusíte bát, stejně tak dalšího švýcarského hodináře Lemania. Velkým výrobcem je Casio – abych byl přesný, je největším světovým výrobcem strojků do hodinek, ovšem prakticky jen quartzových. Ročně jich dělá 300 milionů a firma sama prodá přes 40 milionů hodinek v celém světě. Další seznamy výrobců a kalibrů hodinových strojků najdete zde

Co je to kalibr?

Kalibr je označení řady hodinových strojků stejné konstrukce. Je to tedy něco jako typ, model motorku.

Swiss Made

Být označovány jako vyráběné ve švýcarsku, tedy "Swiss Made", mohou být jen hodinky, na nichž se opravdu odvede velká část práce ve Švýcarsku. Nestačí nakoupit hromadu komponent ve švýcarech a kompletovat je v Zambezi nebo opačně. Můžete namítnout, že na druhou stranu mohou švýcaři práci na hodinkách odfláknout. Jistě mohou. Ale švýcarské předpisy dbají i na to a mohou Swiss Made značku velmi rychle výrobku odejmout. I proto jsou takto označené hodinky vcelku po právu známkou kvality a když se pro ně rozhodnete (a nebude to padělek), v kvalitě vedle nešlápnete. Což neznamená, že by stejně kvalitní nemohly být i hodinky vyrobené někde jinde – jen nemáte tu jistotu značky Swiss Made. Je dobré vědět, že si ji Švýcaři docela hlídají… 

Přesnost

Quartzové hodinky se zpozdí za den o méně jak půl vteřiny, dobré mechanické o cca 2 vteřiny. Pokud potřebujete totální přesnost, nejsou ani nejlepší mechanické hodinky se všemi vylepšeními lepší, než slušné quartzové hodinky.

Proč přitom lidi mechanické hodinky tak přitahují? Evidentně to není o přesnosti. Dám příklad za sebe. Mne vždy fascinovalo, jak je možné, že z hromady ozubených koleček se dá něco takového postavit. U procesoru quartzových hodinek to pro mne není žádné mystérium a dost možná bych zdroják takových hodinek vysmažil na posezení ? Mechanické hodinky jsou spíše o emocích.

Opatrnosti je třeba v případě, když strojek dělá výrobce hodinek sám a ročně prodává pár kousků, nebo když strojky bere od nějaké zoufalecké manufakturky. Ta sice může mít překrásné jméno, ale zagooglujte s kalibrem těch hodinek a uvidíte, co se o nich dočtete. Většinou na problémy narazíte u quartzových strojků, které jsou relativně jednoduché a do reklamních hodinek se dodávají za desetikoruny. Mechanické strojky už není tak jednoduché zkonstruovat a pokud se do nich někdo pouští, má už s hodinařinou větší zkušenosti, nebo nakupuje u profíků.

Pokračování bude zase někdy příště pravděpodobně o sklíčku hodinek a dalších materiálech , případně o nějakých konkrétních typech a tipech. To v závislosti na tom, jak se rozpovídám a kam to povídání povede…




63 Komentářů k tomuto článku