Zajímavý tip: Sandoz Submariner

Sandoz SubmarinerHodinky značky Sandoz jsou u nás prakticky neznámé. Ačkoliv se tyto hodinky honosí označením Swiss Made, produkce Sandozu je určena pro asijské trhy a odtamtud si je také musíte objednat. To ale v době internetu není problém a pro zájemce o hodinky v potápěčském stylu je Sandoz Submariner opravdu zajímavý tip.

Vydáno 3. 1. 2006, autor Kamil

Historie značky Sandoz

Historie značky sahá do roku 1870, kdy Henri a Jules E. Sandoz založili ve švýcarském městečku Le Locle (kanton Neuchatel), které je považováno za kolébku hodinářství, rodinnou firmu na výrobu hodinek. Od počátku se specializuje na výrobu chronografů a hodinek s repeticemi - mechanismus na odbíjení minut, hodin či jiných časových úseků různými tóny. Jejich zpočátku malá továrna byla jedním z průkopníků industrializace v hodinářské výrobě.

Ve dvacátých letech minulého století se přejmenovala na Henry Sandoz & Sons, přesunula výrobu do La Chaux-de-Fonds a zároveň rozšířila pole působnosti do Asie, hlavně Indie a Pakistánu, kde prodávala okolo milionu hodinek ročně. Poté během mnoha roků precizní hodinářské práce několikrát pozměnila jméno na Sandoz Ltd., Sandoz & Co až k závěrečnému Company of Watches Sandoz Ltd. Tím také v roce 1971 končí produkce hodinek Sandoz v Evropě a společnost přesouvá své aktivity do chemického průmyslu.

Následníky jsou dvě nezávislé asijské společnosti Sandoz Watch Co. Ltd. (Far East) se sídlem v Hongkongu a Sandoz Singapore (Pan Asia) Co. Ltd. sídlící v Singapuru. Sandoz Singapur, který je distributorem námi popisovaných hodinek, používá (na rozdíl od Sandoz Hongkong) označení „SWISS“, takže podstatná část výroby a kompletace musí pocházet ze Švýcarska.

Označení vyrobeno ve Švýcarsku

Hodinky vyrobené ve Švýcarsku nesou vedle loga výrobce označení „Swiss Made“ nebo jeho zkratku „Swiss“. Toto označení je ochrannou známkou kvality švýcarské produkce a je uznáváno na celém světě. Na zboží označené touto značkou se může spotřebitel proto plně spolehnout. Ovšem s rizikem, že značka přitahuje padělatele z celého světa a proto je zákonem chráněná na všech světových trzích a o ochranu označení se stará Federace švýcarského hodinářského průmyslu (volně citováno z Watch Magazínu). I když, v poslední době "se říká", že nést označení Swiss Made už není zdaleka tak těžké, jako kdysi...

Sandoz Submariner

Hodinky jsou zřetelně inspirované Submarinerem od Rolexu včetně velikosti a několika dalších znaků i detailů. To ovšem nijak nesnižuje jejich hodnotu, podobný model můžeme najít u mnoha světových výrobců. Kromě testovaného provedení se také vyrábějí v dvoubarevné kombinaci zlaté a stříbrné na pouzdře a tahu.

Součástí balení je zelený krycí obal, zelený kožený box s bílým vnitřním polštářkem se zlacenými označeními firmy a mezinárodním záručním listem. Po vybalení nás příjemně překvapí velmi kvalitní a detailně propracované provedení celých hodinek. Celková hmotnost je 125 gramů, průměr bez korunky 40 mm, tlouštka 13 mm.

Sandoz v originálním balení

Pouzdro i tah jsou z nerezové oceli, prostřední část tahu je leštěná. Spona s dvojitým bezpečnostním zapínáním je ozdobena logem. Samotné pouzdro je v kombinaci matné oceli na horních stranách a leštěných ploch na bocích. Vroubkováním zdobená luneta je hladce černě lakovaná a jednosměrně otočná, jak se sluší na potápěčské hodinky. Při otáčení, které má přiměřený odpor, je zřetelně cítit přeskakování po vteřinách, takže se dokola dopočítáte šedesáti. Sklo je safírové, s lupou pro lepší viditelnost data. Černý ciferník má na pozici dvanáct reliéfní logo a jméno výrobce, na pozici šest nápisy o typu a kamenech strojku, druhu sklíčka, dole nápis „SWISS“ a na pozici tři datumovku. Indexy hodin a ručičky jsou pokryty luminicsečními materiály s výbornou svítivostí. Korunka s lisovaným plastickým logem je šroubovací, chráněná dvěma bloky proti nárazu. Shodně s okrajem lunety je zdobené i šroubovací neprůhledné dno s údaji o výrobci a vodotěsnosti 10 ATM.

Osvědčený strojek ETA pohání i tyto hodinky, kalibr 2836-2, 25 ložiskových kamenů. Frekvence je 28.800 kmitů za hodinu – 4 Hz, uložení setrvačky strojku je samozřejmě v nárazuvzdorném provedení Incabloc. Centrální vteřinovou ručičku lze vytažením korunky zastavit pro přesné seřízení, povytažením korunky lze rychle nastavit datum. Uváděná rezerva nátahu je 40 hodin, v praxi hodinky vydržely v klidové poloze ještě o trochu déle.

Pohled na rotor a strojek ETA

Praktické zkušennosti a dojmy

Po zhruba jednoměsíčním každodenním používání nejeví hodinky známky poškrábání, safírové sklíčko vydrží opravdu velmi nešetrné zacházení, poškodit se mi ho přes opakované, i když neúmyslné pokusy, nepodařilo. Vodotěsnost jsem prověřil zatím jen ve sprše a plaveckém bazénu, nějaké to potápění až u moře, ale 10 ATM bude pro běžné potápění dostatečných. Pokud jde o přesnost, činí denní odchylka +20 vteřin, takže přesnější seřízení nebude pro zručného hodináře žádným problémem. Samozřejmě se stále pohybujeme v toleranci udávané pro ETA strojky, důležitější je, že odchylka je pravidelná. Hmotnost hodinek si člověk na ruce uvědomuje, přeci jen jde o provedení v masivní nerezové oceli.

Na druhou stranu alespoň víte, že něco na ruce máte, řemeslné zpracování pozdra a tahu je vynikající, bez jakýchkoliv výstupků nebo hran. Jsem zvyklý nesundavat hodinky na noc z ruky a ani o nich často nevím. Čitelnost ciferníku mi za všech světelných podmínek připadá výborná, luminisceční znaky na ciferníku a ručkách jsou dostačující. Pro lidi s horším zrakem je skvělou věcí lupa nad datumovkou, naopak ti, co brýle nepotřebují, by se možná obešli bez lupy. V některých úhlech pohledu totiž lupa viditelnost data spíš zhoršuje.

Pohled na hodinky na ruce

Pro a proti

Pro koupi Sandozů hovoří jednoznačně cena. V Evropě se, pokud vím, neprodávají, ale dají se sehnat z Asie za velmi slušných 6-7 tisíc včetně dopravy, cla a DPH. To je velmi dobrý poměr cena/výkon. Kladem jsou použité materiály a technologie a solidní dílenské zpracování. Pro běžné každodenní nošení mi připadají velmi vhodné, ostudu s nimi určitě neuděláte. Jediným nedostatkem by snad mohla být horší dostupnost případných záručních oprav. Nicméně vnitřnosti jsou ETA a s těmi by si měl poradit každý slušný hodinář...

Odkazy:




4 Komentářů k tomuto článku