Stowa, 80 let nepřerušené výroby

Stowa, 80 let nepřerušené výroby

Nedaleko německého městečka Pforzheim nalezneme sídlo německé hodinářské značky Stowa, která v nedávné době oslavila 80 let existence. V České Republice málo známa značka si velmi rychle dokázala vydobýt srdce nejednoho člena diskusního fóra Chronomag. Stowa nabízí velmi zajímavý mix vlastní historie, designu, výtečného zpracování a rozumné ceny.

Vydáno 1. 12. 2008, autor redakce

Historie
Příběh Waltera Storze začíná v roce 1927. Pan Storz pracoval v hodinářské továrně svého otce v Hornberg/Kinzigtal. V roce 1927 se rozhodl osamostatnit a založil svoji hodinářskou značku STOWA. První tři písmena z názvu S-T-O pocházejí z jeho příjmení, poslední dvě písmena W-A pocházejí z jeho křestního jména.

Walter zpočátku vyráběl hodinky v továrně svého otce. Povzbuzen úspěchy své značky, rozhodl se rozšířit výrobní sortiment a v roce 1935 začal vyrábět hodinky v pronajatých prostorách v městečku Pforzheim. STOWA byla i nadále úspěšná a tak nechal Walter v roce 1938 postavit novou firemní budovu, do které se nastěhovala celá výrobní linka. Během svých prvních jedenácti let STOWA dokázala, že je výrobcem kvalitních hodinek s dobrou pověstí.

V průběhu druhé světové války vyráběla Stowa hodinky pro německé letectvo. Kromě ní vyráběly hodinky pro německé letce také firmy IWC, A. Lange & Söhne, Laco, a Wempe. 23. Února 1945 byla továrna STOWY zničena. Walter Storz ihned začal s pracemi na stavbě nové továrny. Mezitím dočasně přesunul zbylé výrobní zařízení do města Rheinfelden, kde se pokračovalo ve výrobě.

Po dokončení nové budovy ve Pforzheimu probíhala výroba jak v nové budově, tak i v přesunutých výrobních zařízeních ve městečku Rheinfelden. Během velmi krátké doby vzrostl export hodinek o 50 procent a hodinky Stowa se tak exportovaly do téměř 80-ti zemí.

V průběhu padesátých let Stowa vyvinula ochranu proti nárazu RUFA, která byla a stále je používána v mnoha strojcích značek PUW a Durowe.

V roce 1960 přistoupil do rodinného podniku Waltrův syn Werner. Jeho hlavním úkolem bylo zastoupit svého otce při namáhavých zahraničních služebních cestách. Werner Storz časem převzal vedení společností a přes třicet let dokázal úspěšně řídit tuto značku.

Na scénu vstupuje Jörg Schauer
V roce 1990, ve věku 22 let se Jörg Schauer rozhodl pro dráhu nezávislého hodináře s cílem vyrábět vysoce kvalitní hodinky s výjimečným designem a technickou sofistikovaností. Zpočátku vyráběl hodinky dle požadavků zákazníků – nejčastěji ze zlata, nebo platiny. V roce 1995 představil svoji vlastní značku "Jörg Schauer”. Typickým poznávacím znamením jeho hodinek je dvanáct kulatých leštěných šroubů na lunetě. Tento motiv se rovněž objevuje ve grafickém ztvárnění loga.

Jorg Schauer

V roce 1996 Jörg hledal pro realizaci svého projektu několik starých strojků, které byly vyráběny v městečku Pforzheim. V průběhu svého hledání se dostal do kontaktu s Wernerem Storzem, který v té době plánoval odchod do důchodu a hledal svého nástupce. Časem od něj Jörg Schauer odkoupil značku STOWA a příslušná marketingová práva a začal s výrobou hodinek pod touto značkou.  Dnes tedy Jörg vyrábí své hodinky po dvěma značkami:  STOWA a privátní a dražší ručně vyráběné "Jörg Schauer”.

Pro svoji privátní značku "Jörg Schauer” si  společně se svými několika pracovníky navrhuje a vyrábí hodinky sám – od výroby pouzdra, přes úpravy a zdobení kalibrů, až po lakování ciferníků. Každý rok vyrobí pouze 500 kusů hodinek, z nichž některé obsahují unikátní, dnes již nevyráběné kalibry. Ceny jeho hodinek se pohybují v tisících EUR.

Pro značku STOWA jsou komponenty hodinek vyráběny specializovanými německými firmami. například pouzdra vyrábí firma Walter Fricker. Ceny hodinek STOWA se pohybují od 350 do 1000EUR.

V minulosti STOWA dodávala některé komponenty pro strojky Durowe. Dnes se Jörg Schauer se svými kolegy snaží obnovit výrobu strojků Durowe. První strojky chce předvést na jaře 2009 na hodinářském veletrhu v Basileji a do roku 2010 chce mít vyrobeno prvních několik set kusů strojků, které budou přednostně použity v hodinkách STOWA a Jörg Schauer. 

Durowe movement

Dost bylo historie, je čas se podívat blíže na současnou kolekci. Dnešní kolekce STOWA čerpá výrazně z historických modelů. Všechny modely jsou osazeny safírovými sklíčky.

Marine

Model Marine Original je jedním z modelů, který Stowu proslavil v novodobé historii. Předchůdcem těchto náramkových hodinek byly námořní chronometry pro navigaci, které STOWA vyráběla v minulosti. Námořní chronometry měly zpravidla podobu stolních hodin, případně kapesních hodinek velkého průměru, které se uchovávaly ve stojánku (více zde). Chronometry byly zpravidla osazeny bílým ciferníkem a modřenými ručičkami.

Stowa Marine Original

Model Marine dnes Stowa vyrábí ve třech verzích. Nejpřesněji se původního konceptu drží model Marine Original s číselníkem potištěným arabskými číslicemi. V pouzdru o průměru 41mm nalezneme krásně dekorovaný strojek ETA/Unitas s ručně vyvažovanou setrvačkou a mikroregulací setrvačky, tzv. swan-neck. Povrch strojku je ozdoben ženevskými pruhy a modřenými strojky. Pouzdro je leštěné, dle přání zákazníka je možné si objednat i matnou povrchovou úpravu pouzdra. S cenou okolo 800EUR se jedná o velmi kvalitní hodinky, kteřé vás při pravidelné péči bez problémů přežijí. Model je k dostání také ve verzi s ciferníkem s římskými číslicemi - model Marine Original romeon.

Stowa Marine Original

 Stowa Marine Original romeon

Marine Automatic s cenou 500EUR jsou ideální hodinky pro ty, kteří na hodinkách preferují datum a strojek s automatickým nátahem. Průměr pouzdra je 40mm, hodinky jsou osazeny automatických strojkem ETA, který je na přání možno dodat s chronometr certifikací (za příplatek 210 EUR).

Stowa Marine Automatic

Airman

Stowa byla jedním z výrobců leteckých hodinek pro neměcké letectvo za druhé světové války. Model Airman Automatic sdílí pouzdro s modelem Marine Automatic. Hodinky mají ciferník v klasickém leteckém stylu a jsou osazeny modře zakalenými ručičkami s luminiscenční výplní (Superluminova). Po modelu IWC Mark se jedná o druhé nejhezčí letecké hodinky, které jsou dnes vyráběny. Model je vyráběn ve čtyřech verzích:

  • S ukazatelem data a logem výrobce na číselníku
  • Bez ukazatele data ale s s logem výrobce na číselníku
  • Bez ukazatele data i bez loga výrobce na číselníku
  • S bílým podkladem číselníku, s ukazatelem data a logem výrobce na číselníku (model Airman Ikarus)

Ceny s v závislosti na variantě pohybují mezi 500-600 EUR. Za kalibr s chronometr certifikací se připlácí dalších 210 EUR.

Airman Automatic Date

Airman Automatic without logo

Lahůdka na závěr – model Airman Original. Model je vybaven upraveným strojkem Unitas 6497, který je upraven z mimostředné vteřinové ručičky na centrální vteřinovou ručičku včetně možnosti jejího resetu pro seřízení hodinek radiovým signálem. Reset vteřinové ručičky na pozici dvanáct se provede povytažením korunky. Model byl vyroben v limitované edici a nyní je k dispozici i jako nelimitovaná verze. Čekací doba je při ceně 1200EUR jeden rok.

 Airman Original

Stowa Airman Original

Antea - hodinky ve stylu Bauhaus
V jednoduchosti je krása, říká staré přísloví. Současná modelová řada Antea navazuje na model ze třicátých let, který byl velmi silně ovlivněn stylem Bauhaus. Tento umělecký styl se vyznačuje minimalistickým designem a čistými liniemi. Původní historické předloze se nejvíce přibližuje model Antea Kleine Sekunde. V pouzdru o průměru 35,5mm nalezneme precizně zdobený strojek ETA/PESEUX 7001 s mimostřednou vteřinovou ručičkou. Díky velmi úzké lunetě jsou hodinky velmi dobře nositelné i při menším průměru pouzdra (viz foto). Postříbřený ciferník v kombinaci s modře zakalenými ručičkami je ...jednoduše úchvatný. Brzy se můžete těšit na recenzi těchto hodinek. Model je oblíben i dámskou částí populace.

Stowa Antea KS

Stowa Antea KS

Stowa Antea KS

Další modely v řadě Antea jsou vybaveny strojkem s automatickým nátahem ETA 2824-2 s ukazatelem data, který je možné opět pořídit ve verzi s chronometr certifikací.  Model Antea 365 má pouzdro o průměru 36,5mm, ostatní modely mají pouzdro o průměru 39mm. Ceny jednotlivých modelů v řadě Antea se pohybují od 300 do 600 EUR.

Antea 365

Stowa Antea 365

Antea 390

Stowa Antea 390

Antea Black

Stowa Antea Black

 

Seatime

Modelová řady Seatime představuje odolné sportovní hodinky s vodotěsností 300m, která dává hodinkám více než slušnou šanci na přežití i při rekreačním potápění. Pouzdro hodinek o průměru 42mm je osazeno safírovým sklíčkem tloušťky 3mm. V nabídce je více variant barvy ciferníku a lunety, které je možné při objednán libovolně kombinovat. Hodinky mohou být dle přání zákazníka osazeny koženým páskem, gumovým, nebo ocelovým tahem, případně i strojkem s chronometr certifikací. Cena modelu odpovídá kvalitě a robustnosti - 1000EUR bude stačit.

Stowa Seatime

Stowa Seatime

Stowa Seatime

Stowa Seatime

Ze cenu rovných 1000 EUR si můžeme pořídit profesionální potápščský model Prodiver. Model zaujme vodotěsností 1000m,  safírovým sklíčkem tlustým 3,7mm a héliovým ventilem. Oproti modelu Seatime má Prodiver kontrastnější ciferník uzpůsobený pro dobrou čitelnost i hluboko pod vodou.  

Stowa Prodiver

Co říci závěrem? Většina majitelů prvních hodinek značky Stowa nezůstala pouze u jednoho modelu. Pokud si koupíte jakékoliv hodinky od této značky, podobný osud nejspíše postihne i Vás.

Zdroje a odkazy:

Autor:

  • Martin Šafránek


|||||

21 Komentářů k tomuto článku