Watchwindery Eilux

Watchwindery Eilux

Uvažovali jste někdy nad tím, jak nosit pravidelně více hodinek s automatickými strojky, aniž byste je museli ručně natahovat, nebo aby se vám zastavovaly? Jednou z možností je prodat všechny hodinky, druhou možností je koupit takzvaný gril, neboli watchwinder.

Vydáno 12. 12. 2008, autor redakce

Pro každý mechanismus je lepší, aby byl pravidelně v chodu, než aby dlouho odpočíval a používal se jednou za čas. Zmíněné pravidlo platí i pro strojek mechanických hodinek. Pravidelným používáním (chodem) se hodinový strojek pravidelně promazává a nehrozí tedy zasychání oleje, které má na přesnost mechanických hodinek a opotřebení součástek výrazný vliv.

U strojků s ručním nátahem jsou všechny součástky dimenzovány pro pravidelné každodenní natahování. Natahování strojku hodinek je pro mnohé stejným raním rituálem jako silný anglický čaj či kafe ze Starbucksu.

Majitelé hodinek se strojky s automatickým nátahem (dále jen "automaty") mají situaci trochu komplikovanější. Tyto strojky získávají energii z pohybu ruky a většina z nich umožňuje i ruční nátah korunkou. Po plném natažení vydrží většina automatických strojků v chodu kolem 40-ti hodin. Tomuto údaji se odborně říká rezerva chodu. Kalibry Seiko 6R15 vydrží zhruba 50 hodin, některé strojky od firem IWC, Hublot a Panerai vydrží v chodu 7 i více dnů.

Pokud majitel vlastní pouze jedny hodinky (automaty) a ty denně nosí, nemusí otázku nátahu vůbec řešit. Hodinky se během dne a večera dostatečně natáhnou a pár hodin nočního klidu bez problému přečkají. Hodinky tak není potřeba ručně natahovat.

Pokud ovšem majitel vlastní a pravidelně nosí více jak jedny automaty, je nutné se smířit se zastavením chodu hodinek, které nebyly poslední dva dny na ruce, nebo je nutné každé hodinky skoro každý den ručně natáhnout. Součástky mechanismu pro ruční nátah nejsou u automatických strojků natolik dimenzovány jako obdobné součástky u strojků s ručním nátahem. Tento problém může v některých případech a po delší době vyústit v návštěvu servisu.

Dalším komplikací může být šroubovací korunka, kterou je dnes osazováno stále více modelů. V některých případech i renomovaní výrobci nepřizpůsobili konstrukci korunky každodennímu natahování hodinek a manipulaci s korunkou a hodinky musely po několika měsících používání do servisu.

Jak tedy eliminovat nutnost ručního nátahu automatických strojků? Řešením jsou tzv. grily, či watch-windery. Jedná se o přístroje, které simulují pohyb ruky a hodinky-automaty natáhnou.

Watchwinder Eilux

Kritéria pro výběr

  • Natahovač by měl plnit svou základní funkci - udržet automatické hodinky v chodu, nenosíte-li je
  • Jeho provoz by měl byt velmi tichý. V případě, že je natahovač umístěn např. v ložnici, neměl by rušit váš spánek
  • Jeho vzhled měl alespoň trochu zapadat do stylu vašeho nábytku. Měl by mít možnost připojeni síťového adaptéru a také průhled na hodinky (zavřená krabice, ve které se něco děje, není nic moc) – tedy být vhodným bytovým doplňkem. Tato funkce je velmi důležitá, protože jinak těžko obhájíte před manželkou útratu několika tisíc CZK.

Recenzi jednoho z modelů firmy Eiux zveřejnil na diskusním fóru serveru Chronomag.cz člen Baker, jehož lehce upravenou recenzi si nyní můžete přečíst.

Můj první gril byl Eilux VENUS Aluminium Black. Ten se díky svému vzhledu doma moc neohřál a putoval zase dál. Začal jsem hledat něco jiného, zajímavějšího. Mými hlavními kritérii byly velikost, design, funkčnost, úroveň hluku a samozřejmě cena. Vzhledem ke krátké, ale velmi dobré zkušenosti s předchozím modelem, padla volba opět na Eilux, konkrétně na typ Eilux TRITON 1. Jak hodinek přibývalo, objevil se u mne ještě model TRITON 2 - což je natahovač pro dvoje hodinky. Ukázalo se, že v obou případech to byla dobrá volba. Precizní provedení z kůže, naprosto výborný systém uchycení hodinek, možnost připojeni síťového adaptéru a také vzhled. Po fázích, kdy jsem měl doma třeba i desatery hodinky jsem zjistil, že mít doma více, než troje (???) hodinky je pro mne zbytečné a neunositelné. Vrátil jsem se tedy k natahovači pouze na jedny hodinky. K modelu, který mě svým designem (méně už cenou), vždy lákal - konkrétně Eilux MARS 1, o kterém je i má recenze.

Watchwinder Eilux

Zpracovaní a vzhled
Natahovač je zpracován velmi precizně. Dřevo je skutečné dřevo a nikoliv pouhá plastová tapeta. Průhled je u tohoto modelu ze skla. Prostor na hodinky je dostatečně velký a nehrozí tak poškození přístroje nebo hodinek při manipulaci s hodinkami. Vnitřní část je potažena béžovým sametem (zřejmě bavlněným, ne silonovým), který kupodivu nechytá nijak zvlášť prach ani drobná smítka. Všechny namáhané části jsou kovové (zřejmě se jedná o chrom nikoliv nerez).

Watchwinder Eilux

Watchwinder Eilux

Dobrá vychytávka je odpružený držák hodinek, který je velmi bezpečný - nemůže se stát, že by hodinky spadly. Na druhou stranu se do držáku krásně vejdou i dámské hodinky s obvodem zapěstí 15cm. V případě, že máte extra velké hodinky, je zde ještě gumový adaptér, který lze na držák nasadit.

Watchwinder Eilux

Watchwinder Eilux

Watchwinder Eilux

Funkce
Všechny typy natahovačů Eilux umí pracovat s logikou která ovládá natahování v režimu 850 otáček za den (TPD = Turns per Day). Tento režim nelze žádným přepínačem měnit. Skrytým přepínačem lze pouze měnit směr otáčení a to obousměrně (Both - většina strojků ETA), ve směru hodinových ručiček (CW - Valjoux, kalibry Seiko) nebo proti směru hodin (CCW). Na čelním panelu se nachází přepínač, který natahovač buď vypne/zapne nebo uvede do stavu Auto - při otevření víka se motor zastaví a po zavření se opět automaticky rozběhne a to bez ohledu na to v jaké fázi byl předtím. Červená dioda nad tímto přepínačem v režimu nečinnosti kontrolně problikává, při natahování nepřetržitě svítí.

Watchwinder Eilux

Watchwinder Eilux

Hlučnost
Ta je asi největším překvapením natahovačů Eilux. Jsou velmi tiché. Výrobce uvádí u natahovačů hodnotu hluku pouhých 5 db. Nejsem si jist, zda takto nízkou úroveň hluku je vůbec lidské ucho schopno zachytit.

Napájení a vydrž baterií
Jak jsem uvedl výše, natahovač má možnosti připojeni síťového adaptéru, který není součástí balení. nebo napájení na 2ks baterií (LR14). Z dlouhodobé zkušenosti mohu říci, že síťové napájení je nepohodlné (pokud nemáte zásuvku přímo u natahovače). Baterie při plném provozu vydrží cca 6-10 měsíců, což při ceně jednoho článku není tak tragické.

Watchwinder Eilux

Závěr
Osobně mohu říci, že jsem s tímto natahovačem - stejně jako s předchozími modely - velmi spokojen a rozhodně vám jej mohu doporučit. Celou produkci Eilux můžete koupit v internetovém obchodu Chronoshop.cz.

Odkazy
Databázi s hodnotami TPD a směry natahování jednotlivých hodinek a kalibrů najdete zde.

Původní autor recenze

  • Baker

Přepracoval:  

  • Martin Šafránek



||||

12 Komentářů k tomuto článku