Ulysse Nardin v Baselu 2011

Ulysse Nardin v Baselu 2011

Čím jiným bych mohl začít sérii článků z Baselworldu 2011, než mou oblíbenou značkou - Ulysse Nardin. Letos jsem se vyhnul minulému poněkud nevlídnému přivítání. Předně nás nebylo tolik a hlavně neohlášených jako loni, byl jsem vlastně sám a také to nebyla energická Sussane Hurni, nýbrž příjemný pan Max Bonfigli, kterému zároveň děkuji za milou a přínosnou prezentaci.

Vydáno 4. 4. 2011, autor Kamil

Asi nejvíc mě zaujal model Freak Diavolo, což vlastně není úplná novinka. Firma ho uvedla už v loňském roce, jenže na minulém Baselworldu ještě nebyl naživo k vidění.
Modely Freak s jejich "Carrousel Tourbillonem" jistě nejsou příznivcům hodinek neznámé, první prototyp se objevil už v roce 2001. V podstatě se jedná o kruhový unašeč soukolí s minutovou ručkou a zatímco u klasického tourbillonu se celý mechanismus otočí jednou za minutu, u tohoto řešení se otáčí jednou za hodinu. Další převratnou inovací modelů Freak byla výroba centrálních kol dvojitého krokového ústrojí z čistého, plazmově vyřezávaného křemíku. Ale nový model Diavolo jsou vlastně tourbillony dva.
Ke karuselovému se přidává ještě klasický minutový tourbillon s vteřinovou ručkou. Rozdíl je, doufám, vidět na předchozím srovnávacím obrázku. Všechny modely Freak si zachovávají natahování pomocí spodní otočné lunety, starší typy mají sedmidenní a novější až desetidenní rezervu chodu. Nastavování času se naopak děje vrchní otočnou lunetou, jejíž aretaci zajišťuje malé pérko ukryté pod destičkou mezi spodními nožkami pouzdra. Na této destičce je vlastně i vyryto označení modelu.
Ještě bych krátce zmínil Freak Diavolo Rolf 75, jehož ikonky jste si možná všimli u anotace článku. Jedná se o limitovanou edici 75 kusů, vyrobenou v loňském roce při příležitosti narozenin majitele a prezidenta firmy Rolfa Schnydera. Všechny hodinky se dodávají ve speciálním dárkovém balení s podpisem pana Schnydera, v některých případech i s osobním předáním majiteli. Zřetelným znakem je žlutá vteřinová stupnice včetně žluté dvanáctky, pouzdro je tentokrát platinové a cena se pohybuje na úrovní Mercedesu nejvyšší třídy.
Pojďme však na opravdové novinky. Asi všechny příznivce značky potěší nový automatický strojek vlastní výroby, kalibr UN-118. Nejpokrokovějším a nejvýraznějším znakem je materiál krokového ústrojí - DIAMonSIL. Jedná se o spojení vlastností syntetického diamantu s křemíkem. Je to extémně lehký, ale velmi odolný materiál, jehož vlastnosti zaručují minimální tření a nevyžadují mazaní. Použit byl už u kalibru 66/67 v modelu Sonata. Kalibr 118 má COSC certifikaci, frekvenci 4Hz/28800 kyvů za hodinu, průměr 31,60 a výšku 6,45 milimetrů, rezervu chodu 60 hodin a skládá se z 248 součástek. Dále mimostřednou vteřinovou stupnici na 6 a datum na 3. Rychlokorekce data je možná dopředu i dozadu.
Krátce se zastavím u další z nesčetných variací na populární model Maxi Marine Diver, tentokrát se jedná o model Black Sea. Pouzdro o průměru 46 mm je z nerezové oceli pokryté vulkanizovaným černým kaučukem. Číselník s typickým vzorem mořských vln je černý s červenými indexy, obě skla safírová, vrchní s antireflexní vrstvou. Kaučukový řemen s dvěma keramickými elementy u pouzdra a motýlovou keramickou překlápěcí sponou má rovněž aplikovaný vzor vln. Dýnko se šesti šroubky a šroubovací korunka zaručují 200 metrů vodotěsnost. Hodinky pohání osvědčený kalibr UN-26, vycházející ze základu ETA 2892.
Osobně se mi Black Sea líbí, červenočerná kombinace je v hodinářské branži v současnosti módní, setkal jsem se s ní i u jiných firem. Zajímavým a ozvlášťnujícím prvkem jsou černé keramické díly na kaučukovém řemenu a třeba se pletu, ale momentálně si nevzpomínám na jiné hodinky s povrchovou úpravou pouzdra přírodním kaučukem. Možná Hublot nebo Romain Jerome? Jistě se v diskuzi najde někdo, kdo mě doplní.
Zajímavou novinkou je klasický tříručkový model s datumovkou na 3 s příhodným názvem Classico. Zatím se vyrábí pouze v 18 karátovém bílém nebo růžovém zlatě se stříbrným, černým nebo modrým číselníkem. Levnější ocelové provedení snad bude následovat. Zastavil bych se u provedení pouzdra z bíleho zlata s modrým číselníkem. Ten je totiž originální emailový, firma ho ve svých materiálech nazývá francouzským výrazem "grand feu", což by se dalo přeložit jako velký oheň nebo vatra. A číselník naživo opravdu předvádí "plamenné" odlesky a barevné variace modré. V hodinkách je použit automatický COSC certifikovaný in-house kalibr UN-815 s rotorem z 22 karátového zlata, s rezervou chodu 42 hodin. Průměr pouzdra je 40 mm, vodotěnost 50 metrů, řemen je z aligátora s trnovou sponou ze zlata.
Nakonec jsem si nechal nejkomplikovanější model. Tourbillon společně s minutovou repeticí mnoho hodinářů nezvládá a kdo ano, může se právem řadit do Haute Horlogerie. Od Ulysse Nardin je známý předchozí model Genghis Khan, česky Čingischán. Nový model Alexander the Great, neboli Alexandr Veliký, vychází ze stejného základu, jiné jsou takzvané jaquemarty - pohyblivé figurky na číselníku. Podrobněji jsem o nich psal už v tomto loňském článku. Hodinky tentokrát odkazují na velkou postavu řeckých a světových dějin, Alexandra Velikého a jeho bojovníky. Jsou vyrobeny v limitované sérii 100 kusů, 50 v bílém a 50 v růžovém zlatě.

Text: Josef Khol
Foto: UN a Josef Khol



|

4 Komentářů k tomuto článku