Laco – Einsatzuhr

Laco – Einsatzuhr

O značce Laco jsme na Chronomagu ještě nepsali, tuším. Díky laskavosti nového výhradního zastoupení značky pro český a slovenský trh jsem měl možnost, podrobně se seznámit s jedním z nových modelů řady Einsatz/Squad. V němčině nasazení, v angličtině řekněme komando, prostě hodinky do extrémních podmínek neboli taktické.

Vydáno 21. 4. 2011, autor Kamil


Tak snad na úvod trocha historie v číslech. Firma vzniká v roce 1925 v německém Pforzheimu jako Lacher & Co. Zakladateli byli Frieda Lacher a Ludwig Hummel. V roce 1936 vstupuje do firmy syn zakladatelky pan Erich Lacher. Mezitím už v roce 1933 zakládá Ludwig Hummel továrnu na výrobu vlastních strojků Deutsche Uhren-Rohwerke čili Durowe. Ve 40. letech byla firma jedním z pěti oficiálních dodavatelů Beobachtungshr pro německou armádu.

Ovšem válka díky masivním náletům továrnu téměř srovnala se zemí. Obnovit výrobu pomohl i známý Marshallův plán, v 50. letech firma Laco-Durowe zaměstnávala 1400 lidí a vyráběla až 80.000 základních hodinkových strojků. Vůbec celá padesátá a část šedesátých let bychom mohli nazvat zlatým věkem, vznikl nový automatický "Duromat" kalibr na základě manuálního kal. 442 i nový manuální chronograf, kal. 630. Později kolem roku 1963-4 také nejtenčí automatický německý strojek "Planomat". V té době už ale firmu vlastnil americký obr U.S. Time Corporation, známější jako Timex, kterého patrně zajímala hlavně výroba hodinek Laco-electric, byly to první německé elektronické hodinky.

Jenže už v roce 1965 přebírá firmu a výrobu strojků švýcarské sdružení Ebauches S.A. Tady bych se krátce zastavil, Ebauches S.A. totiž vznikla ve 20. letech minulého století jako společný projekt Swiss Bank a tří tehdejších největších výrobců základních strojků (neboli ebauché), kteří vyráběli 75% celé švýcarské produkce. Postupně skupovala další nezávislé výrobce, např. značky Landeron, Venus, Bovet, Urania. Později přibyly značky Moser, Peseux, A. Reymond, Eterna, Unitas a Valjoux. Znalci už vědí, z Ebauches S.A. se časem stává ETA, takže většina použitých strojků z nové Laco produkce se dá nadneseně považovat za in-house kalibry.

Pojďme se však věnovat současné produkci. Laco používá na svých stránkách dělení hodinek na tři základní okruhy, letecké, námořní a taktické. Letecké netřeba představovat, odkazují na bohatou historii firmy a nabízejí širokou škálu modelů v různých velikostech, s různými kalibry, počínaje Ronda nebo ETA quartzem, přes automaty Miyota, 2824-2 či Valjoux 7750, až po ručně natahované ETA strojky nebo klasický Unitas. Námořní modely mají také více jak sedmdesátiletou historii, osobně mě moc nenadchly vyjma limitované edice kapesních hodinek s historickým kalibrem Durowe D5.

Protože jsem si mohl vybrat, sáhl jsem do řady hodinek s přívlastkem "taktické" a samozřejmě po nejlepším modelu (všechna fota testovaných hodinek zvětšíte na prokliknutí). Řada začíná quartzovými modely s ocelovým pouzdrem o průměru 40 mm, vodotěsností 20 ATM, datumovkou na 6, pouze minerálním sklem a zajímavým umístěním korunky na 12. Stejně umístěnou korunku a vodotěsnost má i levnější mechanický model s kalibrem ETA 2824-2, ocelovým černěným pouzdrem o průměru 46 mm a už safírovým sklem.

Nejlepší a také nejdražší dva modely lišící se jen úpravou pouzdra, byly vyvíjeny ve spolupráci s německou armádou. Pro začátek pár technických detailů. Pouzdro je buď v ocelové nebo černé PVD verzi s průměrem 45 mm bez korunky, výška 13,5 mm. Je antimagnetické s pevným šroubovacím dýnkem, korunka umístěná mezi 9 a 10 je rovněž šroubovací. Aby také ne, když deklarovaná vodotěsnost je 100 ATM, čemuž odpovídá i nezbytný heliový ventil umístěný na opačné straně pouzdra a silné klenuté safírové sklo s výrazným antireflexem. Maloobchodní cena je necelých 1800 €.

Hodinky jsem používal asi tři týdny a musím říct, že by se mi na ně lehce zvykalo. Nosí se příjemně, velikost pro mě tak akorát a díky kaučukovému řemenu nejsou těžké. Luminiscence je vynikající a plně srovnatelná se známými dobře svítícími hodinkami jako Seiko Monster, atd. Zajímavým prvkem je oranžová barva i svítivost minutové ručky, přispívá k dobré čitelnosti.
Určení hodinek odpovídají i šroubovací stěžejky, jen bych se při výměně řemene obával prodření černého povlaku šroubků, ale možná se mýlím a radši jsem to nezkoušel. Absolutorium zaslouží tlusté safírové sklo s perfektním antireflexem. Jednosměrně otočná luneta má jistý krok, rozdělení po minutách mi vyhovuje. Číselník je jednoduchý a přehledný, datumovka malá a pro někoho hůře čitelná, na druhou stranu neruší a je nenásilně zakomponovaná.

Líbí se mi, že se Laco nesnaží jít za každou cenu vlastní cestou, ale používá osvědčené a špičkové doplňky. Myslím tím balení hodinek v kufříku Peli® 1200 Case, který vydrží neuvěřitelné věci a dal by se použít i k přenášení a ochraně jiných cenností.
A také výtečný řemen z pravého kaučuku Hirsch Extreme. Je to nejlepší kaučukový řemen, s kterým jsem se zatím setkal. Měkký a přitom pevný se speciální protiprokluzovou úpravou. S vychytávkami jako třeba fixace prvního poutka malými výstupky za bytelnou nerezovou sponou, ale hlavně profilování řemenu, které umožňuje jeho pružnost a perfektní přizpůsobení tvaru ruky.

Jednu výtku bych přece jenom měl. Díky velikosti pouzdra s použitým strojkem ETA 2824-2 je vteřinová ručka poměrně dlouhá a pravděpodobně i dost těžká, k tomu přispívá i nanesená luminiscence. Takže při podrobném zkoumání (v mém případě hodinářskou lupou) je vidět nepatrný zpětný prokyv vteřinovky. Ovšem při normálním pohledu pro mne nepostřehnutelná záležitost a jediná drobnost na jinak perfektních a velmi zdařilých "tool watch".

Text: Josef Khol
Foto: Laco a Josef Khol




5 Komentářů k tomuto článku