Novinky: Nomos, Paul Picot, Ulysse Nardin

Novinky: Nomos, Paul Picot, Ulysse Nardin

V dnešním přehledu zajímavých novinek ze světa hodinek se omezíme pouze na dvě země a tři výrobce. Švýcarské národní barvy hájí stáje Ulysse Nardin modelem Maxi Marine Diver Titanium a manufaktura Paul Picot modelem Technograph Wild Ardoise. Německou trikolóru obléká tradičně Nomos s novou edicí Orion Rosé-Gold, která je ...neuvěřitelně sladká.

Vydáno 9. 2. 2009, autor redakce

Nomos Orion Rosé Gold
Nomos rozšířil modelovou řadu Orion. Tato modelová řada má oproti známější řadě Tangente jemnější design. Zatímco Tangente jsou designem strohé minimalistické hodinky, Orion se vyznačuje jemnějším designem více k pojetí hodinek jako šperku – stále ale v čistém designu školy Bauhaus.

Nomos ve standardní řadě Orion nabízel tři barevné varianty:

  • Bílý poklad ciferníku, modřené ručičky a zlacené indexy
  • Bílý poklad ciferníku, stříbrné ručičky a indexy
  • Černý poklad ciferníku, stříbrné ručičky a indexy

Nová varianta má bílý podklad ciferníku, zlacené indexy a ručičky (rosé gold). Hodinky se tak více hodí ke zlatému snubnímu prstýnku.

Nomos Orion Rose Gold

Hodinky jsou koncipovány jako unisexové – mohou je nosit jak muži, tak i ženy. Ostatně Nomos zacílenou reklamní kampaní se sloganem „First give it as a present, then snatch it back“ chytře útočí na partnerské city. Slogan lze přeložit jako „Věnujte hodinky jako dárek, pak je chňapněte zpět“. Obě pohlaví jsou zde vybízena, aby věnovala tomu druhému hodinky Orion jako dárek. Výrobce počítá s lidskou nedokonalostí, díky které si dárce po čase hodinky sem tam tajně vypůjčí. Inu i takto se dají před manželkou obhájit nákupy hodinek :-)

Nomos Orion Rose Gold

Ostatní parametry hodinek zůstávají stejné:

  • Nomos inhouse kalibr Alpha s ručním nátahem. 17 kamenů, modřené šroubky, tříčtvrteční plátování a mechanismus pro jemné seřízení setrvačky Triovis
  • Průměr bez korunky 35mm
  • Výška hodinek s ocelovým dýnkem 7,25mm
  • Výška hodinek se zadním průhledem z klenutého safírového skla 8,4mm

Cena:

  • 1000 EUR za variantu se zadním plným dýnkem
  • 1200 EUR za variantu se zadním průhledem

Paul Picot Technograph Wild Ardoise
O modelu Wild Ardoise jsme již na Chronomagu psali. Před pár dny k nám od výrobce doputovaly dodatečné materiály týkající se výrobního procesu.

Paul Picot Technograph Wild Ardoise

Hodinky jsou unikátní materiálem použitým na výrobu ciferníku. Běžně jsou ciferníky zhotovovány z běžných i vzácných kovů a různě povrchově upravovány a zdobeny. Kromě kovů se ciferníky vyrábí i z perleti, dřeva, kamene, nebo slonoviny. Model Technograph Wild Ardoise má ciferník vyroben z kamene, konkrétně ze tmavé břidlice. Břidlice se používala/používá jako materiál na výrobu střešních tašek. Důvodem je snadná štěpitelnost, díky které lze z břidlice snadno odloupávat jednotlivé plátky a ty dále zpracovávat.

Materiál na výrobu ciferníku je získáván z geologické vrstvy staré 300 miliónů let. Zatímco běžná břidlice je v přírodě častým nerostem, břidlice použitá na výrobu ciferníku u Paul Picot má jemně žilkovaný vzor a její výskyt v přírodě je poměrně vzácný.

Jelikož břidlice není běžným materiálem na výrobu ciferníků, musel Paul Picot vyvinout zvláštní postup pro jejich výrobu. Natěžená břidlice je nařezána do podoby desek.

Následně jsou z desek vyříznuty válce, které jsou v dalším kroku oříznuty do průměru ciferníku a zbroušeny do tloušťky pouhých 0,6 mm. Finálně jsou v ciferníku vyvrtány otvory pro umístění dalších prvků plastického ciferníku.

Při výrobě ciferníku dochází ke ztrátám 98,5% objemu materiálu. Díky povaze materiálu má každý kus vyrobeného ciferníku lehce odlišnou unikátní strukturu povrchu.

Paul Picot Technograph

Technické detaily:

  • Automatický strojek s chronografem na bázi Valjoux 7750
  • Průměr pouzdra 44mm
  • Klenuté vrchní safírové sklíčko s antireflexní úpravou
  • Safírové zadní sklíčko s antireflexní úpravou
  • Šroubovací korunka
  • Vodotěsnost 100 metrů

Vyrobeno bude pouze 200 kusů. Cena 8 900 CHF (cca 160 000CZK).

Maxi Marine Diver Titanium
Dnešní článek zakončíme novým přírůstkem do rodiny Maxi Marine Diver od Ulysse Nardin. Hodinky mají průměr 45mm. Dosavadní modely z řady Maxi Marine Diver mají průměr 42,7mm, řada Marine Diver „dokonce pouhých“ 40mm (což je na mou hubenou ruku tak akorát).

Pouzdro je z leštěného titanu, luneta je dle provedení vyrobena ze zlata nebo z oceli. Tah je jak jinak než gumový, části tahu jsou dle provedení ze zlata, nebo z titanu. Výhodou titanového pouzdra a syntetické gumy je absence alergických kožních reakcí.

Maxi Marine Diver Titanium

 

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver Titanium

Vroubkovaná luneta s plastickým povrchem je otočná v obou směrech. Průměr lunety je o něco větší než průměr pouzdra. Při porovnání s ostatními modely řady Maxi Marine Diver se nemohu ubránit pocitu, že Ulysse Nardin zvětšily průměr hodinek pouze přidáním větší lunety.

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver Titanium

Ciferník má plastický povrch znázorňující mořské vlny hnané větrem. Další popis je zbytečný. Obrázky jsou lepší než tisíc slov.

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver Titanium

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver Titanium

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver Titanium

Každý kus je individuálně číslován. Číslo je vyznačena na destičce přišroubované k boku pouzdra.

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver Titanium

Hodinky jsou vybaveny průhledem na strojek, jehož základem je ETA 2892. Ulysse Nardin, oproti jiným výrobcům, tento strojek skutečně výrazně upravuje.

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver Titanium

Hodinky jsou kromě zlato- stříbrno-černého provedení k dostání i v stříbrno-černo-oranžovém provedení. V tomto provedení mají indexy i ručičky tmavě modrou barvu. Decentní barevné provedení "narušuje" pouze tradiční potápěčská oranžová barva části lunety.

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver Titanium

Zlato-černá varianta hodinek je k dostání jak ve verzi s černým ciferníkem, tak i ve verzi se stříbrným ciferníkem.

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver Titanium

Poslední barevné provedení už působí na fotografii trošku pouťově, uvidíme, za jak dlouho je budeme moci vyzkoušet naživo.

Zdroje fotografií:

Autor:

  • Martin Šafránek


|||||

6 Komentářů k tomuto článku