Rado: Více radosti, vtipu a mládí

Rado: Více radosti, vtipu a mládí

Hodinky Rado byly po dlouhou dobu charakteristické černým pouzdrem z high-tech keramiky a moderním čistým designem, který získal mnoho ocenění. Ale pouze získaná ocenění nové zákazníky nepřitáhnou... JE ČAS NA ZMĚNU.

Vydáno 6. 6. 2010, autor redakce

Hodinky Rado jsou na hony vzdálené módním sezónním hodinkám, kterými jsou zaplavena nákupní centra – propracovaností designu, kvalitou provedení, high-tech materiály a samozřejmě i cenou. Od roku 1962, kdy byly představeny první hodinky Rado DiaStar, značka Rado postupně prošlapávala cestu současnému trendu hodinek z materiálů odolných poškrábání - napřed tvrzenou ocelí a později technickou zirkonovou keramiku. Mateřský holding Swatch Group, kam tato značka patří od roku 1989, řadí hodinky Rado do stejné kategorie jako hodinky Longines nebo Union Glashütte. Kvalitní ale stále cenově dostupné hodinky, na které si dokáže většina lidí bez problémů našetřit i v dnešní hospodářsky komplikované době. Oproti svým konzervativněji zaměřeným soukmenovcům ze stáje Swatch Group jsou hodinky Rado pojaty velmi moderně – nejen použitými high-tech materiály, aplikovanými patenty ve vlastnictví značky, ale také vzhledem, za který značka Rado získává jedno ocenění za druhým, např.:

  • 2003 – Red Dot Award, Germany (Rado V10K)
  • 2007 – Red Dot Award, USA (Rado True)
  • 2009 – Good Design Award, USA (Rado R5.5)

Detailní historie značky Rado a průřez celou kolekcí je popsána v článku „Rado: historie firmy


Charakteristický prvek hodinek Rado – zirkonová keramika (foto z výroby)

Kult: Rado Ceramica
Hodinky Rado Ceramica způsobily v roce 1989 revoluci v hodinářské výrobě, když se značka zviditelnila odvážným geometrickým designem a použitím technické zirkonové keramiky
. Současná modelová řada se vyznačuje pravoúhlým pouzdrem z keramiky a integrovaným tahem z téhož materiálu. Sklíčko hodinek splývá s pouzdrem přecházejícím v náramek a mění tak hodinky v kompaktní pánský/dámský šperk. Z originální novinky se postupem času stala ikona značky Rado. Následovala oblejší řada Sintra, která přinesla jemné křivky pouzdra a časem i mechanické strojky s chronometr certifikací, které lze snadno poznat dle symbolu kotvy na číselníku.


Hodinky Rado Ceramica


Hodinky Rado Sintra Jubilé

Nelze opomenout model Rado V10K - technologický vrchol celé kolekce. Nejtvrdší hodinky na světě. Už samo označení V10K je vlastně anagram pro tvrdost 10 000 vickersů. Takovou tvrdost má sklíčko a přední část hodinek potažená umělou diamantovou vrstvou. Zbytek hodinek je z titanu, řemínek je ze speciální gumy, ta už se samozřejmě poškrábat dá. Spona na řemínku je také z titanu


Hodinky Rado V10K

Obecně jsou hodinky značky Rado považovány za povedené. Pro vysokou užitnou hodnotu a originální design si také našly své spokojené a věrné zákazníky. Celá věc měla ale z dlouhodobého pohledu jeden drobný háček. Všechny modelové řady se vyznačovaly unifikovaným vzhledem, který mohl odrazovat mladší generace - navzdory high-tech keramice. Což se dříve nebo později muselo zákonitě odrazit v určité nasycenosti dané části trhu. Jak z této nelehké situace ven? Představit něco úplně jiného. Na veletrhu v Basileji v roce 2010 tak značka představila nejen odvážné nové varianty stávajících modelů, ale i zcela nové hodinky.

Více radosti, vtipu a mládí
Pryč jsou výhradně tmavé a strohé propagační motivy, kdy se malé hodinky ztrácely v moři černé barvy. Aktuální vizuální materiály přibližují hodinky jako běžnou součást života, nikoliv jako výstavní exponát na soutěžích designu. Nové modely řady Rado True mají výraznější barevné číselníky a nově i matný povrch pouzdra i tahu.


Nové fotografie hodinek se vyznačují lehkostí a hravostí (Hodinky Rado True)


Nechybí ale ani pořádná dávka akce (Hodinky Rado Sintra)


Případně pořádná mokrá koupel (Hodinky Rado True Sport Chronograph)

Vůbec poprvé značka představila výrazný šperkařský model Rado eSenza Blue Jubilé. Beze změny naopak zůstaly pohonné jednotky – hodinkové strojky. Modely s mechanickými strojky tvoří stále menší část kolekce, základem jsou tradičně kvalitní švýcarské quartzové strojky.


Hodinky Rado eSenza Blue Jubilé

Rado Sintra Skeleton
Na veletrhu Baselword 2010 představila značka dvě zajímavé limitované edice modelu Sintra se skeletonovým číselníkem v provedení žluté zlato s lesklým keramickým náramkem a v provedení bílé zlato s matným náramkem. Obě kolekce jsou tvořeny 111 kusy.

První limitovaná edice zaujme podařenou kombinací černé lesklé keramiky a žlutého zlata. Automatický švýcarský strojek ETA byl u hodinářů Rado upraven – část součástek byla pozlacena, zbylé matné součástky strojku byly začerněny. Skeletonový číselník velmi vhodně doplňují zlacené tenké indexy a ručky. Nechybí safírové sklíčko a nesmíme zapomenout ani na chronometr certifikaci strojku dle standardů C.O.S.C., která zaručuje stabilnější přesnost hodinek i při změně poloh a teplot.


Hodinky Rado Sintra Skeleton


Hodinky Rado Sintra Skeleton


Hodinky Rado Sintra Skeleton

Rado True Sport
Nenásilně zaoblený tvar náramku a pouzdra společně s jeho matným povrchem dodává hodinkám přátelský vzhled. Pouzdro je tradičně vyrobeno z keramiky, hodinky jsou osazeny safírovým sklíčkem. Číselník je spíše výraznější, lehce ovlivněn skandinávskou designovou školou. Třešinkou na dortu je zářivě žlutá vteřinová ručka, která nezapře inspiraci výraznějšími sportovními modely. K dispozici je i verze hodinek s chronografem. Podoba číselníku a ruček lehce napovídá směr, kterým se budou ubírat nové modely pracovně nazvané Rado A2 a Rado C2. Základní modely řady Rado True je možné v Klenotnictví Dušák zakoupit za cenu lehce nad 22 000 korun.


Hodinky Rado True Sport


Hodinky Rado True Sport


Hodinky Rado True Sport Chronograph

A2 a Rado C2
O nových modelech zatím nebyly oficiálně zveřejněny žádné bližší informace, ani jejich finální název
. Nicméně oba dva modely lze dle fotografií označit jako velmi podařené. Značka tentokrát vizuálně více odlišuje jednotlivé modely, nehrozí tedy unifikace modelových řad. Dle symbolu kotvy na číselníku hodinek Rado A2 lze předpokládat využití mechanických strojků. Více informací přineseme (snad) v nejbližších novinkách.


Hodinky s pracovním názvem Rado A2


Hodinky s pracovním názvem Rado C2

Co říci závěrem
Hodinky Rado si právem vysloužily řadu ocenění i pochvalných recenzí v mnoha hodinářských médiích. Nicméně občas na mě působily spíše jako designový exponát v muzeu, než jako objekt touhy vhodný pro dennodenní nošení. Nové modely řady Rado Sintra nebo Rado True si už dokážu představit jako hodinky pro každodenní nošení na zápěstí mladého člověka. Pravda, za danou cenu můžu mít přiměřeně kvalitní mechanické hodinky menších švýcarských či německých výrobců. Ty ale nenabídnou high-tech keramické pouzdro, vlastní výrazný design a větší povědomí veřejnosti o značce včetně třiceti mezinárodních patentů. Těžká volba…

Hodinky značky Rado je možné si prohlédnout v Klenotnictví Dušák.

Diskusní vlákno na serveru Chronomag

Autor: Martin Šafránek, zdroj fotografií: Rado, kontakt na redakci: redakce@chronomag.cz



||||||

Komentáře nejsou povoleny